Špeciálna emisia príplatkovej známky

Pridať do obľúbených
  • nal 3. apríl 2020 @17:52

    Príjemný deň. Tieto dni, ktoré prežívame, sú mimoriadne a nedajú sa s ničím porovnať.
    Viem, že návrhy zámok sa dávajú na najbližšie 2 roky, avšak teraz by bolo gesto vydať po rokoch opäť príplatkové známky. Konkrétne T2 50g + 0,15€ (celková hodnota by bola 0,8€), T2 100g + 0,15€ (0,9€) a T1 50g + 0,15€ (0,95€). Podobne, ako tomu bolo v roku 1993 https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-1993-cerveny-kriz
    Dôvod, prečo by mala takáto známka výjsť, je pomoc pre zdravotníctvo.
    Ak by známky vyšli v nákladoch 1 mil. / 0,5 mil. / 0.5 mil., pre slovenské zdravotníctvo by sme vedeli vyzbierať 300.000€. Za takú sumu sa dá kúpiť 30 ks pľúcnej ventilácie. Samozrejme, že aj za pomoci REMPO a Tiskárny Hradiško, ktorí by sa vzali nákladov na honorár.
    Tých 15 centov navyše na zásielku neznamená veľa, no v mnohom vie pomôcť. Je to o solidarite.

  • J. Lipták 3. apríl 2020 @20:16

    Výborný nápad. Určite by som pri kúpe uprednostnil takéto známky, aj by to bolo pekné gesto a zároveň dobrý marketingový ťah.

  • m_gerec 4. apríl 2020 @09:05

    Z tohto nápadu nie som nadšený, mali sme 2 príplatkové známky ale nakoniec boli spotrebované neskôr a bez príplatku (viď. https://www.infofila.cz/slovenska-znamkova-tvorba-a-sluzby-slovenskej-post-r-2-c-2431 otázka č. 8). Orientačne vypočítaný prínos 300 tis. € je len kvapka v mori. A čo používatelia mobilných telefónov, kde sa otáčajú onakvejšie čiastky ako v poštových službách?

  • Vojtech Jankovič 4. apríl 2020 @13:46

    Ja si na rozdiel od Mira Gereca myslím, že je to veľmi dobrý nápad, dokonca som ho už pred niekoľkými dňami adresoval predsedovi ZSF, aby skúsil preskúmať možnosti priamo na Ministerstve dopravy SR. Zatiaľ nemá odozvu a odporúčal riešiť to cez POFIS, resp. Slovenskú poštu, čo toto formou aj robím.
    Miro, problém tých dvoch známok bol v tom, že bežní ľudia nemali potuchy o tom, čo je to príplatková známka a na čo ten príplatok slúžil. Ak by sa to teraz rozumne ošetrilo a peniaze by išli presne tam kam je to potrebné, verejnosť by tomu bola isto naklonená. Všetko je to len vecou flexibility a ochoty zodpovedných pre to niečo urobiť. A pri tom je to v celku jednoduché....
    (S mobilnými telefónmi máš pravdu, no to sem nepatrí - nebavme sa tu o mobilných telefónoch, riešme to, čo tu vieme riešiť alebo aspoň tomu pomôcť).

  • Vojtech Jankovič 4. apríl 2020 @13:51

    Dokonca si myslím, že takáto známka by mohla byť aj námetom na SPOLOČNÉ VYDANIE, ktoré by ňou Slovensko a Slovenská pošta mohla iniciovať. Ak by vyšla aspoň v niekoľkých krajinách profit sa násobne zvýši.
    A v neposlednom rade (i keď to je teraz druhoradé!) by si laická verejnosť uvedomila, že aj poštové známky (a za nimi filatelisti) môžu priniesť niečo pozitívne. Tak to SPOLU pomôžme priniesť!

  • m_gerec 4. apríl 2020 @15:09

    Spomeňme si na nedávnu tragédiu zhorenej bytovky v Prešove, koľko peňazí a akou formou sa vyzbieralo. Pripomeňme si, kto v súčasnosti používa poštové služby - úrady a firmy posielajú listy a novoročné želania, súkromne sa posielajú dovolenkové, veľkonočné a vianočné pohľadnice, maturitné, promočné, svadobné a úmrtné oznámenia. Kto zo súkromných osôb ešte používa komunikáciu poštou? Starší ľudia...

  • rsvitok 4. apríl 2020 @15:13

    Prikláňam sa k názoru pána Gereca. Nielenže vydávať príplatkové známky v 1993 a 1996 bolo uletené, dnes by to bolo už čosi úplne mimo. Financie na zdolanie krízy sú niekde inde ako v známkach s príplatkom. Niečo iné by bolo vydanie známky bez príplatku, ku koronavírusu. Podobne ako boli známky k rakovine , fajčeniu, drogám... Nepatria síce k najvyhľadávanejším, skôr sú málo vyhľadávané, ale ako určitá, možno diskutabilná forma propagandy, snáď splnili svoj účel.

  • nal 4. apríl 2020 @15:35

    Pán m_gerec, a koľko korešpondencie majú spoločnosti?
    Malé, stredné i veľké. Neviem ako u vás, ale my posielame do mesiaca značné množstvo zásielok. A nemám problém si priplatiť 15 či 30€ za mesiac.
    Ak by ste vy nechceli využiť uvedený typ známky, nech sa páči. Využijete klasický nominál.
    A ak neposielate ani poštu, posielajte maily. Je to absolútne v poriadku.
    Vyjadrili ste svoj názor raz a nemusíte ho písať 2-3x.
    ---
    Pán rsvitok, samozrejme. Slovenská pošta môže vydať aj "nepríplatkovú" známku a povedať, že predaj z nej ide na uvedenú charitatívnu vec.
    ---
    Za posledných 100 rokov sa v histórií celého sveta nezopakovala podobná pandémia. Presnejšie, od španielskej chrípky. Je viac než 100% isté, že skôr či neskôr bude COVID19 námetom na poštovej známke.
    Vážiť si prácu zdravotníkov, ktorí nasadzujú svoje zdravie a niektorí aj životy, je zbytočné po roku, 10 rokoch či 50 rokoch. Vieme si ich úctiť tu a teraz. A pomôcť ich práci.
    A tak, ako písal aj p. Jankovič, malo by ísť o spoločné vydanie viacerých krajín.
    A iniciátorom môže byť práve naša pošta.

  • J. Lipták 4. apríl 2020 @15:46

    Dá sa na to pozrieť aj opačne - práve vďaka tomu, že kúpou známky by šli nejaké peniaze ako pomoc zdravotníctvu, by si tieto známky kúpili aj ľudia, ktorí inak známky nekupujú.

  • Tono 6. apríl 2020 @13:18

    Vsetky navrhy o vydani kde akych emisii priplatkovych znamok su hlupost a neefektivne vynalozene financie na vyrobu, predaj a nasledny zisk, ktory by sa niekomu odovzdal..... Vo financnej potrebe, ci injekcii su to omrvinky a strasne vela roboty okolo. Kym sa nieco vyrobi, vytlaci, distribuuje, preda, vsetko prehrmi a budu dalsie ( ine ) problemy. Nechapem, preco by takuto Corona situaciu mala sanovat, ci ciastocne ( neefektivne ) zachranovat edicia priplatkovych znamok.... Pri pomysleni, ze v kalendarnom roku mame uz aj 4 ine, rozne celonarodne zbierky... ( Narcis, pastelka, cerveny nos a pod.), filatelia, ci skor ( dochodci ) to nevytrhnu.

  • Vojtech Jankovič 27. máj 2020 @12:45

    Chvíľku mi trvalo, kým som rozdýchal niektoré - pre mňa až nepochopiteľné - názory a pozrel som sa ako to beží vo svete a čo všetko sa dá - keď sa chce - pre dobro veci cez známky a poštové služby urobiť:
    https://www.postoveznamky.sk/hold-bojovnikom-v-prvych-liniach-pandemia-koronavirusu-covid-19-a-filatelia

  • m_gerec 27. máj 2020 @18:32

    V prehľade https://www.postoveznamky.sk/hold-bojovnikom-v-prvych-liniach-pandemia-koronavirusu-covid-19-a-filatelia si prosím zvlášť všimnite dve položky - švajčiarsky 10-blok známok 100+500 (Rp) a vydanie fiktívneho poštového operátora... záťah na peňaženky filatelistov sa začal. Ak chceme aby slovenské známky prestali odoberať ďalší zberatelia, tak nasledujme švajčiarsky príklad!

  • milos.cerven 27. máj 2020 @23:07

    Za zmienku stojí aj TL čínskeho vydania k pandémii. 16 známok s hodnotou 1,20 predáva xabusines.com za 212,00 USD a dva TL po 16 známok slovensko-čínskeho spoločného vydania z minulého roku za 25,99 USD. V čase emisie sa dokonca tie dva TL predávali za 12 USD, séria len 0,50 USD.
    http://www.xabusiness.com/china-stamps-2020/2020-t11.htm

  • nal 28. máj 2020 @23:30

    Pán Jankovič, je veľmi ťažko reagovať na múdrovanie a hľadanie 100 dôvodov prečo nie.
    Zdravotníci, policajti, hasiči a poštári tu boli celý ten čas, čo sme všetci boli uzavretí v bytoch. Tí ľudia si zaslúžia našu symbolickú vďaku. Navyše, stále nemáme na 100% vybojované. Podobné choroby sa vracajú.

  • rg 29. máj 2020 @16:10

    Zopakujem úvodnú vetu úvodného príspevku: Tieto dni, ktoré prežívame, sú mimoriadne a nedajú sa s ničím porovnať.
    Domnievam sa, že uvedené stále platí, aj po dvoch mesiacoch.
    O čom je filatelia???
    „Poštovní známka, toť němý svědek všech událostí, kterými je dnešní svět tak bohatý, je to historie sama, ji provází na všech cestách a je jejím nezbytným němým svědkem." Karel Basika: Sto let poštovní známky 1840 – 1940, Praha, 1940.
    „Sbírání známek může být poučné – podněcuje získávání vědomostí o zoologii, dějinách, geografii, umění, jazycích a politice – stejně jako zábavné. Část tohoto kouzla je vizuální, část historická.“ Helen Morganová: Modrý Mauricius. Honba za nejcennějšími známkami světa. Originál vydaný 2009, český preklad 2013.
    ---
    Pandémia, ktorú prežívame – a, žiaľ, určite ešte dlho prežívať budeme – je hodna zaznamenania príležitostnou známkou, alebo lepšie, jednou z foriem príležitostných známok – príplatkovou známkou.
    Slovenská známková tvorba plánovane vydáva príležitostné známky pri viacerých určite podstatne menej významných udalostiach. Bez urážky, medzi také patria z nedávnej minulosti emisie 629, 649, 664,687, 677, 680 či novo 714. Môj názor - historická časť „kúzla“ týchto emisií je dosť sporná, vizuálna časť nesporne úbohá. Teraz je tu príležitosť vydať mimo plánu príplatkovú známku, pri ktorej nielen tento rok, ale aj po mnohých rokoch nielen na Slovensku, ale na celom svete bude známy historický dôvod vydania a, dúfajme, bude aj esteticky hodnotná.

  • rsvitok 29. máj 2020 @18:48

    Pán, prepáčte možno pani rg, pretože zo skratky rg to neviem identifikovať. Aký bude mať história, povedzme o 200-300 rokov názor na covi19 v roku 2020 na Slovensku a historický dôvod vydania známky známky k tejto udalosti v roku 2020, nebude lepšie nechať na dobu o 200-300 rokov? Nemôže to byť potom náhodou, pri pohľade na terajšie obdobie, iba bezvýznamná udalosť? Akceptujem, že z Vášho pohľadu je konanie olympiády v niektorých odboroch na Slovensku nezaujímavé a vôbec nie tak významné, aby sa k takej udalosti vydala známka. Ja zas môžem i iní ľudia môžu mať názor, že vydanie príplatkovej známky ku covi19, najmä mimo plánu, je nepotrebné.
    Čo by vyriešila príplatková známka ku covi19 ne Slovensku? Koľko eur sa vyberie za príplatkovú známku na pomoc proti pandémii? Kto sú tí čo budú ochotní dať príplatok za známku? Nebudú to náhodu predovšetkým iba filatelisti? Nie je u nás registrovaných cca 1000 filatelistov, z toho cca 70% dôchodcov? Aký má byť príplatok a koľko si takých známok dôchodcovia kúpia? Povedzme že bude príplatok 1€. Ak si každý registrovaný filatelista kúpi 10 takých známok a rovnaký počet i neregistrovaní filatelisti, kde predpokladám že je ich rovnaký počet ako registrovaných, dostaneme 20 000€. Ak by bol príplatok 5€ ako v bohatom Švajčiarsku, potom si zrejme dôchodcovia kúpia iba jednu známku a výsledná suma by bola ešte nižšia.Ostatné známky skončia ako príplatková známka na červený kríž v roku 1993, ktorá sa potom predávala bez príplatku. Ak jeden test na covi19 stojí 50€, môžeme za tú sumu urobiť 400 testov. Dnes robíme v priemere okolo 3000 testov denne, takže za príplatok dostaneme náhradu približne 13% z nákladov na jeden deň testov. Naozaj nám stojí ten príplatok zato? Uvedomujete si koľkých filatelistov, by takýto počin odradil od ďalšieho zbierania známok? Nič menej, ak vydáme známku(bezpríplatkovú!) ku covi19, možno ju viacero ľudí privíta. A ak by mala dobrú grafickú úpravu, budem možno medzi nich patriť i ja.
    Roman Svitok

  • nal 30. máj 2020 @11:22

    Pán Svitok, o 200 či 300 rokov sa známky v tej forme, ako ich poznáme dnes, zbierať nebudú. Budú považované za archaizmus. Sám to potvrdzujete svojou úvahou, že 70% zberateľov sú dôchodcovia (naše deti budú v roku 2050 vysvetliť tým svojím, čo za lepivé papieriky to mal dedko v skrini a ak chcú, nech s tými farebnými polepia detský nábytok...).
    S myšlienkou o vydaní známky som v tomto fóre prišiel ja, kde som aj približne rozpísal fakt, že len symbolických 0,15€ (čo je hodnota 1 a pol kaiserky) by pri 2 mil. náklade dokázalo vyzbierať 300.000€. Čo je 30ks pľúcnej ventilácie (pri dnešnej cene 10.000€/ks). A neskôr sa pridali aj inépodporné názory, či p. Jankovič poslal jasný dôkaz, že niečo podobné je už vo svete. Preto sa na "rg" nemusíte hnevať. Ja sa k svojmu činu vyvolania tejto diskusie dobrovoľne priznávam :)
    Nie, nebudem vás presviedčať, je fajn že máte svoj názor.
    Na konci dňa táto diskusia nezmôže veľa, pokiaľ sa k tomu nevyjadrí prioritne Slovenská pošta.

    Milan Cs.

  • rg 30. máj 2020 @16:24

    Vážení, všetci siedmi doteraz tu diskutujúci, každá kultivovaná diskusia je lepšia než mŕtvolné ticho. Túto diskusiu pokladám za kultivovanú, rôzne protichodné názory nie sú predsa problém. Ako pán Milan napísal, hlavné a posledné slovo má Slovenská pošta. Ekonomické úvahy pána Svitoka môžu a nemusia byť úplne korektné. Aj ekonomické úvahy pána Milana môžu a nemusia byť splniteľné. Ale hlavne: Cením si myšlienku, nápad, návrh pomoci, alebo inakšie, poďakovania, zdravotníctvu. Dvoma citátmi z určite veľmi veľkého množstva ďalších možných som sa snažil pripomenúť, čo filatelia je a na čo slúži. Nemali by sme na to zabúdať my, a mohli by sme to pripomenúť Slovenskej pošte.
    MUDr. Rudolf Gaško, lekár, epidemiológ a dôchodca.

  • rsvitok 30. máj 2020 @17:48

    Pán Milan Cs,určite sa na pána MUDr. Gaška nehnevám. To nie je môj spôsob prístupu k ľuďom. Pretože aj mňa niekedy niekto môže nahnevať, vtedy sa vždy reakcie zdržím... nie vždy je to jednoduché a reagujem neskôr, bez hnevu. Ak môj príspevok vyznel s náznakom hnevu na pána MUDr. Gaška alebo kohokoľvek iného, potom sa ospravedlňujem a je mi ľúto, že som príspevok nedokázal napísať kultivovanejšie.
    V každom prípade naši zdravotníci a i všetci ostatní, ktorí v tom boli a sú sa nami, si zaslúžia poďakovanie. V tom asi málokto zapochybuje. Ja som len chcel vyjadriť svoj nesúhlas s príplatkom na známke. Nie nesúhlas so známkou, ktorá by vyjadrila poďakovanie zdravotníkom.
    Vážim si každý príspevok na tomto fóre. Predsa ho píše človek s rovnakým hobby ako mám ja - filateliou. A je nás stále menej a menej. Pre mňa osobne je prínosnejšie, keď sa stretnú rôzne názory. Jednotný názor, to mi temer vždy pripadá tak trochu mimo.

  • karolmilan52 1. jún 2020 @17:16

    Dobrý nápad odmeniť sa zdravotníkom, ale ako to na Slovensku je, na realizáciu je XY názorov. Môj názor je - prečo zbierať drobné, keď sú veľké peniaze na poriadnej kope. A kde ? - viete koľko miliónov eur dostane pár jednotlivcov za posledné parlamentné voľby v jednej vládnej strane ? A vieme ako a na aké hlúposti ich utrácajú. Prečo sa skladať opäť, keď sme sa už poskladali z daní ?! Nebráni to ale Slovenskej pošte niečo vydať. Ja si napr. pripomeniem pandémiu personalizovanou známkou. Pán Ferda ako výtvarník má veľa dobrých nápadov.

  • milos.cerven 9. jún 2020 @20:21

    Česká pošta vydá 24.6.2020 dve známky (sútlač) ako vyjadrenie vďaky záchranárom, hasičom, policajtom, vojakom počas korona krízy.
    https://www.ceskaposta.cz/sluzby/filatelie-a-postfila/znamky/pripravovana-emise
    Známky majú nominál B = 19,00 Kč

  • nal 10. jún 2020 @00:06

    Presnejšie, na hasičskom je aj symbol polície (modrá a žltá na stirbornom pozadí) a na druhej zachranári a pošta (tá vo forme znaku českej pošty).
    Presne tie zložky, o ktorých som písal hore.

  • Vojtech Jankovič 10. jún 2020 @20:45

    Ak máte chuť, prinášam ďalšiu výraznú aktualizáciu prehľadu materiálov k súčasnej pandémii: https://www.postoveznamky.sk/hold-bojovnikom-v-prvych-liniach-pandemia-koronavirusu-covid-19-a-filatelia
    Okrem iného ukazuje intenzívne zapojenie Nemeckej pošty a už spomínanú dvojicu českých známok s ochrannými rúškami. A my sa stále len modlíme....

  • milos.cerven 10. jún 2020 @21:20

    Pán Jankovič, vďaka za vaše všetky články, nielen ten aktuálny.

  • nal 21. júl 2020 @13:28

    Otázka na Pofis - vieme implementovať popri ACT NOW aj túto emisiu UN?
    https://unstamps.org/shop/covid-19/
    Nie príplatkovú, klasickú.

  • Vojtech Jankovič 29. september 2020 @16:53

    Pandémia neutícha podobne ako jej poštové a filatelsitické doklady....
    Možno vás zaujme pozrieť si nové/doplnené poštové známky a filatelistické materiály týkajúce sa pandémie koronavírusu COVID-19
    https://www.postoveznamky.sk/hold-bojovnikom-v-prvych-liniach-pandemia-koronavirusu-covid-19-a-filatelia

  • lajci13 12. november 2020 @07:19

    Ze pomôcť zdravotníctvu.....Omg... Takže tých 14centov z každého eura co za robíme je malo áno? Na to naše zdevastované zdravotníctvo.