Michal Bosák osobnosť

Pridať do obľúbených
  • i.krizka 9. november 2019 @13:21

    Ani táto významná osobnosť pre USA sa nedala vydať, ako spoločné vydanie. Tie USA, akosi obchádzame v tejto oblasti. Prečo? Nepodarilo sa to, ani so Strenkom, hrdinom americkej armády.

  • slavik 9. november 2019 @16:17

    Ale veď USA ani len nevydalo žiadnu známku so Strankom v roku 2019!

  • i.krizka 9. november 2019 @18:23

    Nerozumie Vašej poznámke. USA dosial nevidalo známku s Bosákom, ani Strankom. Práve preto táto naša iniciatíva mala viesť k spoločnému vydaniu. Boli to významný Slováci v histórii USA.

  • J. Lipták 9. november 2019 @21:24

    Michal Bosák je jeden veľký národný mýtus. Áno, na slovenské pomery je úspech, že sa vtedy Slovák dokázal presadiť v Amerike a stať sa bankárom. Avšak v malom bezvýznamnom mestečku Olyphant, v ktorom ani samotní obyvatelia o Bosákovi nevedia. Jeho podpis bol iba na bankovkách vydaných touto jednou bankou, pričom každá banka v tom čase vydávala vlastné bankovky. Toto bolo v roku 1907. Federalizácia amerického bankovníctva prišla v roku 1913, odkedy začali kolovať jednotné bankovky v celých USA. Slávna bankovka s Bosákovým podpisom bol prakticky šek a vôbec to nemožno prirovnať k dnešným americkým bankovkám.

    O medzinárodnom význame Bosáka hovorí aj to, že nemá ani len článok na anglickej Wikipédii - jedine na slovenskej. Bosák je ešte väčší mýtus ako Štefan Banič a jeho padák, ktorý nikto nikdy nepoužíval.

    Takže miesto živenia takýchto mýtov si radšej treba lepšie naštudovať históriu a ctiť si iných slovenských velikánov, ktorých máme. Napríklad aj takého T. G. Masaryka, Slováka pôvodom, materinskou rečou i identitou, ku ktorému sa správame macošsky a považujeme ho za Čecha.

  • i.krizka 9. november 2019 @21:52

    Podľa Vás sa teda USA pomýlili,keď ho zaradili medzi 14 najvýznamnejších Slovákov vo svojich dejinách?

  • jur1 10. november 2019 @13:29

    Pán i.krizka, je to rovnaké, ako so známkou UMENIE: Ladislav Hudec (1893 – 1958), na ktorej je budova v Číne, ale nie je to spoločné vydanie s Čínou. Namiesto toho tu však máme ďalšie 2 známky venované spoločnému vydaniu s Čínou, ktoré sú oproti čínskym o polovicu menšie, bez reliéfnej tlače a čiastočného lakovania (ktoré sú na čínskych) a celkovo tie naše vyzerajú ako vytlačené na domácej tlačiarni.
    Ale späť k Bosákovi. Mohla to byť krásna farebná nápaditá známka, možno aj s kupónom, keby sa jej dala vážnosť. Tak je z nej mdlo zemito-sivá tuctovka za dych vyrážajúce DVE!!! eurá (asi sa míňajú výplatné fialové Dražovce) oproti pôvodnému návrhu 0,50/0,65€. Možno Bosák patrí medzi 14 najvýznamnejších Slovákov z pohľadu USA, keďže tam pôsobil, ale u nás asi nie. Preto je dobré, že bude mať známku, ale nie takúto ako vystrihnutú zo starých novín. Už aj tu na obrázku vidieť posunutú perforáciu a tak zúbky a pravej strane sú hnedé. Keď už sa vydáva známka s motívom siahajúcim do perforácie, tak sa to zvyčajne rieši formou tete-beche, teda aspoň tam kde je rozum a cit a nepresadzuje každý svoje.