50. výročie spustenia medzinárodného tranzitu plynu cez územie Slovenska

Pridať do obľúbených
  • collector 6. júl 2022 @18:11

    Myslíte si, že je správne, aby Slovensko vydalo známku k 50. výročiu spustenia tranzitu plynu z Ruska?
    V čase plánovania tejto známky sa samozrejme nedala predpokladať súčasná situácia. No v súčasnosti je minimálne diskutabilné, aby vyšiel takýto námet známky.

  • crv4 16. júl 2022 @07:44

    a nie je tak náhodou diskutabilnejšie ťahať politiku aj do filatelie ?

  • rg 21. júl 2022 @18:53

    1. „Ťahanie politiky do filatelie“, v zmysle vyjadrení názorov filatelistov pri tvorbe a popise ich zbierky, je úplne bežné. Napríklad v námetovej filatelii medzi obľúbené oblasti patrí Spoločnosť a politika.
    2. Domnievam sa, že známka nemusí vzbudzovať negatívne emócie. Významná technická stavba Tranzitný plynovod bol uvedený do prevádzky v roku 1972. V prvých rokoch ním prúdil plyn zo Sovietskeho zväzu, z nálezísk na Ukrajine v oblasti Ľvova, do Československa a Rakúska. Od roku 2014 bol technicky upravený aj na reverzný chod, čo znamená, že je možné dodávať plyn zo Slovenska na Ukrajinu. Jeho rozvoj ďalej pokračuje – relevantné informácie sú napríklad tu /https://www.eustream.sk/files/sk/transparency/verejne-konzultacie/konzultacia-k-planu-rozvoja-prepravnej-siete-eustreamu/eus_opc_zverejnenie_tyndp_2021_2030.pdf
    3. Po rozhodnutí mimoriadneho zasadnutia Správnej rady PostEurop, ktoré sa konalo 25. apríla 2022, bude témou EUROPAStamps 2023 „MIER – najvyššia hodnota ľudstva“, ako navrhuje Укрпошта s cieľom „prejaviť solidaritu s Ukrajinou a podporiť univerzálnu hodnotu pre celé ľudstvo – mier“.
    Po prvýkrát v histórii Asociácie európskych štátnych poštových operátorov PostEurop boli niekomu členské práva pozastavené na neurčito, a to 23. júna 2022 dvom poštovým správam, Russian Post a Belpochta.
    Svoju solidaritu s Ukrajinou v jej boji proti agresorovi Ruskej federácii vydaním známky už vyjadrilo najmenej 8 štátov. Som veľmi rád, že solidaritu verejne prejaví vydaním známky dňa 16.9. aj Slovenská pošta.

  • crv4 30. júl 2022 @09:42

    pre rg

    Ťahanie politiky do filatelie môže byť bežné iba pre toho, kto to bežne robí. Preto použiť termín, že je to " úplne bežné" je priam úsmevné bez toho, aby používateľ termínu neuviedol konkrétne, pre koho to je bežné, pre koho je to celkom bežné, pre koho to už nie je bežné a pre koho je to napríklad už aj " cez čiaru ". A spájať tvorbu a popis nejakej filatelistickej zbierky s vysloveným negatívnym politickým hodnotením jednej emisie a vydávať to za generálny príklad je tiež veľmi zaujímavý postup, ale chápem, že to bolo ťažké ináč zdôvodniť.

    A ešte k tým solidaritám. Zažil som už rôzne. Boli krásne odôvodnené, ale všetky mali jedno spoločné. Všetky mi boli niekým podsúvané. Až neskôr som pochopil, že to len mocní tohoto sveta si aj takto merajú svoje sily a ich rôzni buď dobrovoľní, alebo možno aj platení pomocníci im takto robia medvediu službu. Toto podľa vás patrí do filatelie ? Viete mi logicky zdôvodniť, do ktorej konkrétnej oblasti filatelie to podľa Vás patrí ? Obávam sa, že pri tak široko vnímaných skutočnostiach bude potom už do filatelie patriť pomaly aj pestovanie mrkvy.

    Realita je iná. Niektorí starší si iste pamätajú solidaritu s deťmi v Biafre. / ten štát už neexistuje /. Posielali sme na to peniaze, malé sumy, ale ktovie, koľko sa toho všetkého celkom vyzbieralo. Asi pred rokom som videl v tlači foto lode plnej afrických migrantov, smerujúcej do Európy. Všetko mladí, silní muži. Pod fotom bol výstižný titulok : Pamätáte si solidaritu s deťmi v Biafre ? Idú vám poďakovať ! Dávajte pozor, nie je všetko len čierno-biele, a väčšinou sa iba po čase ukáže, akými názorovými omylmi ste prešli .

    Neviem, aké sú vaše hodnotové škály, ako hlboko a široko siaha vaše všeobecné poznanie, a aký stupeň humanizmu ste dosiahli, ale pokiaľ ste presvedčený, že prejavením solidarity s Ukrajinou podporujete "univerzálnu hodnotu mier", tak Vám tam niečo veľmi nesedí. Ale to už rozoberať nebudem.

  • rsvitok 30. júl 2022 @13:47

    Pán crv4, nie je náhodou naozaj politika všade a vo všetkom ak si ju ta pustíme, alebo nám ju "politici" natlačia a čo pod politikou kto vníma? Mimochodom, viem si celkom dobre predstaviť aj tematický filatelistický exponát o pestovaní mrkvy. Prečo nie, ak niekto na túto tému niekto nájde dostatok kvalitného filatelistického materiálu?
    Uviedli ste veľmi dobrý príklad o solidarite s deťmi v Biafre a loďou plných migrantov smerujúcich do Európy. Veľmi podobne je to aj s plynovodom. Bol postavený ako zdroj plynu pre nás a susedné krajiny. Dnes je ruským prostriedkom na energetické vydieranie nás a susedných krajín. Naozaj je to dobrý námet na slovenskú známku? Aj keď znovu, viem celkom dobre predstaviť exponát, kde by sa takáto známka uplatnila. Napríklad, ruské prostriedky na energetické vydieranie EU. Vždy záleží len na uhle pohľadu a vnímaní skutočnosti.

  • rg 30. júl 2022 @19:56

    Pán crv4, pokiaľ vám vadí spojenie „univerzálna hodnota mieru“ či „MIER – najvyššia hodnota ľudstva“ v súvislostiach, v akých ho použila organizácia PostEUROP, môžete sa obrátiť na PostEUROP. Ku ostatným vašim úvahám, ktoré ste mi venovali, sa radšej nevyjadrujem.
    Zároveň opravujem údaj o počte štátov, resp. ich poštových správ, ktoré vydaním známky podporili Ukrajinu. Je ich t.č. minimálne 12. Pekný základ pre námetovú zbierku.

  • crv4 30. júl 2022 @22:32

    pre rg :

    nejak rýchlo z toho chcete vykorčuľovať. Čo tak vyjadriť sa k bežnosti ťahania politiky do filatelie a následne k zaradeniu tejto činnosti do konkrétnej oblasti filatelie ? Máte s tým nejaký problém ? Existujú na to nejaké relevantné štatistiky, alebo je to iba Váš subjektívny názor ? To sú vaše tvrdenia s ktorými som nesúhlasil a musel som na ne reagovať. Vy ste boli ten, kto sa zamiešal do konverzácie medzi mnou a colectorom. A ak ste si neráčili všimnúť, tak ja som vôbec nereagoval na vyhlásenia, alebo konanie PostEurop, ale podrobil som verejnej kritike vaše tvrdenia, ktorými ste na mňa reagovali. Preto láskavo neprehadzujte výhybku a obhájte si svoje verejné vyjadrenie. Ak si za svojimi slovami a tvrdeniami stojíte, tak sa k nim vyjadrite, alebo z tejto diskusie odstúpte a neblamujte sa .

    Ďakujem diskutujúcemu rsvitok za pokus o vstup do tejto diskusie. Odporúčam však zvážiť, či je to vhodné a či by nebolo účelnejšie, aby sme si to vybavili ja a rg.. A aby bolo jasné, tiež sa mi situácia na Ukrajine nepáči, ale mám dlhoročné životné skúsenosti z riešenia sporov a viem, že žiadna podpora niektorej strán sporu situáciu nikdy nevyriešila, ale iba prilievala olej do ohňa. A spájať to s nejakou podporou mieru je úplne kontraprokuktívne . Situácie v medzinárodnom práve sa riadia osobitnými pravidlami. A medzi ne patrí aj právo silnejšieho, či sa Vám to páči, alebo nie. Jediným vyvažovacím kritériom je úroveň humanizmu. Neskĺzme prosím na úroveň dnešných sociálnych sietí a nechajme filateliu bez politiky. Len tak sa vyhneme zbytočným sporom, ktoré nás rozdelia.

  • rsvitok 31. júl 2022 @00:27

    Prepáčte pán crv4 ako i ostatní, že som do vašej diskusie vstúpil. Aj keď pán crv4 rešpektujem Vaše dlhoročné skúsenosti, dovolím si s Vami nesúhlasiť s právom silnejšieho prepadnúť nejakú krajinu, orabovať ju o územie a z jej občanov urobiť otrokov. Nerád to pripomínam, ale svet ešte aj v minulom storočí cez právo silnejšieho prenechal Hitlerovi Sudety z vtedajšej našej vlasti. Skončilo to katastrofou a životmi desiatok miliónov obetí v WWII. Podobne sa svet iba díval, keď ZSSR u nás rozmiestnil svoje hordy a okupoval nás na večné časy a nikdy inak. Do februára sme sa dívali ako Rusko okupuje časti susedných štátov, čím sme diktátora presvedčili, že môže používať "právo silnejšieho". Dnes chce celú Ukrajinu, nielen tie časti o ktoré ju do februára oraboval. Nepomôcť statočným Ukrajincom, ktorí sa silnejšiemu diktátorovi vzopreli a umožniť im aspoň vyrovnať sily, by bol odkaz pre diktátora: Keď skončíš s Ukrajinou, môžeš prísť okupovať aj nás, ako i ďalšie národy. Páčila by sa Vám ďalšia okupácia našej krajiny? Osamotení by sme boli my, voči všetkým ostatným susedom, tí najslabší...

  • rg 31. júl 2022 @08:08

    Pán crv4,
    1. Toto verejné diskusné fórum v tejto diskusnej téme ste zredukovali na duel medzi vami a mnou s obvinením, že som sa zamiešal do konverzácie medzi vami a colectorom (opravujem vás, správne je collector). Prečo? Pán rsvitok sa nemá za čo ospravedlňovať.
    2. Oznámil som, že ku vašim úvahám, ktoré ste mi venovali, sa nevyjadrujem. Zopakujem to tak, aby ste aj vy porozumeli: Z duelu s vami odstupujem, aby som sa neblamoval.
    3. Slovné spojenie „ťahanie politiky do filatelie“ ste použili vy. Skúste si prečítať Statement by the FEPA Board regarding the conflict in Ukraine, FIP Board Announcement on the Russo-Ukrainian Conflict, alebo ďalšie vyjadrenia národných filatelistických organizácii viacerých štátov.