Ako odlepiť známky - nálepky?

Pridať do obľúbených
  • martin.turis 17. január 2019 @01:13

    Dobry den,
    chcel by som sa spytat, ako odlepit nasledovne znamky: Velkonocna c. 656/2018 a Predsednictvo v Rade EU c. 614/2016. V oboch pripadoch sa jedna o nalepky, prva odlepit (bez poskodenia) nejde vobec a na druhej znamke ostava lep na zadnej strane stale. Klasicky postup vo vlaznej vode zlyhal (a ako som cital - i nad parou), existuje nejaka ina uspesna metoda? Dalsie nalepky ide odlepit bez problemov - jarmocne srdiecko c. 640/2017 a Clenstvo v RE c. 666/2018. Opacny problem je pri vianocnej znamke c. 647/2017, kde bol problem vobec nalepit tuto znamku, aby do minuty z pohladnice neodpadla. Na poste mi bolo pred rokom vysvetlene, ze na jej nalepenie maju vsetky pracovnicky vysuvne lepidlo. Zda sa mi vsak neuveritelne, ze lep znamok kazdej emisie nie je v nejakom skusobnom mnozstve v tlaciarni vopred dokladne otestovany a napriek problemom s lepom za ne posta vobec tlaciarni zaplati a takato emisia je pustena do obehu. Dakujem za odpoved (celistvosti nezbieram).

  • ecse 17. január 2019 @13:46

    Niektoré známky, hlavne zo ZZ nejdu odlepit bez poškodenia. Je to o nich známe. Presný prehľad je v najnovšom katalógu známok.

  • mery.en123 17. január 2019 @16:49

    Mne sa podarilo odlepiť samolepky v teplej vode. išlo to pomaly, ale podarilo sa to bez poškodenia.

  • micka 17. január 2019 @22:22

    Pán Turis navodil problém, ktorý trápi viacerých zberateľov. Niektoré krajiny majú známky so samolepiacou úpravou, ktoré nejdú zmyť vôbec. A čo takto, ak by sme ako filatelisti odporučili zväzu, nech pri rokovaní so SP navrhne, že by sa pri zasadaniach SPÚ naniesol tento problém, ktorý škodí filatelii, a najmä mladým filatelistom prekáža pri záujme o použité poštové známky. Teda odporučiť členským krajinám SPÚ aby sa vyvarovali postupom, ktoré nepomáhajú rozvoju filatelie. A tých problémov by mohlo byť aj viac.

  • karolmilan52 18. január 2019 @20:16

    Pán martin.turis, pečiatkovaných známok je na burzách, alebo v inzercii veľmi veľa a z celého sveta. Slovensko od r.1993 hľadajte v predajni POFISu. Ak predsa chcete odlepovať známky z listov, skúste acetón, alebo technický benzín. Počítajte však s tým, že môže dôjsť k poškodeniu farieb na známke, ako aj vysušenie musí byť medzi pijavým papierom a pod mierným tlakom. Osobne tento spôsob zbierania známok nepovažujem za efektívny a zmysluplný.

  • oravec.p 18. január 2019 @22:43

    Dobrý deň, už dávnejšie som sa chcel vyjadriť k tejto téme ohľadom používania samolepiek. Teraz je ideálne k tomu napísať trochu viac, kedže sa k tomu vyjadrili už viacerí kolegovia zberatelia . Samolepiaca vrstva ako taká, sa po určitom čase dokáže vstrebať, resp. sa vsiaknuť do samotnej nosnej podložky t.j. do papiera, na ktorom je poštová známka vytlačená. Táto zmena lepiacej vrstvy, na nelepiacu spôsobí časom totálne znehodnotenie samotnej známky veľmi by som preto uvítal, aby sa tento spôsob úpravy známky nevyužíval. My filatelisti potom budeme mať časom prakticky o 10 - 15 rokov úplne bezcenné a lepidlom znehodnotené známky. Podobne sú na tom aj obálky FDC, na ktorých je takisto samolepiaci pásik, ktorý časom spôsobí to isté ako som už spomenul pri známkach. Osobne, keď si zakúpim v súčasnosti FDC, tak túto lepiacu vrstvu v momente odstránim vytrvalým gumovaním ( pomocou tvrdej kancelárskej gumy ) . Úplne najlepšie je tradičné využívanie gleja, či už na obálkach, alebo na poštových známkach. Moje skúsenosti a pozorovania nie sú iba z oblasti filatelie, ale mojou profesiou je reštaurovanie dokumentov a knižničných zbierok, kde sa často stretávam s laickými opravami typu, že niekto pred desaťročiami prelepil PVC páskou napr. vysvedčenie a lepiaca vrstva sa úplne časom vstrebala do papierovej časti. V takomto prípade sa to čistí lekárenským benzínom, prípadne toluénom atď., ale aj tam absolútny úspech nie je celkom zaručený........ Ideálne bude, keď sa opätovne zavedie na FDC glejová vrstva a na poštových známkach detto., pretože reštaurátori budú v najbližších rokoch reštaurovať potom žiaľ aj filatelistické produkty. Mgr. Peter Oravec, reštaurátor a ( zberateľ - filatelista )

  • Tono 19. január 2019 @13:43

    Problemov so samolepiacimi znamkami, ( nase a hlavne zahranicne ) je viacej, niektore staty Europy, kolonie a svet tieto znamky zamerne sekaju v ramci znamky ( napr. Spanielsko, Anglicko, USA ), aby zabranili odlepeniu ako celku a pouzitiu znamky na opatovne frankovanie. Predpokladam, ze tento zamer k tomu viedol aj POFIS a zaviedol tieto nepisane mozno bezpecnostne opatrenia. Kazdy si strazi svoje policko, filatelisti chcu odlepene znamky do zbierky, POFIS je proti ich zneuzivaniu....Kde aky zasah s organickymi rozpustadlami na odlepenie takejto znamky je uz len na ukor kvality zostatku ( zmena stalosti farby ) a je na skodu produktu, bude asi lepsie nespekulovat a odstrihnut z celistvosti aspon 2 cm okolo znamky s datumom a nechat to pre historiu znamky tak.

  • jur1 19. január 2019 @13:51

    Pán Turis to vystihol úplne presne. Treba to odporučiť jednej skupine, tá druhej, tretej... a možno o pár rokov aj dostaneme nejakú odpoveď, ktorá však vôbec nemusí byť očakávaná pre nikoho (rovnako, ako sa to stalo pri žiadosti o vydanie známky k postcrossingu, kde odpoveď bola, že pošta zvažuje namiesto známky vydať pohľadnice, na ktorých bude logo postcrossingu, ktoré plánuje zakúpiť, pritom to logo je zadarmo). Žijeme v dobe, kedy sa problémy riešia operatívne a nie na roky. Je pravdou, že niektoré staršie lepiace pásky a samolepky to robia, ako opisuje pán Oravec, ale nie všetky. A už vôbec nie v dnešnej dobe. Niektoré krajiny prešli takmer výlučne na samolepky, napr. Taliansko, Fínsko, alebo USA (a neuznaná odštiepenecká LNR), iné ich vydávajú vo vyššom počte (Francúzsko, Nemecko, Austrália, Británia, Grécko, Japonsko, Írsko, Švédsko, Turkménsko, Tonga a ďalšie ostrovné územia Oceánie, najnovšie aj krajiny Afriky...) a nikto s tým nemá problém, lebo rozdiel je v kvalite. Ja sám som problém zaznamenal len pri dvoch tukrménskych známkach 262A-263A - viď http://home.nestor.minsk.by/fsunews/turkmen/2008/tm262-3.html , kde celý náklad podlieha skaze, na druhej strane Turkménsko výplatné známky ani nepovažuje za známky, takže sa ani nedivím tomu. Ja som za samolepky aspoň pri výplatných známkach, ktoré sa používajú najčastejšie najmä z hygienických dôvodov. Nevydávať samolepky by bolo krokom späť. Dokonca je možné na nich urobiť oceľotlač, ako to robí Taliansko a Francúzsko. A čo sa týka odlepenia s obálky? Opäť záleží aký materiál sa použije pri výrobe známky. Skoršie výplatné samolepiace známky Litvy, Estónska a Ruska nebol problém odlepiť bez poškodenia (lep ostal na obálke), ale pri súčasných je to problém. Ja ich opatrne nasucho odlepujem nasilu z obálok a ide to bez poškodenia a na lepovú stranu dám papierik, ktorý mi ostal po odlepení nálepky 1. trieda.
    Mimochodom kto mi objasní, že prečo dizajnovo jednotné emisie Veľká Noc a Vianoce 2018 vyšli prvá, ako samolepka a druhá, ako tradičná známka s lepom?

  • jekrajciovci 13. február 2019 @17:17

    Dobrý deň, ja by som sa chcel opýtať či sa pamätalo na vydanie známky z príležitosti súťaže o najväčšieho Slováka.

  • m_gerec 14. február 2019 @08:16

    Áno, ako inak, už sa tlačí 100-kusový PL, na každej veľkoformátovej známke bude iný portrét z prvej stovky osobností (iba Cyril a Metod sa budú musieť uskromniť na jednom ZP). Nominálne hodnoty budú stanovené v opačnom poradí ako boli osobnosti umiestnené: 1. miesto 100 €, 2. miesto 99 € atď. a 100. miesto 1 €. Nominálne hodnoty podľa počtu hlasov budú mať partnerské známky (bude to slovensko-venezuelské vydanie). Už sa všetci nenormálne tešíme na 1. apríla.