Prosba o výrobu známok menšieho rozmeru

Pridať do obľúbených
  • J. Lipták 6. júl 2020 @18:09

    Dobrý deň prajem,
    rád by som takto verejne vyzval kompetentných, aby Slovenská pošta vydávala známky v menšom rozmere. Týka sa to najmä známok určených pre zásielky do zahraničia v tarife 1,20 € a 1,30 € - teda známky určené napríklad na pohľadnice.

    Tieto známky sú často obrovské alebo sú na výšku a zasahujú až do priestoru, kam sa píše adresa. Nerozumiem celkom, aký je toho dôvod. Myslím, že bohate by postačovali známky v malom formáte 22 x 26,5 mm ako sú výplatné známky. Mnohé aj pekné známky v hodnotách, aké potrebujem, si nemôžem kúpiť, lebo sa proste nezmestia na bežnú pohľadnicu.

    Z pre mňa neznámeho dôvodu výplatné známky akurát v hodnotách 1,20 € a 1,30 € neexistujú (iba 1,33 €, ktorá už je vypredaná). Rád by som navrhol, aby boli doplnené aj tieto nominálne hodnoty, alebo aby boli vydané skrátka známky pre pohľadnice v menšom formáte.

    Taktiež by bolo dobré si uvedomiť, že séria výplatných známok bola naposledy vydaná v roku 2009, ak sa nemýlim, čiže už 11 rokov nevyšli žiadne nové motívy výplatných známok...

    Ďakujem

    J. Lipták

  • J. Lipták 22. september 2020 @15:21

    Veľké veci sa dejú - ako vidím, tak budúci rok vyjde de facto nová séria výplatných známok (úžitkové umenie na Slovensku) taríf 0,05 €, 0,10 € a 0,50 € v rozmeroch 26,5 x 22 m.

    Veľká vďaka a dúfam, že časom ich doplnia aj ďalšie nominálne hodnoty vrátane 1,20 € a 1,30 €.

  • jur1 22. september 2020 @20:11

    Ja vo veľkosti nevidím až taký problém. Konečne máme väčšie známky, ako všade inde vo svete, len sú žiaľ nevzhľadné. Tie mini známky bol náš endemit a konečne sme sa toho zbavili. Ja ich lepím aj do textového poľa pohľadnice, aspoň menej napíšem. Niekedy dokonca nalepím aj na opačnú (obrázkovú) stranu pohľadnice. Alebo ak Vám to nevyhovuje, tak treba vložiť pohľadnicu do obálky a tak je priestoru na oboch stranách obálky naozaj až-až. Ale už by sa hodilo dať na výplatné známky niečo iné, architektúru tu máme od roku 1993. Skôr ako úžitkové umenie som čakal naše zvieratá, ovocie, rastliny ap. ako je to inde vo svete.

  • J. Lipták 22. september 2020 @23:33

    Pán jur1, váš názor na veľkosť známok je zaiste legitímny, no to, že ich lepíte do textového poľa, resp. na obrázkovú stranu pohľadnice, už nie. Priestor na známky je v pravej hornej časti textovej strany pohľadnice.

    Vzhľadom na to nevidím dôvod, prečo by mali byť známky veľké, keďže bohato postačujú tie menšie. Navyše tie veľké sa proste do pohľadníc často objektívne nezmestia, tobôž, ak ich je viac, keď je pohľadnica určená do zahraničia.

    Ja osobne kvitujem, že na známky nepôjdu neutrálne, "nekonfliktné" motívy ovocia a zvieratiek, ako sa zvykli používať v umení počas bývalého režimu, keď si umelci nechceli pohnevať stranícke výbory. Naopak, známky by mali prezentovať Slovensko a jeho národné dedičstvo.

  • jekrajciovci 8. február 2021 @14:25

    Pán Lipták vo Vašom príspevku /@15,21/ sa tešíte nominálnym hodnotám známok 0,01,€,0,05,€,O,10 €, viete si to predstaviť počet známok len za obyčajný list ? Taktiež veľkosť známok, nuž pekné sú do zbierky ale prakticky ani pracovníčky pošty nie sú s nimi spokojné a tiež sú diskutabilný je aj obsah. Nuž trošku ste si kopli aj do bývalého režimu ale známky s motívmi zvierat, rastlín, prírody, hornín majú aj edukačnú hodnotu najmä pre mladú generáciu a teším sa ak sú spracované ako hárček alebo UTL-ko. Pravdaže patria sem aj osobnosti, udalosti, výročia ,technika, architektúra, umenie ale chce trochu systému a proporcionality.
    Bc. Jozef Krajčí

  • J. Lipták 8. február 2021 @14:58

    Pán Krajčí, tie malé hodnoty známok nemajú prioritne slúžiť na vyskladanie celej hodnoty zásielky, ale ako doplatok k inej hodnote. Ako som uviedol, dúfam aj v známky v hodnote 1,20 € (list Európa) a 1,30 € (list svet), ktoré sú zriedkavé a často sa na pobočkách pošty nedajú zohnať. Aj na tieto hodnoty sú výplatné známky v malej hodnote užitočné, lebo k nim stačí dokúpiť napr. známky za 1 € a tak viete vyskladať hodnoty 1,20 a 1,30. O jednocentovej známke som nepísal. Predpokladám, že v najbližších rokoch budú nasledovať aj výplatné známky od hodnoty 0,50 € vyššie.

    Určite netvrdím, že by nemali vychádzať známky s prírodnými motívmi. Ale osobne preferujem motívy, ktoré prezentujú kultúrne dedičstvo Slovenska. Trebárs ten pohár Zlatá Zuzana je úžasný motív na známku a aj samotná známka je vydarená. Samozrejme, páčia sa mi aj známky s prírodnými motívmi, ak sú umelecky kvalitne spracované.

  • crv4 27. február 2021 @12:29

    Pripájam sa k žiadosti o vydávanie aspoň časti známok v menších rozmeroch. Neviem, ako vy ostatní, ale ja posielam ročne do zahraničia filatelistom tak okolo 200 doporučených zásielok rôznej váhy. Meniace sa tarify a aktuálna dostupnosť poštových známok na poštách mali za následok, že som prestal známky používať a následne som sa stretol s rozhorčenými reakciami zahraničných partnerov. Vtedy som si uvedomil, že majú pravdu. Dostali sme sa do situácie, keď komercia slovenskej pošty začína prevládať nad racionalitou a realitou hlavne vďaka niektorým skupinám filatelistov, ktorí pred racionálnym využitím poštových známok uprednostňujú ich veľké rozmery, ktoré sa krásne vynímajú na ich albumových stránkach.
    Úplne by stačilo, ak by sa pri príprave emisného plánu jeho zostavovatelia nehádali iba o tom, koho a aký návrh prijmú, ale zabezpečili by v prvom rade dostatok známok na racionálne frankovanie tak, aby každá možná frankatúra bola dosiahnuteľná maximálne tromi známkami menšieho formátu./ 1,2,3,5E, 10,20,30,40,50cent/
    A popri tom môžu vydávať aj komerčné známky, akýchkoľvek rozmerov, akýchkoľvek farieb, námetov, v akýchkoľvek cenách a v akejkoľvek úprave / aršík, hárček, zúbkovania, kupóny a podobne / .