Komisia na schvalovanie nametpv a navrhov znamok SR

Pridať do obľúbených
  • Tono 31. január 2018 @16:12

    Ak to nie je tajnost, nemohla by sa filatelisticka obec,ci verejnost dozvediet mena osob, ( zastupenie ) , ktore su v komisii na schvalovanie emisnych planov a nametov znamok v jednotlivych rocnikoch ??? Mnohi filatelisti su dlhodobo nespokojni s vyberom tem a navrhov znamok, treba asi nieco robit, tiez komisia by mala konecne akceptovat myslienku, ze filatelisticka verejnost, teda zberatelia znamok by sa mala mat moznost vyjadrovat k nametom a navrhom znamok, aj vyske nominalov znamok, inak filatelia v zakladoch straca vyznam na aktualnosti, krase i buducnosti. Pravi zanieteni odbornici - filatelisti zial vymieraju, filatelia by nemala byt len o ksefte Pofisu, roznych nezmyselnych UTL a nepraktickej vyske nominalnych hodnot znamok. Takto si mladeznikov nekupite.

  • i.krizka 31. január 2018 @16:26

    Súhlasím a dodám,že nejde len o filateliu,ale aj reprezentáciu Slovenska v oblasti kultúrnej. O občas je to naozaj katastrofálne. Ako keby, niektorí členovia ignorovali udalosti týkajúce sa priamo Slovenska. Môže byť v súčasnej dobe niečo dôležitejšie,ako 25.výročie SR. V Čechách hárček, u nás známočka.Prečo nie tiež hárček,alebo UTL?Porovnajie si k čomu budú t.r. vydané hárčeky.

  • ecse 31. január 2018 @17:14

    Aj ja súhlasím,ale na druhej strane si to dobre neviem predstaviť,ako by to prebiehalo. Niekoľko stovák pripomienok ku každej známke? Alebo tri,či štyri návrhy známky a hlasovanie? To by sme síce mohli a asi aj mali známky podľa nášho gusta,ale možno tri či štyri za rok.

  • Ferdo1 31. január 2018 @17:24

    Dočítal som sa, že pošta zrušila 1 a 2. triedu. Na čo sú potom v emisnom pláne na rok 2018 známky s "Téčkom". Aký je osud už vydaných "Tečok" veď niektoré sa v podstate nedali ani frankovať. Napríklad známky č. em. 435/2008 s T1 1000g. Ešte ich máte na sklade, čo nikto o ne nemá záujem. Cena 1,85 € je k čomu dobrá? Takto je to aj s nominalmi iných známok. Spamätajte sa v tej super odbornej komisií. Asi by pomohol ten zoznam členov komisie, aby nielen filatelista, ale aj bežný občan vedel komu sa má poďakovať.

  • m_gerec 31. január 2018 @19:14

    Hlasujem všetkými rukami i nohami za otvorenosť. Začnime prosím páni od seba - namiesto prezývok (nick, nickname) používajme svoje konkrétne mená. Miroslav Gerec.

  • Monika Podolská (POFIS) 1. február 2018 @06:50

    Odpoveď pre Ferdo1: Zjednotenie 1. a 2. triedy je len pre medzinárodný styk.
    Tzv "Téčkové" známky boli vydávané v období prechodu na euro, keď sa vedelo, že platnosť korunových bude končiť na konci roka 2009.
    Teraz sa základná nominálna hodnota T2 50 g vydáva už len na známke s personalizovaným kupónom a emisiám k Veľkej noci a Vianociam, aby pri prípadnom zvýšení cien poštovného ich použiteľnosť v ďalších rokoch nebola obmedzená.

    Zberatelia a filatelisti si často vo svojich názoroch a potrebách protirečia. Niektorí chcú hárčeky a UTL, druhí to zas kritizujú. Známky však nie sú len pre zberateľov, ale predovšetkým na výplatu poštovného a výška nominálnych hodnôt je taká, akú požaduje poštová prevádzka. Nominálna hodnota známky musí pokryť výrobnú cenu a zároveň aj cenu poštovného.

  • i.krizka 1. február 2018 @12:09

    Pani Podolská neodpovedali ste na iný problém. Prečo komisia schválila exponentovi vojnového slovnského štátu Radlinskému UTL, aj talianskemu katolíckemu kňazovi Don Boiscovi tiaž UTL. Národnému buditelovi Ľudovítovi Štúrovi len známku. Nemalo by to byť naopak? Preto chcem aj ja vedieť,kto sedí v tej komisii. Veď hádam to nie je štátne tajomstvo, prečo tá anonimita?

  • m_gerec 1. február 2018 @13:56

    Pán Križka, napravte svoj omyl - Andrej Radlinský (1817-1879) - exponent vojnového slovenského štátu 1939-1945?

  • i.krizka 1. február 2018 @15:16

    naprávam

  • ferda.adrian 1. február 2018 @15:25

    Pán Križka, mal by ste napraviť aj svoju komunikáciu. Predsa dobre viete (ako aj ostatní), že tieto otázky nepatria na p. Podolskú ani na žiadnych bežných zamestnancov Pofisu. Okrem toho majú viac provokatívnu ako konštruktívnu kvalitu.

  • i.krizka 1. február 2018 @19:20

    S pani Podolskou sme si to vysvetlili meilom. Kvalitu mojich otázok nechajte na mňa. Viem čo robím, aj prečo.

  • i.krizka 2. február 2018 @16:18

    Ešte chcem dodať,že známka neslúži len na úhradu poštovného, či potešenie nás filatelistov. Známka reprezentuje Slovensko vo svete. A preto má rozmer aj propagačný, politický a samozrejme kultúrny. Preto aj z tohoto pohľadu je potrebné rozhodovať o námete a aj o tom, či to bude len známka, alebo hárček , či UTL.

  • Ferdo1 3. február 2018 @10:30

    Dobrý deň. Pani Podolská Vaša odpoveď ma nepresvedčila. Píšete:
    Odpoveď pre Ferdo1: Zjednotenie 1. a 2. triedy je len pre medzinárodný styk.

    Pozrel som si že to nie len pre medzinárodný styk. Viď: cennik.posta.sk/# Ani vo vnútroštátnom styku nenachádzam prvú a druhú triedu.
    Čo sa týka nominálov: podľa cenníka pošty sú platby za jednotlivé služby následovné - 0,50- 1,25- 2,70- 3,90, 5,00- 5,90- 6,00- 6,30..
    Na nových piatich tohtoročných známkach som našiel nominály, 1,00- 1,60- 1,30- 1,45-. To platí aj pre ďalšie známky v emisnom pláne. Ak sa známky nevydávajú pre zberateľom súhlasím s tým. Bral nieto ohľad na občana využívajúceho služby pošty? Aké má nalepiť známky na dopisy a hodiť do schránky.

  • m_gerec 3. február 2018 @15:27

    Pán Ferdo1 (Ferdo Mravec?), choďte ešte raz na stránku https://cennik.posta.sk/, dole sú "Súbory na stiahnutie". Tam nájdete tarifu SP pre vnútroštátne aj medzinárodné zásielky. Napr. vnútroštátna 2. trieda je podľa hmotnosti: 0,50 - 0,65 - 0,95 - 1,65 - 2,60 €; 1. trieda: o 0,20 € vyššie. Najnižšia hmotnosť do ČR 0,95 €, ostatná Európa 1,10 €, ostatný svet 1,30 €. Otázky emisnej politiky, nominálnych hodnôt a pod. - to je rozsiahla téma (na prečítanie ponúkam http://www.infofila.cz/slovenska-znamkova-tvorba-a-sluzby-slovenskej-post-r-2-c-2431 a http://www.infofila.cz/slovenska-znamkova-tvorba-a-sluzby-slovenskej-post-r-2-c-2432). Ja by som si želal menej známok, menej hárčekov, menej UTL a pestrejšiu ponuku najpoužívanejších známok 0,50 €. Prečo po zvýšení poštovného z 0,45 na 0,50 € nebola vydaná druhá známka s prezidentom SR?

  • ristvan 3. február 2018 @19:19

    Pán Ferdo1, treba si to lepšie pozrieť , miešate to , zrejme veľa zásielok poštou neposielate... Použite link čo Vám zaslal p.Gerec, je tam super online kalkulačka na výpočet poštovného podľa druhu a hmotnosti zásielky. Nezabúdajte aj na ostatné služby , ktoré sa pripočítavajú k základnej tarife ( 1.trieda, dobierka,doporučený list, poistenie, do vlastných rúk, doručenka... ). Potom si ľahko vypočítate použitie známok tých nominálov čo ste písal.... napr. :
    známka 1,30€ - list do ČR 100g alebo list 50g ostatný svet ( Amerika, Afrika ... )
    známka 1,45€ - SR doporučený list 2.trieda 50g do vlastných rúk
    známka 1,65€ - SR doporučený list 1.trieda 50g do vlastných rúk
    atď.... nakombinovať si to môžete ako chcete :-)
    Ja osobne nevidím problém ani pri používaní známok T2 a T1 v príslušných hmotnostných kategóriách a používam ich na zásielky v SR aj do zahraničia kedykoľvek keď chcem zaslať staršiu známku na ktorej sú použité. Zásielky boli vždy doručené aj keď sem tam dá pracovníčkam na priehradkách zabrať kým spočítajú či sedí poštovné :-) Aj teraz keď bola zjednotená 1.a 2.trieda v medzinárodnom styku , myslím že v pohode môžete použiť známku napr. s nominálnom T1 100g ( jej hodnota je 0,85€) + pridáte staršiu známku s nominálom 0,45€ a môžete v pohode zaslať napríklad pohľadnicu aj do Honolulu ako listovú zásielku 50g ostatný svet :-)
    Je však pravda že pošta na tom pri zmene poštovného stráca ak sa použijú známky nakúpené pred zmenou poštovného ( napr. T2 50g v 2008 bola za 0,33€ , dnes 0,50€ .... ).

  • Monika Podolská (POFIS) 5. február 2018 @06:27

    Dobrý deň pán Ferdo1,
    neviem kde ste pozerali aktuálne ceny poštovného, ale na stránke Slovenskej pošty sú uvedené ceny za 2. aj 1. triedu.
    Keď si otvoríte Cenník, je tam automaticky 2. trieda a keď si zakliknete 1. trieda, zobrazí sa Vám cena za 1. triedu.
    Alebo si môžete stiahnuť celú Tarifu a tam sú všetky ceny (pod Cenníkom dolu „Súbory na stiahnutie“).

  • stefanhrbaty 6. február 2018 @07:50

    Dámy a páni,
    všimli ste si kde skončila debata? Bol tu relevantný dotaz na zloženie (menoslovné) komisie. A kde to vlastne skončilo? Kde je odpoveď? No - cenník pošty si predsa môžete stiahnuť na webe... Nepripomína Vám to niečo? Napr. taká modelová otázka: pán politik, kedy bude tá diaľnica do Košíc, veď ste sľubovali a sľubovali. Áále prosím Vás, čo tu miešate hrušky z jablkami, veď sa len pozrite, ako sme excelentne zvládli Predsedníctvo SR v EÚ, to sú úspechy, s tým sa musíme chváliť. Že by už aj tu sa aplikovali poznatky z učebnice a manuálu slovenskej politiky? Neviem, či iba ja to takto vidím...
    Ja by som si napr. na webe pošty rád "stiahol" taký jednoduchý zoznam známkovej komisie...

  • m_gerec 6. február 2018 @10:00

    Bližšie informácie o procese známkovej tvorby sú na webe Pofisu v tomto blogu:
    https://www.pofis.sk/blog/2010/10/18/proces-pripravy-postovych-znamok-fdc-a-fdc-peciatok
    Aktuálne mená členov komisií tam nie sú, ak sa nemýlim za ZSF pôsobí v Námetovej komisii MDaV SR pán Ing. Z. Baliga. Na činnosť Realizačnej komisie organizovaní či ostatní zberatelia priamy dosah nemajú, ale ako sami vidíte, kompetentní pracovníci SP/Pofis naše pripomienky vnímajú a zúčastňujú sa diskusií.

  • Tono 6. február 2018 @16:21

    Ja viem, ze KF na celom Slovensku dlhodobo kritizuju a podavaju podnety a kritiku v roznych hlaseniach na ZSF, robia sa analyzy, pise sa kde kade o konkretnych problemoch filatelistov, aka je politika Pofisu pri vydavani, nametoch a konecnom vizualnom produkte znamok, ale vysledok ziaden, dlho. Mne sa to vidi tak, ze ani zastupenie clena ZSF v takejto komisii nema ziaden ucinok, dosah a zmysel pre konecny efekt. Pofis si spravi a vysvetli vsetko po svojom a my filatelisti sme akurat skodna v ich revire...Ze sa zucastnuju diskusii ?? Skor si brania svoj revir a nevnimaju okolie, inak by uz davno nastala zmena k lepsiemu a spokojnosti filatelistov.

  • m_gerec 7. február 2018 @07:02

    Pán Tono (Anton X?, prečo neuverejníte svoje meno?, lepšie je schovať sa do anonymity?), koľko ľudí toľko názorov. Pozrite len na slovenské športové známky, na vydávanie ktorých, ak správne predpokladám, má vplyv Slovenská spoločnosť olympijskej a športovej filatelie (SSOŠF) - kupóny, sútlače, protichodné dvojice, nominálne hodnoty do zahraničia. Pán Križka by k významnejším udalostiam/námetom vydával hárčeky. Ja si naopak myslím, že napr. Ľ. Štúr alebo výrez z oltára Majstra Pavla mal byť na najčastejšie používaných známkach 0,50 €. Skúsme sa porovnať s inými európskymi krajinami, aký model emisnej činnosti by ste si vybrali? Francúzsky, český? O pôsobení v Námetovej komisii a vplyve zberateľov na známkovú tvorbu by sa mal vyjadriť náš zástupca v nej.

  • rsvitok 7. február 2018 @11:37

    Ak dovolíte, pripojím sa do diskusie. Na vydávanie známok môžeme mať rôzne názory. V počte vydávaných známok som jednoznačne za terajšiu politiku vydávania cca 23 známok ročne. Na francúzsky spôsob - 277 známok za rok 2017, v cene známky cez 1€ za známku, kto by to dnes zbieral? Hodnoty a námety? V niečom je mi bližší názor pána Gereca, ale i ostatné sú pre mňa akceptovateľné, teda, okrem obviňovania POFISU. POFIS a jeho pracovníčky pokladám za serióznu firmu, ktorá vždy vyjde mojim požiadavkám v ústrety. Bez ich pomoci by som musel vynaložiť omnoho viac úsilia na získanie niektorých filatelistickým materiálov. Patrí im za to vďaka.
    Vážne výhrady mám k zmene vydavateľa - tlačiarne známok REMPO, teraz, keď už máme niekoľko známok z tejto tlačiarne. Podľa môjho názoru tlač známok nezvláda. Kvalita ofsetových známok a možnosť ich lepenia na listy je o dve, tri triedy nižšia než doposiaľ. Ale to o čom diskutujem doposiaľ, je odbočenie o témy.
    Téma je - komisia na schvaľovanie námetov a návrhov známok SR. Pozrel som sa na to na stránke Ministerstva dopravy SR. Podľa smernice 2/2011 ministerstva, má ministerstvo dve komisie - Námetová komisia známkovej tvorby, ktorú vymenúva minister. O počte členov námetovej komisie sa smernica nezmieňuje. Potom je tu Realizačná komisia známkovej tvorby, ktorú vymenúva generálny riaditeľ SP po dohode s ministerstvom.
    Realizačná komisia známkovej tvorby a) je poradným orgánom pri schvaľovaní námetového a výtvarného riešenia poštových cenín a známkových materiálov (napr. FDC, carte maxima, pamätné listy, známkové zošitky, príležitostné pečiatky, kašety a pod.), b) sa riadi štatútom, ktorý vydáva Slovenská pošta, a. s., po dohode s ministerstvom, c) má 11 členov, d) uskutočňuje svoje rokovania v súlade so štatútom a podľa rokovacieho poriadku, ktorý schváli na svojom prvom rokovaní, e) rokuje pod vedením predsedu, ktorého volia členovia komisie spomedzi externých členov (mimo zástupcov ministerstva a Slovenskej pošty, a. s.), f) prizýva na rokovania, a to bez práva hlasovať, stálych expertov (napr. z tlačiarne, z Poštového múzea a zo Zväzu slovenských filatelistov) alebo expertov prizvaných podľa potreby.
    Námetová komisia známkovej tvorby a) je poradným orgánom ministra na riešenie základných otázok tematickej orientácie a námetovej skladby emisných plánov poštových cenín, b) prerokúva návrh emisného plánu poštových cenín, predložený Slovenskou poštou, a. s., alebo jeho zmien, a odporúča ministrovi schváliť predložený emisný plán, resp. odporúča zamietavé stanovisko k určitej emisii s príslušným zdôvodnením, c) sa riadi štatútom, ktorý vydáva ministerstvo a rokovacím poriadkom, ktorý schváli Námetová komisia známkovej tvorby.
    Požiadal som ministerstvo, aby mi v rámci verejného dostupu k informáciám, zoznam členov poslalo. Majú na to 30 dní. Ak mi zoznam pošlú, nemám problém ho tu uverejniť.
    Roman Svitok

  • nal 2. marec 2018 @19:45

    Zaujimavá diskusia, aj s kúskom emócií...
    Dovolím si pridať aj ja pár postrehov.
    K práci komisie: Slovensko (či chceme alebo nie) bude vždy medzi filatelistami porovnávané s českou tvorbou. V čom vidim úpadok (pardón za to slovo) je, že až príliš experimentuje. Či už témami, alebo grafikou. "Dlhodobé" námety, ako "krásy našej vlasti", "technické pamiatky", "ochrana prírody" vychádzajú každý rok v inom formáte, v inom fonte písma a s odlišnými námetmi. Z mojho pohľadu je to veľký nedostatok. Chýba myšlienka?
    Rovnako, akoby sme boli krajinou bez histórie. Kým v Česku či Maďarsku vedia vydávať dlhodobé edície venujúce sa panovníkom, sakrálnym stavbám či architektúre, paradoxne ucelenou sériou bolo tento rok sa končiace kultúrne dedičstvo. Prečo nevieme reprezentovať našu krajinu dlhodobými sériami? Už keď sa vezmú spoínané korunovácie (v jednom štýle), oltáre na Slovensku, predstavovanie historických žúp, predstavovanie národnych parkov...
    Inovácia typu "3D futbalová známka", "zlatý Gašparovič", "medovníkový jarmok" je určite zaujímavá. A môže pokračovať.
    Ku kvalite známok: pridávam sa k tým, ktorí majú výhrady ku kvalite od momentu, kedy ich zastrešuje Rempo. Ale, to je na samostatnú diskusiu (a asi len na ňu...)
    Napíšme si to na rovinu, ja ako štyridsiatnik patrím dnes k "juniorom - filatelistom". Uplatnenie poštovej známky bude každým rokom klesať.

  • dedoedo 3. apríl 2018 @10:46

    ja by som mal pripomienku vydávaniu UTL--čo je to za UTL keď nemá žiadnu úpravu--- na tlačovom liste kde je len 10ks známok a žiadna úprava,ako to bolo na UTL _??? 25 r.SR pre filatelistov nič zaujímavého,akurát pre ich peňaženky??

  • cinovsky 26. apríl 2018 @17:35

    Zdravím. Uvedené zloženie Námetovej komisie je od začiatku roka 2018. Zatiaľ bolo len jedno zasadanie. Nakoľko námety sa navrhujú do emisného plánu s dvojročným predstihom, výsledok bude až o dva roky.

  • svetlica 14. máj 2018 @14:51

    ...a ešte treba dodať, že pôsobenie námetovej komisie je veľmi úzke a týka sa len skladby emisného plánu, pokiaľ ide o témy, nie formu a spôsob realizácie, či nominál. Tieto a ostatné súvislosti sú na vydavateľovi a realizačnej komisii, ktorá je v jeho pôsobnosti.

  • cinovsky 24. máj 2018 @21:11

    Stačí si porovnať skladbu a kvalitu známok, keď bola Realizačná komisia na Ministerstve dopravy pôšt a telekomunikácií SR so súčasnosťou, keď je pod Slovenskou poštou, a.s.