Výstava 5P Rudolfa Cigánika v Poštovom múzeu

ciganik

Príďte sa pozrieť do Poštového múzea v Banskej Bystrici, kde aktuálne pripravujeme zaujímavú výstavu jedného z najlepších známkových tvorcov Rudolfa Cigánika.

Poštové múzeum presne po 11 rokoch opäť prináša tvorbu tohto umelca tentoraz prostredníctvom výstavy 5P Rudolfa Cigánika s podtitulom 5 portrétov slovenských osobností v známkovej tvorbe.

Výstava bude prístupná v priestoroch Poštového múzea od 25.februára do 30. júna 2022.

Na výstave prezentuje významné slovenské osobnosti kultúrneho a spoločenského života v unikátnom prevedení. Portréty multiinštrumentalistu Mariána Vargu, šansonierky Hany Hegerovej, básnika Milana Rúfusa, výtvarníka Kolomana Sokola a špiónky, členky protifašistického odboja Beatrix Čelkovej sú spracované formou oceľorytiny v kontraste so zväčšeninami ryteckej rozkresby. V návštevníkovi tak vytvárajú ilúziu pracovnej plochy, s ktorou autor pracuje pod lupou. Zároveň ho sprevádza jednotlivými etapami práce a tvorby rytca: od autorského výtvarného návrhu, ryteckej rozkresby, samotnej realizácie rytiny do oceľového štočku a následnej tlače.

O autorovi:

Handlovský rodák - akademický maliar Rudolf Cigánik sa narodil 10. januára 1961. Po ukončení štúdia na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Kremnici v odbore plošné a plastické spracovanie kovov sa nevydal na dráhu umelca. Jeho kroky smerovali do bojnickej ZOO, kde nastúpil ako kŕmič divej zveri. Po absolvovaní povinnej vojenčiny si v roku 1984 podal prihlášku na Vysokú školu výtvarných umení. Dostal sa pod krídla majstra Albína Brunovského na odbor knižná ilustrácia, ktorú úspešne ukončil v roku 1990 ako akademický maliar. Pôsobil ako asistent na Vysokej škole múzických umení na oddelení grafiky, tiež ako pedagóg na ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi a ZUŠ v Handlovej.

Jeho umelecká tvorba má široký záber. Venuje sa medailérstvu, voľnej grafike, maľbe, knižnej ilustrácii a príležitostne aj sochárskej tvorbe.

Komentáre