30. výročie Nežnej

Pridať do obľúbených
  • rg 30. október 2019 @16:50

    Ku zverejnenej známke a UTL so 4 známkami s názvom „Spoločné vydanie s Českou republikou: 30. výročie Nežnej revolúcie“. Je veľmi dobré, že sa občianskou iniciatívou podarilo dodatočne zaradiť známku ku tomuto výročiu do emisného plánu. Je veľmi dobré, že známka vychádza ako spoločné vydanie s Českom. Nie je však dobré, že z pôvodného českého vydania bola prevzatá iba grafika známky. Grafika českého aršíka s 1 známkou a dominantou Karla Kryla bola nepekne okresaná. Prečo? V čerstvo zverejnenej grafickej podobe českého aršíku s názvom „30. výročí sametové revoluce a Karel Kryl“ nie je uvedené, že sa jedná o spoločné vydanie (a ani sa českému vydavateľovi nečudujem). Ako teda – je či nie je to spoločné vydanie???

  • m.kello 31. október 2019 @12:37

    Z hľadiska dizajnu známky je identický takže ide o spoločné vydanie. To že sa prevedenie líši, v Čechách aršík a u nás UTL nie je ani pri iných spoločných vydaniach iných štátov zriedkavé. To že chýba označenie spoločné vydanie na českom prevedení to neviem posúdiť aké sú pravidlá pre takéto spoločné vydania štátov a či je to povinná či nepovinná zložka. Na jednu stranu to jasne identifikuje produkty svetovo, čo vítam. Na druhú stranu možno to z našej strany bolo narýchlo zariadiť a česi to už mali hotové. Tiež treba prihliadať na umeleckú zložku, aršík s Krylom je krajší a nadpis by ho skôr špatil. Možno dať aršík do rámčeka a ten nadpis niekam nabok. Ale to sa žial už nezmení.

  • i.krizka 31. október 2019 @15:00

    Je interesantné,že v tejto oblasti sa vieme dohodnúť s každým,okrem ČR.Začalo to pri 100.rokov spoločnej štátnosti a pokračuje to ďalej.Škoda.

  • rg 10. november 2019 @11:38

    Známky, pôvodné české vydanie aj slovenské, majú identický dizajn, s mierne odlišnou veľkosťou – súdiac podľa popisov na stránke Českej pošty a na tejto stránke. Odlišné sú český príležitostný aršík a náš UTL so 4 známkami, odlišné sú motívy na pečiatkach prvého dňa vydania – všetky tieto materiály sú výstižné a estetické. Otázkou pre mňa však zostáva, či ide o spoločné vydanie alebo nie. Nestretol som sa ešte s tým, že by jeden emitent označil vydanie za spoločné a druhý nie. Máme „zaděláno“ na raritu?

  • rg 17. november 2019 @10:17

    Dovolím niekoľko osobných zážitkov, dneska. V deň vydania známky v Česku aj u nás, 13. novembra doobeda, som si bol v predajni PostFila v Prahe kúpiť český aršík a FDC. Predávali tam zároveň aj slovenské vydanie. V krátkom rade predo mnou stálo päť iných kupujúcich. Všetci prejavili záujem aj o slovenské vydanie. Všetci odmietli kúpu celého UTL so 4 známkami, ani nie z dôvodu ceny, ale krútili hlavou nad menej vydarenou estetikou a výstižnosťou UTL oproti českému aršíku. Dvaja požiadali o kúpu jednotlivej jednej známky, bez problémov ju dostali. Poobede som sa na Hlavnej pošte Praha 1 zúčastnil výstavky známkovej tvorby ku štyrom novovydávaným emisiám, jednou z nich bola Sametová revolúcia. Prítomní zástupcovia Českej pošty na moje otázky ohľadom spoločného vydania potvrdili, že aj oni toto vydanie považujú za spoločné. Nevedeli vysvetliť, prečo to nie je expressis verbis uvedené na aršíku ani známke, ani na iných sprievodných materiáloch. Zarazilo ma, že nebola k dispozícii poštová príležitostná pečiatka ku prvému dňu vydania. Nasledujúci deň som v Bratislave na Hlavnej pošte, vo filatelistickom oddelení, získal slovenskú príležitostnú pečiatku aj FDC. Nemilo ma však prekvapilo, že som nemohol kúpiť známku. V predaji bol iba celý UTL. Pani mi vysvetlila, že má taký pokyn, lebo „kto by potom kúpil zbytok hárku“. Zaujímavý prístup.

  • m.kello 18. november 2019 @14:56

    azda Slovenská pošta nevie využiť 1,7Eur nominálnu známku v poštovom styku? :D Na smiech. Myslím, že nominál známok je v súlade s potrebami Pošty a nie kvôli filatelistickému zárobku :D

  • ristvan 19. november 2019 @08:31

    Presne tak , v máji pri známke EUROPA nominál 1,70€ velice velice potrebný na pokrytie prevádzkových potrieb SP .... nebolo možné vtedy použiť nominál 1,20€ pre zásielky do 50g EU ako po iné roky, pre danú emisiu zvlášť vhodný ..... a v priebehu polroka tých známok 1,70€ pribudlo už toľko, že teraz sú aj filatelisti a zberatelia dobrí nech ich kúpia.... už zrazu prevádzkové potreby pošty nie sú dôležité .... ozaj je to smiešne..... ale veď vaša vec nech známky stoja na skladoch miesto toho aby išli do sveta a prezentovali Slovensko :-)

  • Tono 19. november 2019 @08:46

    Znamka 1,70 € sa pouziva na doporucene listy 1. trieda do 50 gr. a 2,00 € znamka na doporuceny list 2. trieda do 500 gr. v ramci Slovenska. Smutne vsak je, ze maloktora posta na Slovensku Vam tieto znamky poskytne, aby ste ich mohli kupit a pouzit na list, poslat trebars do cudziny a propagovat slovensku filateliu. Filatelista pri postovej prepazke co prosi o nejaku specialitu je uz dlhe roky otrava, cudak a zdrzujuci element pracovnicok posty.....