Dve kuriozity od Slovenskej pošty - viedenská električka a paralympijské hry

Pridať do obľúbených
  • nal 26. jún 2020 @10:23

    Nasledujúce riadky sa dajú napísať viacerými spôsobmi.
    Sarkasticky, nahnevane či s humorom.
    Pravda je taká, že júlová nádielka známok bude (ako to slušne napísať) "kuriózna".
    Prvou je známka venovaná (nadpisom) paralympijskym hrám. Stále figuruje v emisnom pláne, pričom
    konanie hier bude 24.8.2021 - 5.9.2021. Dá sa to ospravedlniť tým, že známka je venovaná slovenskému paralympijskému výboru. Potom ake ostáva otázka, prečo známka s motívom "Slovenského olympíjskeho a športového výboru" (akože venovaná LOH 2020 v Tokiu) sa presunula na nasledujúci rok.
    Druhou kuriozitou je známka venovaná 125. výročiu MHD v Bratislave. Námetom je tzv. Viedenská električka, ktorá vo svojej podstate nemá nič spoločné s MHD v meste. Prevádzkovala ju iná spoločnosť, s históriou MHD nemala defacto nič spoločné. Len malá časť jej trasy viedla po meste a mala zástavku v Petržalke.
    To ste potom mohli dať na známku regionálny vlak ŽSSK či nejaký z diaľkových autobusov Bratislava - Pezinok. Obe majú zástavky aj v Bratislave, ale prevádzkuje ich iná spoločnosť a ich zameranie je odlišné.
    Tá známka vôbec nekorešponduje s MHD v meste a jej publikovaním sa vysmievate 125 ročnej práci tohto podniku!
    Neviem, či pán akad. mal. Komáček je "srandista" ale podobný trapas bol aj minulý rok. Na známke venovanej 75 rokov Medzinárodnej organizácie civilného letectva (ICAO) zobrazí VOJENSKÝ BOMBARDÉR Caproni Ca.3 z roku 1916.
    Známky p. Komáčka sa mi páčia. No minuloročná a tohtoročná sú prešľapy. Viem, že je za 5 min. 12, ale vydanie Viedenskej električky pod MHD bude poriadne faux paux pre Slovenskú poštu.

  • J. Lipták 29. jún 2020 @18:31

    Dobrý deň prajem,
    Viedenská električka v skutočnosti premávala až do centra Bratislavy. Z Petržalky išla po Moste Františka Jozefa, pokračovala po dnešnej Štúrovej ulici a potom urobil slučku okolo Reduty, podobne ako niektoré súčasné linky.
    Viac sa môžete dočítať napríklad tu: https://imhd.sk/ba/doc/sk/16196/Historia-bratislavskeho-useku-Viedenskej-elektricky