Známka s prezidentkou na šírku?

Pridať do obľúbených
  • J. Lipták 17. apríl 2019 @01:10

    Dobrý deň. Všimol som si, že v emisnom pláne sa objavila známka Prezidentka SR Zuzana Čaputová: https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2019-prezidentka-sr-zuzana-caputova

    Zarazil ma však udávaný rozmer: 33,9 x 26,5 mm.

    Naozaj sa chystá Slovenská pošta vydať prezidentskú známku na šírku, navyše v takom veľkom rozmere? Rád by som upozornil na to, že už od Gottwalda, cez Havla až po Kisku bola zachovaná tradícia, že prezidentské známky sú na výšku a rozmer majú 22 x 26,5 mm. Orientáciu na výšku mali samozrejme všetky prezidentské známky už od Masaryka, aj keď rozmer sa rôznil.

    Bol by som nemilo prekvapený, ak by sa tradícia porušila a najnovšia prezidentská známka by úplne bezdôvodne porušila tradíciu a preto dúfam, že táto známka bude orientovaná na výšku a bude zachovaný rovnaký rozmer ako majú prezidentské známky už 70 rokov.

  • m_gerec 17. apríl 2019 @09:05

    Predbežné návrhy môžete uvidieť v reportáži TV Markíza: http://www.tvnoviny.sk/prezidentske-volby-2019/1962576_ukazeme-vam-ako-sa-portret-z-prezidentskej-kampane-meni-na-50-centovu-znamku
    Najprv pozrite, potom súďte.
    Podľa Vás, Jakub (za priezvisko sa hanbíte?), sa poruší tradícia. A čo tieto výplatné známky s prezidentmi?
    https://www.filaso.cz/katalog-znamky/432/1948-klement-gottwald
    https://www.filaso.cz/katalog-znamky/843/1967-prezident-antonin-novotny

  • J. Lipták 17. apríl 2019 @10:09

    Ďakujem za informáciu, televízne noviny nesledujem, tak mi to uniklo. Nuž, moje obavy sa potvrdili, nielen, že známka bude podľa všetkého na šírku, ale dokonca dôstojnú hĺbkotlač nahradí lacný ofset. Bratia Česi by sa takto k známke prezidenta nezachovali, ale my si, žiaľ, očividne tradície nevieme vážiť.

    Čo sa týka tých známok s Gottwaldom a Novotným, veď aj tie sú predsa na výšku. Viem, že boli aj známky v iných rozmeroch, ale vždy platilo, že „hlavná“ známka, resp. väčšina známok bola v rozmere 22 x 26,5 mm.

    Ostáva dúfať, že Slovenská pošta počas mandátu prezidentky Čaputovej vydá aj takpovediac tradičnú známku v tradičnom rozmere a vyrobenú tradičnou technikou, podobne ako tomu bolo v prípade prezidenta Gašparoviča, ktorý v roku 2004 bol na známke iba ofsetom, ale v ďalšom roku už vyšla „riadna“ známka.

  • jur1 17. apríl 2019 @12:18

    Ten rozmer som si všimol až teraz, je trochu väčší ako zvyčajne, ale ten tvar na šírku je naozaj dosť nedôstojný na hlavu a najvyššieho reprezentanta štátu. Prezidentská známka má byť prísne formálna ako kedysi za minulej éry oficiálna fotka na stenách kancelárii a rovnako aj známka robená podľa nej, nie ako kamoška odvedľa. Pravdepodobne ani voľné, takmer rozviate vlasy nie sú v poriadku. Na to ale slúži hlavný protokolista, no keď si pozriem známku terajšej hlavy štátu (prekvapený výraz, vypleštené oči), tak tie vlasy a tvar známky na šírku budú asi to najmenej. Takže všetko je vlastne úplne v poriadku. Veď aj Poľsko svojho času vydalo známku s prezidentom Wałęsom v sivom obleku na šírku a tiež mala podobný rozmer, ale to bolo pred takmer 30 rokmi. Odvtedy známkový dizajn výrazne postúpil. Teda aspoň v Poľsku.

    Len na okraj: Nezdá sa Vám, že tohto roku sú takmer všetky známky sivé (vrátane prezidentskej známky), prípadne sivomodré? Viem, že čierna je najlacnejšia farba v tlačiarni, ale šetriť až tak...

  • Veronika Vančová (POFIS) 17. apríl 2019 @14:59

    Výplatné poštové známky s motívom Prezidenta SR boli od roku 1993 tlačené spravidla v Poštovní tiskárně cenin Praha, a.s., (PTC) technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou na tlačiarenskom stroji WIFAG vo formáte 22,5 x 26,5 mm. Vzhľadom na skutočnosť, že PTC tento stroj odstavila z prevádzky koncom roka 2018, nová poštová známka „Prezidentka SR Zuzana Čaputová“ bude vytlačená ofsetom, s čím súvisí aj iný perforačný systém 26,5 x 33,9 mm. Zmena tradičného vertikálneho formátu na horizontálny vychádza z predlohy fotografie, ktorej autorom je Peter Konečný. Fotografia bola vytvorená počas prezidentskej kampane a výber na poštovú známku realizovala osobne Z. Čaputová. Nová poštová známka, ktorej dizajn bude korešpondovať s estetikou 3. tisícročia bude určite dôstojnejšou formou prezentácie hlavy štátu ako doteraz vydávané známky prezidentov v najmenšom formáte s množstvom obmedzujúcich faktorov, ktoré budú novou technológiou eliminované.

  • J. Lipták 17. apríl 2019 @15:46

    O tom, čo je dôstojnejšie, si myslím svoje, ale ešte by som sa rád opýtal, že tým pádom žiadne slovenské známky už odteraz nebudú vyrábané hĺbkotlačou, ale všetky iba ofsetom?

  • jur1 17. apríl 2019 @18:17

    Vďaka za odpoveď. Veď práve o to ide, že fotky boli robené na predvolebnú kampaň, teda snažili sa zachytiť vtedy kandidátku Čaputovú, ako bežnú ženu z ľudu, ktorá má zapôsobiť na voličov, čiže o formálnosti nemôže byť ani reči. To, že z kandidátky sa stane prezidentka ešte neznamená, že automaticky s funkciou ovláda etiketu, protokol, má vycibrený vkus po každej stránke a navyše vyzná sa aj v známkach lepšie, ako x- roční filatelisti, ktorí neporovnávajú len slovenské známky so slovenskými, ale svetové so slovenskými. Taktiež pán autor výtvarného návrhu, už pravdepodobne vyčerpal svoje nápady, pretože všetky 3 prezentované návrhy sú takmer totožné a navyše akoby do série k známke č. 473 - M. Hodža. Spomínať estetiku 3. tisícročia je trochu prisilné slovné spojenie. Ešte sme len na začiatku a ktovie čo bude v roku 2500, alebo 2950 estetické? V súlade s estetikou 2. tisícročia sú rovnako rannorománske stavby, ako aj sklenené mrakodrapy, realistické obrazy Leonarda, ale aj kubistické obrazy Dalího, rytierský román, aj dadaistická báseň... Myslím, že známky sa dajú tlačiť aj inde ako v Prahe (prečo sa stále upierate na ňu? Krásne oceľotlačové známky tlači aj Rakúsko, či Francúzsko a kvalitné ofsetové okrem tradičných západných krajín aj Estónsko, Bielorusko a Moldavsko), alebo Vás obmedzuje nevýhodná zmluva s Rempom, ktoré údajne ovláda manželka bývalého ministra pôšt?

  • J. Lipták 17. apríl 2019 @18:39

    Súhlasím s jur1 - známka by sa mala robiť podľa oficiálneho portrétu prezidentky, nie podľa fotky v predvolebnej kampani.

    Nerozumiem, prečo sa prezidentskej známke venuje tak málo úsilia, keďže je to azda najaktraktívnejším filatelistickým artiklom nielen pre zberateľov, ale pre celú verejnosť. Rád sa budem mýliť, ale pripadá mi to už od začiatku ako odfláknuté.

  • rg 17. apríl 2019 @18:41

    V estetike známok prvej štvrtiny 21. storočia by sa tvorcovia našich známok mohli inšpirovať u susedov v Poľsku – podstatná časť ich známkovej produkcie, spojenej s nádhernými FDC, je estetická, kvalitná od vybraného návrhu po konečnú realizáciu, obsahovo s jasným posolstvom. Každoročné emisie sú obsahovo vyvážené a naplnené národnou hrdosťou. Tieto charakteristiky plne platia aj pre portréty na ich známkach.

  • m_gerec 18. apríl 2019 @07:50

    1. Známka sa podľa oficiálneho portrétu robí https://videoportal.joj.sk/noviny/epizoda/63546-noviny-tv-joj
    (od 13:45 min.) Kto iný ako samotná prezidentka má mať posledné slovo?
    2. Známky tlačené z rytiny sú bohužiaľ na ústupe, rotačný stroj Wifag skončil (aj bratia Česi prechádzajú na ofset), ostáva ešte použitie oceľotlače z plochých platní (viacfarebné, jednofarebné a v kombinácii s viacfarebným ofsetom), kde sú však vzhľadom k vysokému podielu ručnej práce nepomerne vyššie náklady, takže sa používa a bude používať pre známky príležitostné
    3. Najmenší formát (PL po 100 ks) sa pre výplatné (najbežnejšie a podľa prevádzkovej potreby pošty dotláčané) známky používal najčastejšie (bol najekonomickejší a najpraktickejší - napr. pre vyfrankovanie pohľadnice sú veľké formáty nevhodné) avšak mali sme aj výplatné známky stredného formátu - Lukavského "Ľudová architektúra"
    https://www.filaso.cz/katalog-znamky/928/1971-lidova-architektura
    https://www.filaso.cz/katalog-znamky/958/1972-lidova-architektura
    https://www.filaso.cz/katalog-znamky/1408/1992-lidova-architektura
    4. Formát známky na šírku/na výšku predsa nemôže byť tabu. Ak bude dobre spracovaný a napomôže štátno-propagačnému účinku o ktorý nám ide - prečo nie?
    Zberatelia dlhoroční aj čerství, výtvarne vzdelaní aj laici - všetci máme právo na vlastný názor, preukazujeme ním vlastný vkus a vlastnú (ne)informovanosť. Každým príspevkom v takejto diskusii si môžeme budovať svoju filatelistickú autoritu. Nie je Vám ľúto, Vážení anonymní odborníci na známkovú tvorbu "Jakub", "jur1", "rg", že o Vás nikto nevie? Alebo už aj vo fóre Pofisu vystupujú trollovia? Asi nie ste trollovia, len sa bojíte (neviem čoho) alebo hanbíte (neviem za čo).

  • rg 18. apríl 2019 @10:10

    Dobrý deň, pán inžinier Gerec, aj ostatní diskutujúci,
    Som rád, že sa ku tejto téme rozbehla - na pomery Pofisfóra - čulá diskusia. Veď na to Pofisfórum slúži, alebo sa mýlim?
    Plne súhlasím s týmto vyjadrením pána Gereca: Všetci máme právo na vlastný názor, preukazujeme ním vlastný vkus a vlastnú (ne)informovanosť.
    Svoju vlastnú neinformovanosť si priznávam. Nie som odborník na známkovú tvorbu. Nie je však toto fórum určené aj na to, aby sa miera (našej) neinformovanosti diskusiou znižovala?
    Ja si nepotrebujem budovať svoju filatelistickú autoritu, nemusí o mne nikto vedieť. Pokladám sa za filatelistu, v zmysle veľmi jednoduchej definície „zberateľ poštových známok, ktoré sa mi páčia“. Môj vkus, teda moja schopnosť posudzovať známkovú tvorbu z estetického hľadiska, je moja osobná danosť. Nevnucujem ho nikomu inému. Ale vyjadrovať sa ku kvalite alebo (ne)kvalite slovenskej známkovej tvorby, vychádzajúc zo svojho vkusu, na tomto fóre nepokladám za nevhodné.
    Doteraz som v 6 témach prispel 17 príspevkami. Z nich v 5 sú vyslovene pochvalné vyjadrenia, ďalších 12 je buď hodnotiaco neutrálnych alebo mierne kritických. Som hrdý na svojich 5 príspevkov v téme Návrhy do emisného plánu 2019, ktorých výsledkom je to, že Slovensko sa pripojilo ku Českej republike a v spoločnom vydaní vydá známku ku 30. výročiu Nežnej revolúcie. Ministerstvo dopravy mi poslalo potvrdzujúci list, že sa tak stalo na základe mojej žiadosti. (Kto z Vás, kolegovia diskutujúci, môže povedať, že inicioval vydanie známky??? Prečo vydanie známky ku tomuto výročiu neiniciovali odborníci na známkovú tvorbu?)
    Pán Gerec, svoje meno a priezvisko som uviedol v príspevku v spomenutej téme dňa 19.11.2018. Nie som anonymný.

  • Tono 18. apríl 2019 @10:15

    POFIS nema svojho vlastneho fotografa ( pracovnika ) na navrh znamky prezidenta ( prezidentky ) SR ? Preco POFIS akceptoval beznu fotku od jej zivotneho partnera ? Tiez sa pripajam k nazoru, ze obraz - znamka prezidenta/prezidentky by mal byt na vysku. A mozno zatnem do ziveho, ....jednofarebny....nie kriklavy.

  • m_gerec 18. apríl 2019 @11:12

    Fotografiu Z. Čaputovej zhotovil profesionálny fotograf, zhodou okolností jej blízky človek. Akú farbu známky navrhujete? Ktorou farbou vytlačíme slovenskú trikolóru?
    Skôr ako niečo len tak napíšete do diskusie tak si prejdite už odkazované informácie.
    Zase anonymný príspevok - inak by ste sa vyjadrili podpísaný celým menom...

  • J. Lipták 18. apríl 2019 @11:32

    Pán Gerec, domnievam sa, že o známke by mali rozhodovať odborníci, nie zvolená prezidentka, hoci áno, ona bude na známke. Pokiaľ viem, bežnou praxou je vytvoriť niekoľko návrhov a nechať prezidenta, nech si vyberie. Že sa nepoužil oficiálny portrét, ale fotografia z predvolebnej kampane, je proste fakt a podľa reportáží to dokonca bola Slovenská pošta, ktorá si fotografiu vypýtala (na dôvažok pôvodne žiadala takú, kde sa Z. Čaputová usmieva, to radšej nekomentujem).

    Naozaj si nemyslíte, že na účel prezidentskej známky by mal byť použitý oficiálny portrét? Iba dodám, že ani v prípade známky s prezidentom Kiskom Slovenská pošta nepoužila oficiálnu portrétovú fotografiu, čo potom aj tak vyzeralo (Kiska na známke napríklad škúli). Myslel som, že sa SP poučila.

    Celkom nerozumiem, ako vyradenie jedného stroja môže byť dôvodom na ukončenie tradičnej, kvalitnej, overenej a (podľa mňa) najdôstojnejšej a najkrajšej technológie výroby známok. Existujú predsa aj iné stroje, nie?

    Čo sa týka trikolóry, tá predsa nikdy na prezidentskej známke nebola, tak z čoho vyplýva náhla potreba tam tú trikolóru dať?

    S pozdravom
    J. Lipták

  • m_gerec 18. apríl 2019 @13:01

    Reportáž TV Markíza (link je vyššie) ste asi nevideli. Z viacerých fotografií p. Čaputová odporučila jednu (1:30 - 1:50 min.), známku upravuje V. Rostoka (cca 1:50 min), podľa Vás nie je odborník? Bolo vytvorených viacero návrhov (2:02 - 2:17 min.), p. Konečný hovorí "Aj tá trojka je.." (2:12 min.).
    Požadujete "oficiálny" (úradný?) portrét, myslíte na fotografiu z občianskeho preukazu alebo pasu? Alebo si Slovenská pošta mala objednať iného profesionálneho fotografa (vyhlásiť najprv tender...), ktorý by urobil novú fotografiu, načo? Aby bola na výšku?
    Oficiálna fotografia prezidenta SR Andreja Kisku je tu https://www.prezident.sk/page/fotografie/
    a tu je známka https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2014-prezident-sr-andrej-kiska podľa Vás to nie je to isté?
    Trikolóra na prezidentskej známke doteraz nebola ale ja dúfam, že tam, ako súčasť štátnej symboliky bude.

  • J. Lipták 18. apríl 2019 @15:29

    Pán Gerec, áno, pani Čaputová odporučila fotografiu od svojho partnera, ale ja sa vám snažím vysvetliť, že použitá fotografia mala byť vyhotovená odborníkom na portréty ako napr. Pavel Neubauer, autor portrétov všetkých doterajších prezidentov. Tie tri návrhy v reportáži sú vlastne len tri varianty jedného návrhu. Sú napríklad všetky na šírku, všetky obsahujú trikolóru, iba sú elementy trochu inak rozmiestnené.

    Oficiálny portrét prezidenta Kisku je toto: http://www.tasr.sk/portret-prezidenta
    Ako si môžete všimnúť, pán Neubauer pána prezidenta odfotil tak, že napríklad to škúlenie je prakticky nespozorovateľné. (Prečo je na stránke prezidenta iná fotografia, to naozaj neviem.)

    Oficiálny portrét pána Kisku veľmi vysoko ohodnotil aj odborník na etiketu a protokol Ladislav Špaček: https://www.teraz.sk/slovensko/portret-kiska-prezident-sr/90218-clanok.html

  • m_gerec 18. apríl 2019 @16:35

    Ďakujem za nové poznatky, nenapadlo mi, že fotografia na stránke www.prezident.sk je neoficiálna a oficiálnu treba hľadať na stránke na www.tasr.sk. Čiže len TASR má právo robiť oficiálne fotografie prezidentov?
    Z Vášho druhého zdroja si dovolím odcitovať dva komentáre:
    <Ako oficiálnu fotku portrét pochválil aj prestížny americký fotograf slovenského pôvodu Paul Martinka. „Jediné, čo mi tam možno trochu chýba, je vlajka SR v pozadí,“ uviedol fotoreportér The New York Post.>
    <Slovenská odborníčka na protokol Deana Lutherová si osobitne všimla výraz tváre nového prezidenta. Ten mohol byť podľa nej neutrálnejší. „Okrem toho úsmev nekorešponduje s očami, tie sú bez úsmevu,“ všimla si. Zdôraznila ale, že ide o čisto osobný pohľad. „Protokol neurčuje, ako má oficiálny portrét vyzerať,“ dodala Lutherová.>
    Vysvetlenie rozdielov portrétov je zrejmé keď si uvedomíme dátumy ich zhotovenia: známka bola vydaná pred inauguráciou 13. júna 2014, portrét TASR bol nafotený po inaugurácii 25. júna 2014.
    Skúste ešte vypátrať, či oficiálne portréty fotografa TASR Pavla Neubauera boli podkladom pre zhotovenie výplatných známok ostatných v článku menovaných prezidentov - M. Kováča, R. Schustera a I. Gašparoviča (či teda použitie iného portrétu než portrétu TASR v roku 2014 a teraz je výnimkou z pravidla).

  • micka 18. apríl 2019 @20:08

    Iba poznámka k diskusii o portréte Z. Čaputovej a k doplneniu známky trikolórou (vlajka-zástava?), že štátnymi symbolmi Slovenskej republiky podľa platnej Ústavy sú: 1.štátny znak, 2.štátna vlajka, 3.štátna pečať, 4.štátna hymna . Myslím si preto, že trikolóra tam byť nemusí, prezident nie je v štátnej symbolike, navyše ak je na známke portrét z volebnej kampane.

  • Tono 19. apríl 2019 @10:43

    jednoznacne na zaklade precitanych prispevkov mi vychadza: znamka ma byt na vysku, bez trikolory, jednofarebna, pohlad neutralny bez usmevu...

  • m_gerec 19. apríl 2019 @13:05

    Nemôžete povedať JEDNOZNAČNE, keď sú tu aj iné názory.
    Viacfarebná známka belgického kráľa na šírku (nebudeme prví na svete): https://sk.pinterest.com/pin/346495765078124941/?autologin=true
    Oficiálna fotografia francúzskeho prezidenta, na šírku a s vlajkou v pozadí: https://sk.pinterest.com/pin/501307002252952382/
    Aký variant fotografie vybrala p Čaputová? Odpoveď - 0:48-1:10 min.
    Je portrét na prezentovaných návrhoch farebný? Odpoveď - 1:30 - 1:50 min.
    Či vybraný portrét bol alebo nebol použitý vo volebnej kampani je nepodstatné, stále je to Z. Čaputová. Myslíte si, že na "oficiálnej" fotografii, zhotovenej TASR po inaugurácii bude iná Z. Čaputová?
    Trikolórou na prezidentskej známke možno zakladáme novú tradíciu, jednofarbový stroj Stickney to neumožňoval a stroj Wifag bol viac než 2-farbový až od r. 1967.

  • rsvitok 20. apríl 2019 @10:21

    Prikláňam sa k názoru, že formát známky s hlavou štátu by mal byť na výšku. Takto bola vždy tradične hlava štátu na známkovom území dnešného Slovenska zobrazovaná. Nikdy to nebolo na šírku. Počnúc Rakúskom, Rakúsko-Uhorskom, Československom, Slovenskou republikou. Vždy prevažoval malý formát známky, v ktorom boli tieto výplatné známky vydávané v mnoho miliónových nákladoch. Iba príležitostne, nie pri nástupe hlavy štátu do funkcie, bol použitý väčší formát na výšku.
    Pána Rosoku, ktorý upravuje portrét pani prezidentky síce pokladám za odborníka, ale určite nie za odborníka na portrét prezidenta. To čo urobil s portrétom pána prezidenta Kisku, je paškvil a nie portrét prezidenta v tradičnom zobrazení. Odrezať vrchnú časť hlavy na portréte môže len diletant! Zostáva mi len dúfať, že sa tejto hrubej chyby pri portréte pani prezidentky Čaputovej náš vydavateľ poštových známok vyhne. Je ešte stále dosť času, aby známka na výšku bola dobre spracovaná a vydaná. Ak to nezvládne tlačiareň v Česku, treba túto známku zadať do štátu ktorý to zvládne a Rempo nechať Rempom.

  • Veronika Vančová (POFIS) 23. apríl 2019 @08:16

    Vzhľadom na prebiehajúcu diskusiu považujeme za potrebné vysvetliť verejnosti trocha podrobnejšie procesy súvisiace s tvorbou prezidentských poštových známok. Nie je bežnou praxou vytvoriť viac návrhov, ktoré by sa dávali prezidentovi na schválenie. Vždy je predmetom schvaľovacieho procesu len jeden návrh, ktorý odporučí na schválenie Realizačná komisia slovenskej známkovej tvorby, a ktorý schváli tak generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a.s., ako aj minister dopravy a výstavby SR. Naopak bežnou praxou je, že sa po voľbách oficiálne osloví volebný tím daného prezidenta za účelom získania fotografie na ďalšie spracovanie do podoby poštovej známky. O výbere fotografie prirodzene v tomto štádiu procesu rozhoduje sám zvolený prezident, pretože oficiálny štátnický portrét nebýva k dispozícii a tvorí sa spravidla tesne pred inauguráciou prezidenta. Na Slovensku je tradícia vydávania známky prezidentovi práve k aktu inaugurácie a Slovenská pošta, a.s., sa snaží túto tradíciu naďalej dodržiavať.
    Čo sa týka tlačiarenských technológií, tie sú vždy determinované strojovým vybavením oficiálneho dodávateľa tohto typu služby, ktorý má na základe verejnej obchodnej súťaže uzatvorenú so Slovenskou poštou, a.s., Rámcovú dohodu spravidla na obdobie 4 rokov. V prípade tlačiarenského stroja WIFAG v majetku PTC Praha, a.s., na ktorom sa doteraz tlačili všetky výplatné poštové známky Prezidentov SR, tak išlo o jedinečný prototyp stroja určeného výhradne na tlač poštových známok, ktorý bol vyrobený ako posledný stroj tohto typu v roku 1983 ako prototyp so 4 hĺbkotlačovými a 1 oceľotlačovou stanicou. Na celom svete sa evidujú v prevádzke už len 2 stroje tohto typu v Casa Moeda do Brasil a Goznak v Moskve, tie mali ale len 3 hĺbkotlačové stanice. Bližšie informácie k tejto naozaj unikátnej tlačiarenskej technológii nájdete na:

    http://www.google.com/url?sa=t&amp;rct=j&amp;q=&amp;esrc=s&amp;source=web&amp;cd=7&amp;ved=2ahUKEwjd0aPaxNnhAhXNA2MBHeuqB0YQFjAGegQIARAC&amp;url=http%3A%2F%2Fwww.stampprinters.info%2FWIFAG.pdf&amp;usg=AOvVaw3OPLM0WbKmw32Lh6TexVDq

  • burcostefan 25. apríl 2019 @10:24

    Celá diskusia mi pripomenula starší český film s Burianom,ktorého fotografovali na poštové známky. Rozhodol sa, že na známky s nízkym nominálom sa bude usmievať a na tie s vysokým nominálom sa bude mračiť. Nuž...nešlo by to použiť i teraz?

  • i.krizka 25. apríl 2019 @13:17

    Myslím,že nikto nemá právo meniť tradíciu 100 rokov slovenskej štátnosti.Aj Čaputovej známka má mať tradičný formát. Predošlí prezidenti neboli dosť dôstojní. Kto rozhodo,l sa bude zodpovedať.

  • m_gerec 25. apríl 2019 @15:56

    Chcel som si prečítaťi komentáre k slovenskej známke https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2009-prezident-sr-ivan-gasparovic a ejha, nie je čo čítať... kde ste boli, kritici?

  • peter.mach.sr 26. apríl 2019 @07:05

    Kritika známky budúce prezidentky Slovenskej republiky je vo všetkých smeroch opodstatnená a správna. To, čo tu "vysvetľujú" predstavitelia tvorby tejto známky je na úsmev, ak nie na smiech.... Je to zlé !!!

  • Tono 26. apríl 2019 @07:42

    Pan Gerec, tu pisane prispevky su hlavne o formate znamky, kazdy tu tvrdi, ze aj nova prezidentka ma mat znamku na vysku a pokracovat v urcitom uradnom protokole. Gasparovic ju mal.... vid znamka 359 z roku 2005. Ta zufala zlata arsikova uprava , tzv. termorazba v pocte 50 000 ks z roku 2009 nie je oficialny zaber, ale len nejaka raritna nepodarena spomienka na opätovnu kandidaturu na post hlavy statu, ktoru obhajil v prezidentskych voľbach 4. 4. 2009. Do druheho volebneho obdobia ho inaugurovali 15. 6. 2009. Ze sa nikto k tomu nevyjadril v komentaroch je namieste, lebo islo o vymysleny arsik POFISu a nie oficialnu uvadzaciu znamku na prezidenta.

  • karolmilan52 26. apríl 2019 @15:41

    Je šťastím, že o konečnej podobe poštovej známky na Slovensku rozhoduje len 1 komisia zložená z odborníkov (orgán), i keď súhlasných, najmä však kritických hlasov je viac ak v Indii bohov. Vo vzťahu k budúcej prezidentke je pre mňa oveľa dôležitejšie, že nemá vplyv na výšku dôchodkov a sociálne opatrenia vlády, než to, aký rozmer a formu tlače bude mať jej poštová známka. Príjmem ju, založím do zbierky a budem používať aj pre poštové účely bez zbytočných slov. Filatelia je o umení a sebauspokojení, nie o politike.

  • stefanhrbaty 26. apríl 2019 @18:51

    Vážené dámy, vážení páni,
    sledujem tu tieto diskusie. Medzi diskutérmi sa objavujú viac menej stále tie isté mená. Kritizujú sa známky, ako vyzerajú, ako sa tlačia, aké veľké je číslo nominálu, či je šikmo, či rovno, aký je font písma, kde je veľa bieleho miesta, kde je veľa čierneho miesta, či je známka na šírku, či na výšku, prečo portrét vyzerá tak a nie onak. Milí páni (väčšinou sú to páni odborníci) ja súhlasím, že mnohé známky nevyzerajú tak, že by sa mi páčili. Ani spôsob tlače (ofset, samolepky) mi tiež moc nevyhovujú. Ale tým večným kritikom, ktorí "úkolujú" akademických maliarov či komisiu, mám jednu úprimnú radu: prihláste sa na príslušnú univerzitu, doplňte si vzdelanie, prax umelca či grafika, prihláste sa do súťaže o návrh poštovej známky, alebo ukážte portfólio Vašich prác príslušnej komisii a možno Vy budete raz tvoriť známky sami, a dávať svoje invencie a presadzovať svoje autorské návrhy a názory. A ak také vzdelanie nemáte, resp. tú šikovnosť a gryf, tak nemárnite čas jalovými diskusiami na internete. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale naozaj, mám pocit, že sú tu samí odborníci na známkovú tvorbu, ale takí, ktorí v živote žiadnu poštovú známku nenavrhli, resp. nie sú autormi či spoluautormi.

  • stefanhrbaty 26. apríl 2019 @18:52

    A začnite od toho najjednoduchšieho - navrhnite vlastnú príležitostnú poštovú pečiatku. A rád uvidím Vaše invencie v praxi.

  • rsvitok 27. apríl 2019 @19:29

    Pán Hrbatý. Dnes je našťastie dovolené vyjadriť svoj názor. Kritický, pochvalný, negatívny...akýkoľvek, avšak v rámci slušnosti. Je to narozdiel od dôb, nie tak dávno minulých, keď všetci museli mať pochvalný názor na stranu a vládu,... a všetci museli mať negatívny názor na západných imperialistov a podobne. Teda aspoň navonok iný názor nebol prípustný. Čo si kto naozaj myslel a aký mal na nezmysly názor, ale iba súkromne, bolo irelevantné. Že dnes verejne môžeme vyjadriť názor na to, čoho nie sme síce tvorcami, v tomto prípade známky s portrétom pani prezidentky, ja pokladám za dobré a možno i pre tvorcov toho, na čo vyjadrujeme svoj názor prínosné, ak si náhodou diskusiu prečítajú a nájdu v nej niečo zaujímavé. O tom je diskusia. A určite i Váš názor je v tejto diskusii prínosom. Zrejme sa tu v diskusii nevyjadrujú tvorcovia známok, teda aspoň väčšina diskutujúcich, ale som presvedčený, že sa vyjadrujú konzumenti práce tvorcov známok, čo som i ja. Ak nebudú mať tvorcovia známok konzumentov svojej činnosti, komu budú potrební?
    Iba poznámka na okraj. Nie som tvorcom automobilov, motoriek, diaľnic, miest, jedál v reštaurácii, futbalu či hokeja niektorého mužstva, politiky, politickej strany, známok.... a vo verejných diskusiách sa ku ním občas vyjadrím. Myslím si že i Vy nie ste tvorcom aspoň niečoho z toho čo som uviedol. Máte dojem, že ak niečoho z toho čo som uviedol nie ste tvorcom, autorom či spoluautorom, bolo by nevhodné aby ste k tomu vyjadrili svoj názor v nejakej diskusii, ak Vás to zaujíma?

  • J. Lipták 28. apríl 2019 @17:01

    Ešte by som v reakcii na pána Hrbatého doplnil, že toto Pofis fórum tu azda je aj na to, aby sme mohli o známkach diskutovať a vymieňať si názory. Ako mi potvrdila pani z Pofis predajne, prezidentské známky sú najžiadanejší filatelistický artikel, existujú zberatelia čisto iba prezidentských emisií a filatelistický tovar týkajúci sa prezidentských známok sa zvykne veľmi rýchlo rozpredať.

    Na prezidentskú známku teda treba pozerať nie iba ako na záležitosť filatelistov, ale ako na predmet záujmu širokej verejnosti.

    Známka s prezidentom Kiskom mala náklad 8 miliónov, známka s Čaputovou bude mať len pol milióna... Nerozumiem tomuto prístupu. Mám pocit, akoby došlo k zmene celej filozofie prezidentskej známky. Udržiavala sa určitá tradícia a úcta voči prezidentskej známke a zrazu je všetko inak. Smiešne malý náklad, celkom iný rozmer ako doteraz, orientácia na šírku, výroba technológiou ofset - to je príliš veľa zmien naraz. A myslím, že v tomto diskusnom vlákne sa ukázalo, že podobný názor má viac ľudí.

  • Veronika Vančová (POFIS) 30. apríl 2019 @10:29

    Treba zobrať na vedomie, že tieto zmeny vyplývajú z toho, že PTC tlačiarensky stroj WIFAG odstavila z prevádzky koncom roka 2018. Prečítajte si prosím ešte raz moje príspevky zo 17. a 23. apríla 2019. Pekný deň z POFISu.

  • i.krizka 30. apríl 2019 @13:00

    Práve toto zdôvodnenie sa mi pani Vančová nepáči.To k vôli tlačiarni meníme zaužívanú a všetkými akceptovanú tradíciu. V žiadnom štáte v okolí ,už vhodná tlačiareň nie je ?

  • J. Lipták 30. apríl 2019 @21:30

    Ak Poštovní tiskárna cenin skrachuje, tak sa asi na Slovensku prestanú vydávať poštové známky.

  • J. Lipták 9. máj 2019 @14:47

    Pani Čaputová už absolvovala fotenie na oficiálny portrét:
    http://www.tvnoviny.sk/domace/1964900_obrazom-takto-fotila-zuzana-caputova-oficialny-prezidentsky-portret

  • m_gerec 11. máj 2019 @18:43

    http://www.tvnoviny.sk/domace/1965049_toto-je-po-poslednych-upravach-definitivna-podoba-znamky-novej-prezidentky

  • m_gerec 15. máj 2019 @20:12

    http://www.tvnoviny.sk/domace/1965475_obrazom-takto-sa-tlaci-oficialna-znamka-buducej-prezidentky

  • m_gerec 20. máj 2019 @07:27

    https://www.noviny.sk/slovensko/440389-postova-znamka-zuzany-caputovej-je-uz-v-tlaci-v-com-sa-bude-lisit-od-znamky-prezidenta-kisku

  • foltinmario2 20. máj 2019 @20:01

    Koho to zaujima .

  • cinovsky 20. máj 2019 @23:39

    19x23 z plochych dosiek 20blok ako bol Krivan. Ked je portret a napis Slovensko, je to hlava statu. Meno netreba uvadzat. Hlavne ofset Hradistko. Kovac bol vyryty a vytlaceny do dvoch tyzdnov.

  • cinovsky 7. jún 2019 @23:07

    19x23mm sa da tlacit aj ako 20blok z plochych dosiek (Krivan). Radsej ofset, lebo Hradistko.Nerozumiem, preco je V.Rostoka uvadzany ako autor vytvarneho navrhu, ked robil graficku upravu. Prvy prezident (prezidentka) so znamkou, ako nalepka na syr. Mam tu drzost to povedat, lebo doposial som robil vsetkych slovenskych prezidentov v rytine.

  • dohatt 8. jún 2019 @11:44

    ...mňa to zaujímá...a veľmi ma to zaujalo...a ďakujem hlavne pánu m_gerecovi za info...bodaj by vždy bolo toľko info...ďakujem všetkým čo prispeli

  • burcostefan 10. jún 2019 @08:43

    ...a došlo na moje slová. Slovenská poštová známka má síce ešte kvality vo výtvarných návrhoch, ale...sú to už len predražené "syrové nálepky". V detstve sme za pár korún kupovali desiatky farebných "arabských smetí - šejchanátov"...dnes už na to nemám chuť. Škoda, že naša filatelia asi končí, zostarla a stala sa skoro nepotrebnou. Kúpi niekto moju zbierku...?

  • micka 12. jún 2019 @18:26

    Známka prezidentky má okrem geometrického aj nóvum v spoločenskom rozmere, je tam uvedený ako autor fotografie jej býv. druh, s ktorým sa pred uvedením do úradu hlavy štátu rozišla. Okrem filatelistov sa s tým musia potrápiť teraz protokolisti - kto bude "prvý pán" (analógia prvej dámy) - nepoznám lepší výraz.

  • ferda.adrian 13. jún 2019 @07:32

    Informácia kto je alebo nie je jej druh, nepatrí na tento web. Uvedení sú autori známky.

  • rg 13. jún 2019 @08:11

    Veľmi vítam túto živú diskusiu, ale pre "micka" - Vami uvedený "spoločenský rozmer" tu určite nepatrí!

  • J. Lipták 13. jún 2019 @10:35

    Ja si dovolím vysloviť takú úvahu, že vzhľadom na túto konverzáciu by Slovenská pošta mala silno zvážiť vydanie druhej známky s pani Čaputovou, trebárs v nasledujúcom roku, v rytine a v rozmere 22 x 26,5 mm, na výšku. Bolo to tak aj v prípade prezidenta Gašparoviča, ktorý mal v roku 2004 známku ofsetom a v roku 2005 už aj v rytine.

  • J. Lipták 13. jún 2019 @18:51

    Rovno aj dodám, že som dnes riadnou listovou formou poslal návrh na vydanie druhej známky prezidentky Čaputovej, vtedy, keď to bude možné, ktorá by spĺňala náležitosti ako napr. orientácia na výšku, menší rozmer, dvojfarebné prevedenie, techniku tlače rytinou či vyšší náklad.

    Bol by to podobný scenár ako v prípade prezidentských známok I. Gašparoviča v rokoch 2004 a 2005.

    O prípadných odpovediach na návrh tu budem infornovať.

  • m_gerec 13. jún 2019 @21:14

    EXKLUZÍVNE: Takto vyzerá oficiálny portrét Zuzany Čaputovej (foto vo vnútri článku):

    http://www.tvnoviny.sk/domace/1968076_exkluzivne-takto-vyzera-oficialny-portret-zuzany-caputovej-foto-vo-vnutri-clanku

  • Monika Podolská (POFIS) 14. jún 2019 @07:32

    A hľa, usmieva sa ;-)

  • Tono 14. jún 2019 @08:16

    Navrhujem vymazat komentar "micka". Co Vas je do jej sukromia, je to trapne, co ste napisal. Filatelisti sa s tym ozaj trapit nebudu a nemusia, aky mate problem, co ste tym chcel dosiahnut ?

  • foltinmario2 14. jún 2019 @17:40

    Je demokracia clovece . Co sa rozculujete .

  • J. Lipták 2. júl 2019 @17:50

    V sekcii „Blog“ na stránke pofis.sk pribudol článok od Dr. Vanča o procese prípravy vydania poštovej známky s prezidentkou Čaputovou: https://www.pofis.sk/blog/2019/6/20/proces-pripravy-vydania-postovej-znamky-prezidentka-sr-zuzana-caputova

    Keďže článok je reakciou na toto diskusné vlákno, svoju stručnú reakciu, ktorú som napísal pod samotný článok, uvádzam aj v tomto vlákne:

    „Ďakujem za článok, myslím, že verejnosť ocení objasnenie pozadia výroby prezidentskej známky.

    Za seba môžem povedať, že určite si nemyslím, že môžem zasahovať do tvorby známky. Vyjadril som svoj názor na fóre a rozpútaná diskusia je prejavom toho, že viacerí diskutujúci mali výhrady k návrhu známky a niektorým sa návrh zase páčil. Je dobré, že sa o známkach diskutuje a že téma žije.

    Ako leitmotív tohto článku vnímam jednak, že sú zazmluvnení určití výrobcovia a jednak, že čínsky subdodávateľ vyrába nekvalitné hĺbkotlačové valce. Mrzí ma, že takéto dôvody stoja v ceste výrobe kvalitných slovenských známok vyrobených technikou rytiny. Najmä v kontexte skutočnosti, že v minulosti to šlo a technika vo všetkých oblastiach ide dopredu, nie dozadu.

    Ale rozumiem, že zmluva je zmluva, s tým sa pohnúť nedá. Preto dúfam, že keď zmluvná doba uplynie, opäť sa otvorí cesta výrobe kvalitných známok vyrábaných technikou rytiny.“

  • cinovsky 3. júl 2019 @22:36

    Nakolko som robil znamky vsetkych doterajsich prezidentov v rytine, buedem radsej velavravne mlcat.