Začínajúci zberateľ

Pridať do obľúbených
  • fotorado 8. marec 2019 @13:02

    Dobrý deň,
    chcel by som si založiť zbierku Slovenských poštových známok. Mám otázku ohľadne nákupu. Je lepšie začať zbierať (kupovať) poštové známky s pečiatkov alebo bez pečiatky? Má zmysel zbierať známky s pečiatkou okrem lepšej ceny?

    Ďakujem

  • fotorado 8. marec 2019 @13:03

    * s pečiatkou

  • m.kello 8. marec 2019 @18:06

    Zdravim
    pre niekoho ma caro znamka ktora presla postou a pre niekoho novucicka znamka nenalepena :)
    Samozrejme nenalepene a postou nepresle znamky budu mat vyssiu hodnotu. Ak to zoberiem z hladiska ze raz to po vas zdedia deti a bude to mat urcitu hodnotu tak radsej ciste znamky. Ak chete mat k znamkam nejaky pribeh, peknu prilezitostnu peciatku (nie obycajnu) tak si mozte nechat celiny opeciatkovat. Alebo zbierat obalky a ine celiny ktore vam niekto posle. Zial casy kedy sa na kazdy sviatok posielal korenspondak so znamkou su davno prec. Isto sa este ozvu starsi zberatelia a vyjadria svoj nazor :)

  • karolmilan52 8. marec 2019 @19:51

    Kto kúpou zbiera známky je zberateľ. Kto ich aj študuje je filatelista. Kto kupuje iba katalogmi vysoko cenené známky je investor. Zbierka akýchkoľvek známok je ako kopa dobre poukladaných tehál. Ale ak chcete mať z tehál dom, musíte ich štúdiom a výberom vytvoriť exponát. Potom ale samotné známky nestačia. Sám sa rozhodnite. A začnite prihlásením sa do najbližšieho klubu filatelistov. Nenechajte sa znechutiť tými, ktorí sa chvália aké cenné a veľké zbierky majú, alebo že cena známok klesá. Známky sa nezbierajú pre ich cenu, ale pre poučenie a rozvoj vlastnej osobnosti. Pred 40 - 50 rokmi takmer každý mladý človek si kupoval balíčkové zostavy pečiatkovaných známok rôznych námetov. Dnes sú tieto zbierky z balíčkov menej predajné ako zásobník v ktorom sú uložené a ich cena je nižšia ako v čase nákupu. Rozhodujúce však je, že tieto známky rozšírili deťom vedomosti v danej oblasti a priniesli vzájomnú komunikáciu osobným kontaktom.

  • rsvitok 9. marec 2019 @12:42

    Zbieranie známok je vždy len otázka záujmu a financií. Ak neberieme do úvahy financie, na známke bez pečiatky je zreteľnejší obraz známky. Pečiatka vždy časť obrazu známky zakryje. Pečiatka na známke ale hovorí že ide o známku, ktorá bola použitá a splnila účel na čo boli poštové známky pôvodne určené - úhrada poštových služieb. Určite to nie je výrobok pre zberateľov známok, ktorý sa možno v reálnych poštových službách nedal či nedá použiť a slúžil či slúži na vytiahnutie peňazí od zberateľov známok, vydavateľom tohto produktu.
    Z finančného hľadiska je možné zakúpiť pečiatkovanú známku spravidla za menej ako polovicu ceny nepečiatkovanej známky. Tu ale treba dať pozor, nie je pečiatka ako pečiatka. Určite Vám niektorý z filatelistov z blízkeho okolia ukáže špcializovaný katalóg našich predchádzajúcich známok - Československa. Veľmi rýchlo tam zistíte, že známky s valčekovou alebo strojovou pečiatkou či s pečiatkou z výplatného stroja majú polovičnú katalógovú cenu známky opečiatkovanej štandardnou pečiatkou. Ale zároveň v katalógu zistíte, že opečiatkovaná známka na celistvosti(list, dopisnica, pohľadnica), má spravidla niekoľkonásobnú hodnotu nepečiatkovanej známky. Je len na Vás pre čo sa rozhodnete. V každom prípade je zbieranie známok pekný koníček.
    Známky ako investícia je v podstate z finančného hľadiska, podľa môjho názoru, nezmyslom. Až na úplné výnimky pre špecialistov (napríklad Kováč bez hodnoty), ku ktorým sa na pošte ako bežný zberateľ s 99,99% istotou nedostanete, je zbieranie známok finančná strata. Stačí si prezrieť katalóg československých známok po roku 1945, či slovenských v korunovej mene. Spočítajte si nominál ktoréhokoľvek ročníka známok a katalógovú hodnotu týchto nepečiatkovaných známok. Potom si spočítajte koľko percent(promile) činil nominál známok z priemernej mzdy v čase ich zakúpenia a koľko percent(promile) činí z dnešnej priemernej mzdy ich katalógová hodnota, ak by Vám ju vôbec bol niekto ochotný dať. Alebo úplne jednoducho, koľko rožkov či tehiel alebo čokoľvek si vymyslíte, ste si mohli v čase zakúpenia známky za nominál kúpiť a koľko si toho istého tovaru kúpite dnes, za katalógovú hodnotu tej známky. Ak niekto tie peniaze neprejedol(nekúpil si rožky) ale investoval ich v prvom prípade do známok, v druhom do tehiel a postavil si dom, porovná si hodnotu zbierky a domu a ich likviditu, no, asi to už každému došlo...

  • Tono 9. marec 2019 @14:00

    Hm, v klube starsi seniori sa stazuju, ze ich celozivotna laska, teda zbierka znamok v jednej osobe je nepredajna, pomaly bezcenna zalezitost, ktora mnohokrat po 50 rokoch zbierania nadseneho zberatela skonci ako odpad, hotova tragedia, zial pravdiva, preto mily mlady zberatel, zacni svoj konicek opatrne, pouzitymi znamkami, je mozne, ze Ta to prestane bavit a za 20 rokov uz ani papierove znamky vdaka roznym IT technologiam nebudu a potom co ?

  • fotorado 11. marec 2019 @13:11

    Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Vôbec mi nejde o to zbierať známky kvôli hodnote zbierky alebo jej budúceho predaja a pod. Fak mi ide len o zberateľstvo a nevedel som či začať so známkami s pečiatkou alebo bez pečiatky. Rozhodol som sa teda bez pečiatky nakoľko je to podľa mňa estetickejšie, oku viac lahodiace.

    Ešte raz vďaka!

  • Tono 11. marec 2019 @15:31

    Ked Vam ide o zberatelstvo, treba to rozlisovat. Napr: ak budete zbierat vsetky SK znamky co vyda POFIS kazdy rok, tak ide len o " mrtvy " ODBER znamok, ja by som Vam radil radsej zbierat znamky na nejaku konkretnu temu....Hrady zamky, sport, fauna, flora, spisovatelia a pod. Ale potom cely svet, nech je to trochu dramatickejsie...To zhananie, studium, korespondencia je pri tom najkrajsi pocit...

  • OHAJ 5. apríl 2019 @10:09

    Proste ak máte chuť, zbierajte, bez ohľadu či je čistá alebo opečiatkovaná, niektoré ani nezoženiete, porozhliadnite sa po nete, burzách, Aukupro a pod., isto niečo nájdete i pod cenu, cena známok je na minime, kto tvrdí opak, iba zahmlieva a nechce si pripustiť realitu. Zadarmo sa k známkam môžte dostať v redakciách miestnych novín, ale je to bieda, väčšinou sú na listoch odtlačky výplatných strojov, treba skúsiť, veľa šťastia a zábavy potom pri odlepovaní vo vode, hlavne tie samolepiace ;-)

  • peterl 2. máj 2019 @11:03

    Odkaz pre fotorado - dnes som našiel takú drobnosť Desatoro mladého filatelistu. 1. Zbieraj známky slovenské, ale aj iné, zahraničné. Pomôžu ti zoznámiť sa so Slovenskom a ostatným svetom. 2. Ak začneš zbierať, zbieraj predovšetkým známky opečiatkované, lebo ich ľahšie získaš a sú väčšinou lacnejšie. Poškodené známky nepatria do zbierky a neponúkaj ich ani na výmenu. 3. Dávaj pozor, aby pri ukladaní nenavlhli. 4. Zo známkami pracuj opatrne a starostlivo. Známka sa pri neodbornom zachádzaní ľahko poškodí, ale škoda sa už nedá napraviť. Skôr ako začneš pracovať so známkami, vždy si umy ruky a vysuš si ich. Známky chytaj len pinzetou.Známky, ktoré máš viac krát uchovávaj oddelene. Môžeš si urobiť výmenný album a tieto známky dať do neho. Môžeš ich vymieňať za známky, ktoré nemáš...... Ak nie si členom klubu filatelistov, prihlás sa do neho.