Známka Covid 19

Pridať do obľúbených
  • J. Lipták 8. august 2020 @22:38

    Náhodou som zbadal medzi novými známkami, že predsa len aj Slovensko vydá známku s témou covid 19:
    https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2020-covid-19

    Pripadá mi trochu ako plagát na nejaký hororový film, ale to azda bol aj autorov zámer...?

    Nominál 2 € aj fyzické rozmery sú obrovské, zrejme ťažko využiteľné v bežnom poštovom styku. No zámer tejto známky bol pravdepodobne hlavne potešiť filatelistov, najmä keď známku s touto témou vydali hádam už všetky krajiny až po všelijaké ostrovčeky.

  • slavik 10. august 2020 @09:27

    Všetko OK, pošta chytila vlak; o toto vydanie je mimoriadny celostvetový záujem, povedal by som až ošiaľ. Aj pri náklade 1M kusov sa pravdepodobne rýchlo vypredá. Podľa mňa je ale ten nominál 2e zvolený úplne nevhodne. Tarifa 2e prislúcha tuzemskému doporučenému listu 500g. Mnoho zberateľov celín chce ale list prejdený poštou v správnej tarife. Nakoľko sa jedná o celosvetovú tému, najvhodnejší nominál by bol 1.3e teda za medzinárodný (svet) list 50g.

  • foltinmario10 10. august 2020 @15:22

    Martanka za 2 eura . Škoda vyhodených peňazí za takúto stupidnost . Veľký emisny náklad a cena bude 2 eura aj za 10 -50 rokov .

  • nal 11. august 2020 @11:43

    Známku vykúpia špekulanti a obchodníci. Aby ju predali do zahraničia.
    Temná, bez emócie a zas REMPO + Hradiško.
    Toto je moment, kedy mám chuť už seknúť po dlhých rokoch s týmto koníčkom.

  • Tono 14. august 2020 @07:09

    Znamka sa mi nepaci, ale to nie je dolezite. Podla predlohy to bude samolepka ???. Nepochopitelne......

  • slavik 14. august 2020 @07:25

    Ja som zvedavy ci to bude prve FDC bez peciatky prveho dna vydania. Na vyobrazenom FDC nie je znamka zatial peciatkovana.

  • slavik 14. august 2020 @14:16

    Takze FDC uz ma aj svoju peciatku.

  • Ferdo1 14. august 2020 @21:08

    Známky ako dve posledné so samolepkami sa už viac sprzniť nedal. Ďakujem za ukážku nevkusu a hlúposti.

  • stefanhrbaty 17. august 2020 @18:00

    Nerád sa púšťam do podobných diskusií, pretože to často krát vôbec NIKAM NEVEDIE. Ale nerozumiem, prečo je táto známka ukážka nevkusu a hlúposti? Rád by som vedel, koľko známok, umeleckých diel a pod. "urobili" tí najväčší kritici? ČO dokázali? Podľa môjho názoru je motív známky veľmi pekný, a mimoriadne dobre umelecky podaný! Čo tam mala byť sanitka, 3 lekári, alebo iný donekonečna sa objavujúci exaktný motív? Umelec to chcel vyjadriť inak,nápadito oproti iným štátom, ktoré siahli po témach "in natura" - aby to vyzeralo ako ilustrácia. Áno, keby to bol 4 hárček v rytine, bolo by to určite lepšie. Už sa raz filatelisti a aj všetci ostatní kritici v počte do 10 osôb (pripomínam, donekonečna tu diskutujúcich) dôchodcov zmieriť s tým, ako známky vyzerajú teraz v 21. storočí. Nie je to bohužiaľ ideálne, zvyknutí sme na iné poštové známky ČS proveniencie, ale nájdeme aj samolepky, nájdeme aj oceľorytiny, nájdeme aj menej vydarené experimenty. Ak sa to niekomu nepáči - má možnosť doplniť si vzdelanie na renomovaného umelca a možno práve jeho oslovia a možno to bude ON kto vytvorí/navrhne bombastickú poštovú známku. A keď sa mu to nepáči, nemusí zbierať poštové známky. Aj tak to už celé upadá. Je potrebné sa s tým zmieriť, ako so zánikom pary alebo spaľovacích motorov, ktoré nahradia iné typy pohonu. To mi príde, akože vlaky nejazdia na paru, tak sa nebudem voziť železnicami? Opakujem, sú pekné a sú aj nepekné známky Slovenska. Niečo je pre filatelistov, niečo je pre čo najrýchlejšie ofrankovanie zásielky.

    A keď už sme pri tom, pre tých, čo NEPOCHOPILI umelecký prejav tejto známky - čo keď je kontext SAMOLEPKY, čiže prevedenia práve v tom, že cez toto "kovidové" obdobie, je lepšie známky na pošte NEOBLIZOVAŤ? Hm, nie je to jeden z najlepších "hovoriacich" symbolov tejto emisie? Nepíšem to tu na nikoho objednávku, ak by to nejakého "trolla" napadlo, píšem to preto, pretože niekedy už treba naozaj zdravý rozum. A nie písať urážlivé slová o hlúposti, stupídnosti či nevkusu... A viac už netreba. Števo

  • J. Lipták 18. august 2020 @18:03

    Pán Hrbatý, možno máte pravdu, že sme známku viacerí nepochopili. Možno nám viete pomôcť ju pochopiť.

    Napríklad vaše vysvetlenie, prečo je známka (podľa vás) samolepiaca, je podľa mňa dobré. Osobne ma skôr zaujíma, prečo je na známke znázornené to, čo tam je. Napríklad akú symboliku má 30-krát opakovaný nápis "covid 19"? Alebo čo symbolizuje veľký čierny ovál okolo hlavy dievčaťa? Úprimne ma to zaujíma. V popise známky sa táto informácia nenachádza.

    Čo sa týka poznámky o známkach v 21. storočí, nesúhlasím s vami. Vy naznačujete, akoby vývoj v známkotvorbe šiel akože dopredu a tí, čo to kritizujú, sa nevedia zmieriť s pokrokom. Osobne nevidím pokrok v tom, keď ručnú prácu nahrádza fotografia (viď napr. známka s prezidentkou) alebo jednoduchá grafika či infantilná kresba v počítači. Nevidím pokrok v tom, keď rytinu nahrádza lacnejšia technológia ofsetu. Nevidím pokrok v tom, keď sa porušuje storočná tradícia v (česko)slovenskej známkotvorbe. Nevidím pokrok v tom, keď sa už prakticky nevydávajú štandardné (tzv. výplatné) známky malého rozmeru, miesto toho sa vydávajú známky obrovských rozmerov a často vysokých taríf, ktoré sú v bežnom poštovom styku nepoužiteľné. Písal som o tom už tu: https://www.pofis.sk/forum/2020/7/6/prosba-o-vyrobu-znamok-mensieho-rozmeru

    Prvoradý účel známok je ich použitie na platbu za poštové zásielky. Zberateľstvo je iba reakciou na toto. Žiaľ, zdá sa, akoby už drvivá väčšina vydávaných známok bolo iba službou pre zberateľov.

  • nal 26. august 2020 @14:49

    Vážený pán Hrbatý.

    Ako "nedôchodca" nie som zaťažený na známkovú tvorbu pre vás "starej tradície". A tvorbu p. Felixa považujem za vynikajúcu. Keď si dokonca pozriete príspevky v diskusií, medzi prvými som upozorňoval, aby sa vydala znánka ku COVID19 (tiež s pozitívnou no i negatívnou reakciou).

    Predtým, než napíšem svoje osobné názory na známku, pár ukážok tých, čo ja považujem za grafiku 21. storočia v téme COVID19.

    známka OSN - http://philarz.net/images/Stamps/2020/20200811un.jpg (symbolika toho, na čo nemáme zabúdať)
    ČR - https://www.postoveznamky.sk/images/materialy_europa/CZECH_REPUBLIC_2020_STAMPS_Thank_You_COVID-19.jpg (symbolom pandémie pred 100 rokmi i teraz sú rúška, s farbami tých, čo boli v prvej línií a nás, čo držíme spolu)
    Bosna a Hercegovina - https://www.postoveznamky.sk/images/materialy_europa/BOSNIA_AND_HERZEGOVINA_2020_STAMP_PERSONALISED_Pandemia_COVID-19.jpg (zaujímavá kompozícia roku 2020 s vírusom)

    A teraz môj pohľad, ktorý je v mnohom podobný ako u iných:
    - nominál - ak by sa zvolil nižší ako napr. T250g, nad známkou by sa zamyslela masa ľudí. ČR zvolila nominálnu hodnotu B.
    - veľkosť - nepraktická veľkosť.
    - samolepka - máte krásne vysvetlenie o COVID-e, obávam sa však, že voľba známky-samolepky bola kvôli nákladom.
    - motív - na rozdiel od jasných vyobrazení p. Felixa tu už váham aj ja, čo chcel tým umelec vyjadriť.

    Samozrejme, cením si toto: "Pri tlači známky bola použitá unikátna technológia serigrafickej UV tlače, ktorá bola aplikovaná do rúška dievčaťa, ako aj do zväčšeného motívu koronavírusu v pravej dolnej časti známky." Experimentovali sme s 3D známou (MS vo futbale), zlatým prezidentom (Gašparovič či "len" zlaté Euro), nálepkami rôznych tvarov (medovník v tvare srdca či kvetu), voňavou známkou (s mojou oblubenou vôňou pečeného jabĺčka) či s QR kódom (a hudbou Elánu). Inovácie, ako sa hovorí, nezastavíme...

    A k téme offset vs. ocelotlač - ide len a len o cenu. Aj knihu o architektúre či anatómiu môžete mať na klasickom papieri a aj v čb podobe. Smutný paradox je, že (ak sa nemýlim) všetky ocenené známky Slovenska po roku 1993 boli tlačené touto archaickou technikou.

    Ďakujem za váš čas pri čítaní mojich riadkov.

    Milan Cs.