Séria Kultúrne dedičstvo Slovenska - definitívny koniec?

Pridať do obľúbených
  • J. Lipták 9. september 2020 @16:13

    Dobrý deň,
    rád by som sa opýtal ohľadom série známok Kultúrne dedičstvo Slovenska, ktorá vychádzala až do roku 2018, kedy vyšla známka VÚB Mlynské Nivy, Bratislava. Od prijatia eura vyšla v tejto edícii každoročne aspoň jedna známka, čo sa však zmenilo v minulom roku, kedy žiadna ďalšia známka v tejto sérii nebola vydaná. Podľa emisného plánu tomu tak má byť aj v tomto a aj v budúcom roku.

    Vzhľadom na to, že išlo o veľmi peknú sériu známok, ktoré citlivým a vkusným spôsobom znázorňovali najmä architektonické objekty nášho kultúrneho dedičstva, by som sa rád opýtal, či je s touto sériou koniec, alebo možno rátať v budúcnosti s jej pokračovaním.

    Ďakujem

    J. Lipták

  • jur1 10. september 2020 @22:16

    Kdesi som čítal, že áno. Koniec, lebo v Česku vyradili z prevádzky stroj, na ktorom ich tlačili a ďalšie známky by boli rozmerovo iné a asi by aj bola iná perforácia. SP predzásobila a dala vytlačiť používané známky tejto emisie v obrovských množstvách na roky dopredu. Tak sme vlastne ostali bez živých výplatných známok. Napr. Litva vydáva každý rok celkom novú emisiu 4-6 výplatných známok, tak neviem prečo u nás je so všetkým problém.

  • J. Lipták 13. september 2020 @11:34

    Ďakujem za odpoveď. Takže ten istý príbeh, ako v prípade prezidentskej známky?

  • Veronika Vančová (POFIS) 16. september 2020 @08:39

    Séria Kultúrne dedičstvo Slovensko prezentovala významné pamiatky Slovenska podľa umelecko-historických slohov, nebola to len architektúra ale aj sochárstvo - Boldog, Bíňa, Spišská Kapitula 2009, Spišská Nová Ves 2010, sv. Jur 2011 - maliarstvo Hlohovec 2013, pričom bola ukončená emisiou VUB v roku 2018, prezentujúcou súčasnosť, resp. obdobie postmoderny. Vzhľadom nato, že v roku 2018 PTC Praha ukončila prevádzkovanie tlačiarenského stroja WIFAG, na ktorom boli tieto známky tlačené, ide o ukončenú sériu poštových známok. V roku 2021 ale pripravujeme voľné pokračovanie tejto série, ktorá bude prezentovať tzv. vysoké umenia, ale umelecké remeslo, resp. úžitkové umenie a to najprv sklárstvo, ktoré má na Slovensku tradíciu už od čas Rímskej ríše, čiže séria známok bude prezentovať rímske, stredoveké a novoveké sklárstvo.