Slovenská pošta získala prvé miesto na svetovej výstave PORTUGAL 2010!

V dňoch od 1. do 10. októbra sa POFIS zúčastnil v Lisabone v Portugalsku svetovej výstavy poštových známok PORTUGAL 2010. Počas tohto významného celosvetového filatelistického podujatia sa konala aj súťaž Svetovej poštovej únie pre poštových operátorov - vydavateľov poštových známok. Slovenská pošta sa v tejto súťaži, ktorej sa zúčastnilo 16 krajín, umiestnila spolu so Španielskou poštou na 1. mieste pred Portugalskou a Maďarskou poštou. Súťaže, ktorá sa konala už po šiesty krát, sa Slovenská pošta zúčastnila s originálnym exponátom s názvom „The Slovak Stamps Times“.

vystava UPU

Slovenský exponát predstavil emisnú činnosť rokov 2007 – 2009, kedy sa Slovenská pošta intenzívne pripravovala na vstup do eurozóny. Prípravný proces sa odzrkadlil aj na poštových známkach. Okrem poštových známok s novým označovaním hodnoty pomocou špecifického znaku bol na exponáte predstavený aj nový emisný rad pre výplatné známky s novým dizajnom a novými ochrannými prvkami. Príležitostné poštové známky boli rozdelené podľa tradičných tém venovaným osobnostiam, prírode, športu, muzeálnym a technickým pamiatkam alebo historickým výročiam.

Na exponáte bola prezentovaná aj novinka v technológii tlače poštových známok formou termorazby do polymérovej fólie na emisii „Prezident“ a na dekorácii hárčeka „Prvej pamätnej eurovej poštovej známky“. Ďalšou významnou novinkou boli samolepkové zošitky s aplikovanou vôňou, ktoré boli vydané v dvoch emisných radoch: Vianoce a Veľká noc.

Súťažná trieda vydavateľov poštových známok umožňuje poštovým operátorom členských krajín SPÚ, vydávajúcim poštové známky, predstaviť na súťaži dva panely po 16 A4 hárkov, ktoré obsahujú poštové známky alebo filatelistický materiál (známkové zošitky, hárčeky, ceniny, kotúčové známky atď.), bežne dostupný verejnosti. Vydávajúci poštový operátor si môže vybrať rôznu originálnu prezentáciu za predpokladu, že obsahuje zodpovedajúci počet známok a filatelistického materiálu.

Keďže nové filatelistické produkty sú len zriedka prezentované v bežných súťažiach organizovaných pre filatelistov, je v záujme vydavateľov poštových známok ukázať verejnosti svoju emisnú činnosť a vývoj v technike výroby poštových známok. Dosiahnuté úspechy môžu súťažiace poštové správy využiť na rozvoj filatelie a podporu záujmu o zbieranie známok.

Exponáty môžu obsahovať len filatelistický materiál (t.j. materiál vyhotovený na prepravu pošty alebo iných poštových zásielok) vydaný počas 3 rokov pred 1. januárom roku, v ktorom sa koná výstava. Neuplatňujú sa na nich zásady obvykle používané na súťažných výstavách sponzorovaných Medzinárodnou filatelistickou federáciou (FIP). Hodnotiacimi kritériami exponátov sú originalita prezentácie, technická kvalita vystavovaného filatelistického materiálu, funkčnosť použitého materiálu (použitie nominálnej hodnoty, vnútroštátna alebo medzinárodná správa, politická neutralita, atď.), všeobecný záujem (verejná potreba, filatelistický záujem, podpora veľkých humanitárnych činov, atď.) a kvalita exponátu (vyváženosť medzi informáciami a vystavovaným materiálom, vyváženosť materiálu na každej strane, čitateľnosť informácií, estetický dojem, prezentácia, atď.)

POFIS sa na svetovej výstave zúčastnil aj s predajným stánkom, v ktorom ponúkal filatelistom a portugalskej verejnosti svoje poštové známky a filatelistické produkty. Veľký záujem bol o nové poštové známky Slovenskej pošty, najmä o hárček vydaný k 400. výročiu Žilinskej Synody, hárček prezidenta SR a Žofie Bosniakovej, ako aj o známky s personalizovaným kupónom, ktoré boli k tejto príležitosti pripravené s logom výstavy a s prítlačou rôznych dominánt Lisabonu a ktoré si návštevníci výstavy nalepovali do filatelistických pasov a nechali opečiatkovať príležitostnou poštovou pečiatkou vydanou k tomuto podujatiu.

ZPK Portugal

Účasťou Slovenskej pošty na svetovej výstave a úspechom v súťažnej triede vydavateľov poštových známok sa potvrdila kvalita a neustávajúci záujem filatelistov a zberateľov o slovenské poštové známky.

Komentáre

  • Roman Magdolen 21. okt 2010 @21:02

    Exponat The Slovak Stamps Times vyzera byt velmi zaujimavy, da sa niekde vidiet na internete v elektronickej podobe? Nieco ako virtualna filatelisticka vystava?

  • Monika Podolská (POFIS) 21. okt 2010 @21:11

    Zatiaľ sme o takejto možnosti neuvažovali, ale nie je to zlý nápad.
    Predpokladáme, že exponát predstavíme na rôznych podujatiach vo forme putovnej výstavy.

  • Veronika Vančová (POFIS) 22. okt 2010 @08:19

    Výstavný exponát bude v najbližšej dobe predstavený aj v priestoroch poštového múzea v Banskej Bystrici. Budeme o výstave informovať aj na našej stránke.

  • burcostefan 5. nov 2010 @09:55

    GRATULUJEM! Je to úspech najmä súčasného vedenia POFISU a pána Dr.Vanču a je to pádna odpoveď na "politika" Dr.Petra Osuského a jeho otázku "Toto ste chceli Slováci?" Ja odpovedám ÁNO! Ešte raz srdečná vďaka za poctivo a kvalitne odvedenú prácu v prospech pošty a nás filatelistov a... samozrejme SLOVENSKA.

  • Veronika Vančová (POFIS) 5. nov 2010 @09:59

    Dobrý deň prajem, ďakujeme veľmi pekne. Takéto reakcie nás veľmi tešia.

  • Veronika Vančová (POFIS) 10. nov 2010 @17:05

    Exponát bude od 12. do 20. novembra prezentovaný a vystavený na podujatí JUNIORFILA 2010 v Nitre.

  • peter 18. nov 2010 @10:41

    Exponát by bol vhodným doplnením akcie Slovenskej pošty ku Dňu známky.

  • m.narsik 22. nov 2010 @21:30

    Exponát bol vystavený počas mládežníckej filatelistickej výstavy JUNIORFILA 2010 v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

  • peter 30. nov 2010 @16:28

    Čo bolo, bolo... Návrh sa týkal prezentovania exponátu na akcii ku Dňu známky, pokiaľ by sa uskutočnila (ako v predchádzajúcich rokoch) v Bratislave.

  • Veronika Vančová (POFIS) 1. dec 2010 @08:31

    Dobrý deň,
    výstavný exponát bude od 6. decembra vystavený vo výstavných priestoroch Poštového múzea v sídle Slovenskej pošty, a. s. v Banskej Bystrici. Dňa 17. decembra si ho budú môcť prezrieť aj pozvaní hostia pri príležitosti Dňa poštovej známky a filatelie.