Slovenská pošta, a.s., obhájila zlatú medailu na majstrovstvách sveta vo filatelii

Slovenská pošta, a.s., už deviatykrát získala zlatú medailu v medzinárodnej súťaži „International Competition Class for Issuing Postal Authorities UPU Members Countries and Their Territories“ organizovanej Svetovou poštovou úniou (UPU), ktorá sa konala na svetovej filatelistickej výstave THAILAND 2023 WORLD STAMP EXHIBITION v hlavnom meste Thajska v Bangkoku od 27. novembra do 2. decembra 2023.

Na výstave boli prezentované exponáty krajín, ktoré vybral medzinárodný odbor Svetovej poštovej únie do finálového kola. Exponáty boli hodnotené podľa tried v závislosti od počtu ročne vydávaných emisií poštových známok. Slovenská pošta zvíťazila v súťažnej triede „A“ pre poštových operátorov, ktorí vydávajú menej ako 30 emisií poštových známok ročne.

Slovenská pošta, a.s., na výstave prezentovala súťažný exponát s názvom „HOLIDAY IN SLOVAKIA“, ktorý predstavil poštové známky vydané za posledné 3 roky. Exponát, pozostávajúci zo 16 hárkov A4, formou virtuálneho katalógu cestovnej kancelárie prostredníctvom poštových známok prezentoval jednotlivé regióny Slovenska.

Hlavným hodnotiacim kritériom bola použiteľnosť známok v poštovom styku, za čo exponát Slovenskej pošty, a.s., získal 27 bodov (z celkové počtu 30), a technická kvalita vystaveného filatelistického materiálu ohodnotená 26 bodmi (z celkového počtu 30 bodov). Za originalitu prezentácie získal exponát 22 bodov (z celkové počtu 25) a vysoko hodnotený bol aj filatelistický význam s počtom 13 bodov (z celkové počtu 15). S konečným počtom 88 bodov sa tak Slovenská pošta umiestnila na najvyšších priečkach a opäť potvrdila vysokú kvalitu slovenských poštových známok, ktorá obstojí aj v tej najväčšej medzinárodnej konkurencii.

Úspechy Slovenskej pošty, a.s., v súťaži „International Competition Class for Issuing Postal Authorities UPU Members Countries and Their Territories“

Prvá súťaž tohto typu bola organizovaná Svetovou poštovou úniu v roku 2008 na V. medzinárodnej filatelistickej výstave EFIRO v Bukurešti. Slovenská pošta, a.s., doteraz získala prvenstvo celkovo osemkrát: v roku 2010 na výstave PORTUGAL 2010 v Lisabone, v roku 2012 na 25. svetovom poštovom kongrese Svetovej poštovej únie v Dohe (Katar), v roku 2014 na výstave MALAYSIA 2014 v Kuala Lumpur, v roku 2015 na výstave SINGAPORE 2015 v Singapurskej republike, v roku 2016 na svetovej filatelistickej výstave NY 2016 v New Yorku, v roku 2018 na 35. medzinárodnej ázijskej výstave MACAO 2018, na svetovej filatelistickej výstave CHINA 2019 WORLD STAMP EXHIBITION vo Wuhane a na medzinárodnej výstave známok CAPE TOWN 2022 v Juhoafrickej republike.

exponat

Komentáre

  • burcostefan 5. feb 2024 @18:02

    BLAHOŽELÁM !!! Vysoké hodnotenie je výsledkom dlhoročnej systematickej a úspešnej emisnej činnosti - činnosti vedenia POFISU, komisie a autorov-popredných umelcov oblasti výtvarného umenia a "slovenskej ryteckej školy"! Naša filatelia tak dôstojne reprezentuje Slovensko a jeho kultúru! Vďaka!

  • karolmilan52 5. feb 2024 @18:36

    Gratulujem. Zdá sa, že Adrián Ferda sa zahraničnými oceneniami pomaly tlačí medzi bárdov známkovej tvorby - Činovský, Horniak, Cigánik.

  • burcostefan 7. feb 2024 @12:59

    Činovský, Horniak, Cigánik, Česla, Ferda... naša špičková "päťka"!

  • burcostefan 7. feb 2024 @13:04

    ... a aj súčasní autori návrhov - umelci ako Piačka,Piačková, Felix, Kállay, Komáček...