Známka 75.výročie OSN.

Pridať do obľúbených
  • i.krizka 10. január 2020 @22:47

    Známka sa mi páči,len neviem na nej nájsť vlajku SR. Nemala byť na našej známka naša vlajka výrazná?

  • J. Lipták 11. január 2020 @00:46

    Nepochopil som celkom zámer autora známky, ktorý z vlajok odstránil všetky symboly a ponechal iba základné tvary - pruhy, trojuholníky, kríže a tak ďalej. Z vlajky Cypru ostala iba čistá biela vlaka - symbol kapitulácie. Viaceré iné vlajky dostali podobu jednofarebného poľa. Slovenský znak je zase zobrazený ako biely štít. Vedľa slovenskej vlajky je zrejme vlajka Slovinska, ktorá je zase bez štítu a vyzerá ako vlajka Ruska. Posledné dve vlajky - biela a bledomodrá - patria netuším ktorej krajine.

    Zjednodušenie vlajok pre potreby známok je v poriadku, ale možno miesto úplného vynechania symbolov na vlajkách mohli byť zachované v zjednodušenej podobe.

  • jur1 29. január 2020 @16:30

    Zdá sa, že známka je už vytlačená. Autor asi pochopil len sám seba a možno ho pochopila aj schvaľovacia komisia, teda aspoň myslím. S vlajkami všetkých členských krajín OSN to mohla byť vyhľadávaná atrakcia, ale naopak Slovensko si touto známkou vyrobí len hanbu nie na celú krajinu, ale na celý svet. Tie nedokončené vlajky jednoducho budú všade na smiech a nám na zaplakanie (niektoré jednofarebné štvorce ani neide identifikovať o ktorú vlajku pôvodne išlo). Myslím, že by bolo vhodnejšie tieto známky skartovať a emisiu zrušiť. A to ešte v roku 2018 tu istý pán písal, že o 2 roky (teda v roku 2020) už bude iná schvaľovacia komisia a známky budú vyššej úrovni. No žiaľ nestalo sa. Z tých zopár návrhov známok na tento rok je jeden horší ako druhý (najkatastrofálnejšie sú Veľká noc a Vianoce - asi tieto emisie treba premenovať na ľudové remeslá, čo bude vhodnejšie, pretože s týmito sviatkami nemajú nič spoločné už piaty rok) a iné pokračujúce emisie ako Ochrana prírody sú tak rozdielne (2019 UTL4 strom na lúke s plnofarebným pozadím, 2020 HA1 detail kvetu na bielom pozadí, rovnako aj úplne rozdielny dizajn a predchádzajúce roky ešte odlišnejšie UTL6, HA3... živa, neživá príroda...), že to ani nemá zmysel komentovať. Zatiaľ v tomto roku vidím len 2 zaujímavé známky sv. Metod a Umenie F. Katona. Paralympiáda zaujme len tvarom kvetu, no mal by viac pripomínať chryzantému (národný kvet Japonska).