Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel

baner rendez

Počas podujatia RENDEZ 2022 Vás pozývame do nášho poštového vozňa, kde bude inštalovaná výstava "Po koľajniciach k adresátovi". Bohatú históriu prepravy poštových zásielok po železnici predstaví sprievodným textom aj množstvom historických dobových fotografií zobrazujúcich rôzne typy poštových vozňov, aj ľudí pri nakladaní, spracúvaní a vykladaní poštových zásielok. Celkový obraz témy dotvárajú aj mapky tratí, obrázky listov prepravených vlakovou poštou, odtlačky pečiatok vlakovej pošty a veľa ďalších zaujímavostí.

Viac...

Pentapolitana − organizovaná preprava správ medzi mestami

pentapolitana Prečítajte si ďalší zo série našich zaujímavých článkov o poštovej histórii. Tento krát sa venujeme organizovanej preprave správ medzi mestami.

Viac...

Kreatívna súťaž pre deti a mládežníkov

bibiana

Viac...

Inaugurácia poštovej známky

holic blog

Pozývame Vás na inauguráciu poštovej známky z emisného radu Krásy našej vlasti: Kaštieľ Márie Terézie v Holíči, ktorá sa uskutoční 10. júna 2022 o 16.00 hod. vo výstavných a expozičných priestoroch Holíčského zámku.

Súčasťou podujatia bude aj vernisáž výstavy známkového tvorcu Martina Činovského.

Na podujatí bude zriadená príležitostná poštová pečiatka a bude k dispozícii aj príležitostná poštová pečiatka.

Viac...

Otvorenie výstavy Františka Horniaka

Horniak výstava

Spolok pre záchranu kultúrneho a prírodného dedičstva našich predkov Zlaté Moravce, Mesto Zlaté Moravce a Slovenská pošta, a.s., si vás dovoľujú pozvať na otvorenie výstavy "To najlepšie z tvorby FRANTIŠKA HORNIAKA".

Akcia sa uskutoční 9. 6. 2022 o 15.00 hod. v Mestskom stredisku kultúry a športu na Nám A. Hlinku 1, v Zlatých Moravciach.

Výstava bude spojená s uvedením poštovej známky UMENIE: Klaňanie troch kráľov zo Zlatých Moraviec.

Na podujatí bude zriadená príležitostná poštová priehradka a k dispozícii bude aj príležitostná poštová pečiatka.

Viac...

Anketa o najkrajšiu poštovú známku 2021

anketa

Zväz slovenských filatelistov vyhlasuje v spolupráci so Slovenskou poštou, a. s. a filatelistickým portálom www.postoveznamky.sk verejnú anketu o najkrajšiu slovenskú poštovú známku a najkrajšiu obálku prvého dňa (FDC) vydanú v roku 2021.

Viac...

Uvedenie poštovej známky

zeleznica nova

Viac...

Uvedenie poštovej známky

jarunkova

Viac...

200. výročie narodenia Jána Palárika a 54. ročník Palárikovej Rakovej

rakova

Slovenská pošta vydala pri príležitosti 200. výročia narodenia Jána Palárika poštový lístok s prítlačou.

V stredu 27. apríla, na otvorení 54. ročníka Palárikovej Rakovej, zriadime v pamätnej izbe Jána Palárika v Rakovej príležitostnú poštovú priehradku. Priehradka bude zriadená od 10:00 do 13:00. Na podujatí bude k dispozícii aj príležitostná poštová pečiatka.

Podrobný program celého ročníka Palárikovej Rakovej nájdete TU

Viac...

Stredoveký doručovateľský a spravodajský systém 13. – 15. storočia

blog stredovek

V období vrcholného a neskorého stredoveku (11. až 15. storočie) sa dovŕšilo oddelenie remeselnej a poľnohospodárskej výroby, vznikli hospodársky silné mestá, rozvíjal sa obchod a moc si upevnili silnejúce štátne celky, medzi nimi aj Uhorské kráľovstvo. V mestách sa zakladali prvé univerzity. To všetko prispelo k rozvoju obchodu a vzdelanosti a tým i k zvýšenej potrebe komunikácie a k postupnému rozvoju doručovateľského a spravodajského systému.

Viac...