Výstava "Po koľajniciach k adresátovi"

výstava PM

Srdečne pozývame na výstavu v Poštovom múzeu.

Termín: 15. 11. 2023 – 28. 3. 2024 Miesto: výstavné priestory Slovenskej pošty, a. s., Poštového múzea, Partizánska cesta 9, Banská Bystrica Sprístupnenie: v pracovných dňoch od 8,00 do 15,30 hod.

Vlaková pošta na obdobie viac ako jeden a pol storočia významným spôsobom ovplyvnila doručovanie poštových zásielok. Jej vznik priamo súvisel s budovaním železničných tratí a postupným zavádzaním železničnej dopravy v 1. polovici 19. storočia. Od prvej jazdy železničného vozňa špeciálne upraveného do podoby poštového ambulantného triediaceho pracoviska na trati Birmingham – Liverpool v roku 1838 vlaková pošta expandovala do mnohých krajín sveta. Na území habsburskej monarchie sa prvé poštové vozne objavili v roku 1850.

Viac...

Uvedie poštovej známky 175. výročie železníc na Slovensku

Pozvánka ZSR

Na podujatí bude zriadená príležitostná priehradka POFIS a k dispozícii bude príležitostná poštová pečiatka.

Viac...

Otvorenie výstavy "Majster čiar"

blog M.Č.

Viac...

Dni mesta Banská Bystrica

Dni mesta

Vo štvrtok 15. júna od 13:00 – 17:00 sa Poštové múzeum zúčastní na podujatí "Dni mesta Banská Bystrica" v záhrade UMB pri Štadlerovom nábreží . Priamo z tohto miesta môžete odoslať pohľadnicu alebo poštový lístok opečiatkované príležitostnou poštovou pečiatkou s portrétom Teofila Štadlera a pozrieť si výstavu Architektúra na malej ploche.

Viac...

Otvorenie výstavy Petra Uchnára: Plocha - priestor - príbeh

uchnár blog

Odjakživa ho to ťahalo k maľbe, no napokon sa jeho prácou stala ilustrácia. Možno aj preto jeho ilustrácie vyzerajú ako malé maľby vtesnané do stránok kníh. Absolvent ateliéru voľnej grafiky a knižnej ilustrácie prof. Dušana Kállaya a istú dobu aj jeho asistent na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, pán Peter Uchnár, prichádza so svojimi výstavnými dielami do Banskej Bystrice.

Viac...

Vernisáž výstavy Františka Horniaka v Banskej Bystrici

Pozývame Vás na posledné otvorenie putovnej výstavy Františka Horniaka, ktoré sa uskutoční 13.12. o 15:30 vo výstavných priestoroch Poštového múze v Banskej Bystrici.

Viac...

Výstava CITIUS, ALTIUS, FORTIUS /Olympijské motívy vo filatelii

vystava PM

Olympijské hry sú v súčasnosti najväčší svetový športový sviatok priťahujúci zakaždým pozornosť obyvateľov celej planéty. Vo väčšine športových disciplín je úspech na olympijských hrách považovaný za to najvýznamnejšie, čo môže športovec vo svojej športovej kariére dosiahnuť.

Viac...

Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel

baner rendez

Počas podujatia RENDEZ 2022 Vás pozývame do nášho poštového vozňa, kde bude inštalovaná výstava "Po koľajniciach k adresátovi". Bohatú históriu prepravy poštových zásielok po železnici predstaví sprievodným textom aj množstvom historických dobových fotografií zobrazujúcich rôzne typy poštových vozňov, aj ľudí pri nakladaní, spracúvaní a vykladaní poštových zásielok. Celkový obraz témy dotvárajú aj mapky tratí, obrázky listov prepravených vlakovou poštou, odtlačky pečiatok vlakovej pošty a veľa ďalších zaujímavostí.

Viac...

Pentapolitana − organizovaná preprava správ medzi mestami

pentapolitana Prečítajte si ďalší zo série našich zaujímavých článkov o poštovej histórii. Tento krát sa venujeme organizovanej preprave správ medzi mestami.

Viac...

Stredoveký doručovateľský a spravodajský systém 13. – 15. storočia

blog stredovek

V období vrcholného a neskorého stredoveku (11. až 15. storočie) sa dovŕšilo oddelenie remeselnej a poľnohospodárskej výroby, vznikli hospodársky silné mestá, rozvíjal sa obchod a moc si upevnili silnejúce štátne celky, medzi nimi aj Uhorské kráľovstvo. V mestách sa zakladali prvé univerzity. To všetko prispelo k rozvoju obchodu a vzdelanosti a tým i k zvýšenej potrebe komunikácie a k postupnému rozvoju doručovateľského a spravodajského systému.

Viac...