Navrhy znamok 2020

Pridať do obľúbených
  • Tono 20. február 2020 @09:05

    Podla zatial uverejnenych navrhov su znamky cislo 707, 708, 709 a k tomu vianocna modrotlac strasne cosi......plagatove mizerium. Ta divadelna ma otrasnu kombinaciu farieb, ja tam hore vpravo akosi automaticky vidim Lenina, vobec nechapem ako tie vyrezy platna - obrazky modrotlace suvisia s Velkou nocou, Vianocami a ten bicykel do Milana .....to je des. A to si este pockame a mozno nas prekvapia aj dalsie, doteraz nezverejnene navrhy.

  • rsvitok 20. február 2020 @20:40

    Pán Tono, plne s Vami súhlasím. Ja tiež patrím k tým menej chápavým a tiež len s veľkými ťažkosťami nachádzam súvis medzi modrotlačou a Vianocami či Veľkou nocou. Ale keďže všetko so všetkým súvisí, pre tých, ktorým je Veľká noc skôr sviatkom jari než pripomienkou umučenia Krista, v modrotlači sú predsa kvetinky ako poslovia jari. No a pre tých, ktorým sú Vianoce skôr oslavou zimy než narodenia Krista, sú na modrotlači vzory pripomínajúce snehové vločky. Nič menej, čo bude nabudúce pri takomto trende, očakávam že v budúcom roku alebo v niektorom nasledujúcom, vydajú na známke k Veľkej noci kolobežku a k Vianociam nočník. Predsa na jar. v čase Veľkej noci, sa už viac detí preháňa na kolobežkách a v nedávnych dobách, keď ešte boli silné zimy, sa okolo Vianoc viac používal nočník než v inom čase. Len netreba zabúdať, že všetko so všetkým súvisí a je iba na nás čo v danom prípade pochopíme...:-))
    A možno i tu treba hľadať dôvod prečo sa zrušila možnosť povedať svoj názor k plánovanému vydaniu známok, pri konkrétnej známke v emisnom pláne. Vydavateľ má tých najskúsenejších a najmúdrejších pre vydávanie známok a názor zberateľov známok je nezaujímavý, nepotrebný a nežiadúci. Vydavateľ potrebuje iba chválu na svoju činnosť a možno by za zišla i nejaká oslavná óda a nie kritické hlasy zberateľov známok. To, že je zberateľov stále menej a menej, to predsa nahradí vyššie a "prepotrebné" nominále známok ako i spôsob tlače, aby sa kupovali väčšie celky - malé tlačové listy a vydavateľ získal viac peňazí od menej zberateľov známok.

  • m_gerec 24. február 2020 @19:00

    Prečo nie je možné komentovať pripravované známky vopred? Toto vlákno ukazuje, že JE TO MOŽNÉ - len ho nazvite jednoznačne napr. "Komentár k návrhu známky 100 rokov SND". Osobne si však myslím, že vzhľadom k plánovacím a výrobným termínom (najmä ak sa má vytvoriť rytina) je diskusia k známkam roku 2020 už "po funuse". Vydavateľ už rieši výtvarné návrhy roku 2021 a vyberá námety pre rok 2022. Členovia komisií by mali byť zárukou, že nové známky budú prínosom a nie nepríjemným prekvapením. Určite by sme chceli vidieť alternatívne návrhy a prípadne mať možnosť podieľať sa na výbere víťazného návrhu, možno by stálo za to vybrať nejaké budúce vydanie, aby o jeho podobe rozhodlo obecenstvo. V slušnej a neanonymnej diskusii.
    Ing. Miroslav Gerec, Košice

  • rsvitok 25. február 2020 @00:09

    Asi som to nenapísal celkom zrozumiteľne s tou nemožnosťou diskutovať ku konkrétnej známke v emisnom pláne. V emisnom pláne naozaj teraz nie je možné diskutovať ku známke pred jej vydaním, ako to bolo po minulé roky, a je to umožnené iba po vydaní známky. Pred vydaním známky môže ešte vydavateľ urobiť úpravu s vydaním známky, po vydaní známky je už na úpravu neskoro. Pritom, ako som to už predtým tu niekde v diskusii uviedol, to že sa mne alebo niekomu inému niektorý návrh známky nepáči, neznamená že sa ten návrh známky nemusí páčiť iným. Napriek tomu si ale myslím, že ľudia ktorí niektorý návrh známky kritizujú, robia to preto aby svojou trochou prispeli k zlepšeniu našej známkovej tvorby a nie preto aby známkovú tvorbu dehonestovali.
    A máte pravdu, keď niekto, ako teraz pán Tono, otvorí diskusiu v pofisfóre k niektorej známke či zámkam, je ku ním možné diskutovať aj pred ich vydaním, ako i po ich vydaní. V emisnom pláne, len po vydaní známky! Nepripadá Vám to ako škrabať sa ľavou rukou za pravým uchom? Ale dá sa i tak. Roman Svitok, Zvolen

  • ferda.adrian 25. február 2020 @07:24

    S komentármi pred vydaním známok, sme mali sme zlé skúsenosti. Boli plné nepochopených súvislostí. Ľudia totiž komentovali niečo, čo bol len návrh, ktorý sa do finálnej podoby ešte len prepracovával. Čiže komentáre, často negatívne neopisovali už hotovú známku ale len jej nedokonalí predobraz. Napriek tomu tam komentáre zostali aj po vydaní, čo vyzeralo že niekto opisuje už známku hotovú. Takto vznikal zbytočný komunikačný šum, ktorému sme chceli predísť. Teraz sa každý môže vyjadriť k hotovej poštovej známke, tak ako v skutočnosti vyzerá.

  • Monika Podolská (POFIS) 25. február 2020 @10:36

    Dobrý deň, pokúsim sa odpovedať na požiadavku viacerých prispievateľov k možnosti pripomienkovať návrhy známok v komentároch pri produktoch:
    1, Výtvarné návrhy známok, ako poradný orgán GR SP schvaľuje Realizačná komisia. V momente, kedy výtvarný návrh na našej stránke uverejníme, je už schválený realizačnou komisiou, GR SP a aj podpísaný ministrom DV. To znamená, že sa už konečná podoba finálnej známky nemôže a nebude meniť.
    2, Uverejnený výtvarný návrh je "len návrh" a nemusí byť vernou kópiou budúcej známky. Môže byť pozmenený podľa požiadavky realizačnej komisie alebo potrieb SP (napr. nominálna hodnota). V momente uverejnenia, je ale o konečnej podobe finálnej známky už rozhodnuté.
    3, V komentároch pri produktoch je možnosť napísať len krátky text. Ak sa komentujúci chce veľmi rozpisovať, musí pridávať viacero komentárov, čo pri diskusii spôsobí, že ich tam je neprimerane veľa. Krátke komentáre slúžia skôr na to, aby sa zákazník mohol opýtať napríklad na dostupnosť produktu.
    Komentovať čokoľvek je možné v Pofisfóre, tam je aj možnosť písať texty celé a dlhé.

    Nepoznáme žiadneho iného vydavateľa poštových známok, ktorý by na svojej stránke mal uverejnený výtvarný návrh budúcej známky a dal možnosť sa zákazníkom k nemu vyjadrovať. My to našim zákazníkom umožňujeme vo fóre a to aj napriek tomu, že za to zožneme skôr kritiku. Berieme to tak, že aj kritika je názor z ktorého sa dá ponaučiť. Žiaľ, často sú tu kritici, ktorým sa nič nepáči a všetko, aj bez poznania súvislostí, "len kritizujú".

  • Tono 25. február 2020 @14:02

    Skuste si pozriet veci aj dozadu. Mnoho krat sa navrh od realizovaneho produktu znamky zmenil len v hodnote nominalu, takze o aky komunikacny sum tu komu ide, islo ? Po kazdej ankete znamky roka by mala byt aj anketa o najhorsie 3 znamky roka a komisia i autori by sa asi zobudili, ostatne vety v postforume z pohladu kvalifikovanych pracovnikov su len kde ake talafatky. Tu vsetko vyznieva ako keby hlas " normalneho " filatelistu co sleduje znamky 40 - 50 rokov bol podradny, nezaujimavy a nepodstatny. Vsimli ste si vobec, ze tymto zasahom komentovat znamky pred vydanim sa Vam na tuto komunikaciu aspon 2/3 filatelistovy vykaslalo ?

  • Tono 25. február 2020 @14:44

    Este mna vo vseobecnosti zaujima, kto dal licenciu na kde ake komenty k prispevkom frflajucich filatelistov, resp. preco sa kde k comu vyjadruje pan Ferda, co on je hovorca Pofisu ,rytec ? Od pani Podolskej to akceptujem....

  • m_gerec 25. február 2020 @15:27

    Ja by som zase rád poznal Vašu skutočnú identitu, "Tono".

  • ferda.adrian 26. február 2020 @09:54

    Som zamestnancom POFIS, a okrem iného aj admin stránky. A vy ste kto Tono - anonym?

  • i.krizka 27. február 2020 @15:56

    Pán Ferda je odborník aj autor známok. Jeho vyjadrenie je preto kompetentné.

  • J. Lipták 28. február 2020 @13:30

    Možnosť pridávať komentáre pred vydaním známky ste zrušili, keď sme kritizovali známku s prezidentkou Čaputovou. Pritom jasná väčšina sa vyjadrila o tej známke negatívne, dokonca aj autor predchádzajúcich prezidentských známok pán Činovský.

    Bohužiaľ naozaj kvalita známok ide prudko dole, už asi aj väčšina známok sú ofsety a vyzerajú naozaj lacno a nevkusne. Napríklad 150. výročie založenia Spolku sv. Vojtecha, to je totálny gýč.

    Niet nad rytinu!

  • micka 8. marec 2020 @11:43

    To je vec názoru: 1. Známky vydáva SP, to je fakt, nie ZSF. 2. Ale názory filatelistov k vydaným známkam by mohli zainteresovaní rešpektovať , aspoň pre poučenie k budúcim vydaniam známok, aj keď názor zástupcu ZSF v RK je iba poradný, bez možnosti hlasovať. 3. A známka k SSV je podľa VN ak. mal. p. Augustoviča výborná, je to socha pred bazilikou v Trnave a pozadie za sochou (odstránenú tehlovú omietku pre vysušovanie stavby) nahradil symbolicky otvorenou knihou, ktorá symbolizuje poslanie SSV - šírenie slov. slova, ktoré bolo hist. jediným v čase zatvorenia MS. (Je to nový variant vydania známky tohto svätca, ktoré už boli v minulosti aj ako spol. vydanie).A po 4. so šetrením financií to ide všade, bohužiaľ, oceľorytina je drahšia, náročnejšia aj keď samozrejme kvalitnejšia a pre zberateľov príťažlivejšia. Hľadajme viac na filatelii pozitíva, aj keď "prepačujeme " toho dosť ako odberatelia produktov SP

  • J. Lipták 10. marec 2020 @02:55

    Micka, pozrite sa, aké známky sa robili 20 rokov dozadu v roku 2000. Čo známka, to umelecké dielo. V normálnych rozmeroch, neboli gigantické, ako sú dnes skoro všetky. Tlačili sa aj výplatné známky, náklady boli s dnešnými neporovnateľné (napr. Rudolf Schuster skoro 22 miliónov - Z. Čaputová iba 1 milión). Hovorite o šetrení financií, no základné poštovné stúplo najprv z 0,45 € na 0,50 € a onedlho na 0,65 €. Navyše filatelistické emisie kupujú najmä zberatelia, ktorí sú ochotní si priplatiť (neviem, aký bežný človek by si kúpil známku v hodnote 1,90 €) - ale to, čo za to dostávajú, nie je šťastné.