Zdraženie poštovného (!!) a ešte aké

Pridať do obľúbených
  • stefanhrbaty 3. september 2018 @20:07

    Milí priatelia,
    neviem či registrujete nový cenník SP: doporučený list mimo Európy: 4,50 EUR, v rámci Európy 4,40 EUR!! Keď si to prepočítame na Slovenské koruny, tak by sme to zaplatiť odmietli. V eurovom prípade sa to "stratí".... Kde sa to zastaví? A je tu aj zodpovedaná otázka - k čomu sa vydávali veľmi vysoké nominály známok. PRESNE NA TOTO. Už sa nemusíme báť, že naše najkrajšie známky (často s tými najvyššími nominálmi) sa "nedostanú" do sveta kvôli vysokej cene. Takto sa aj 2,80 EUR "1150. výročie uznania slovanského liturgického jazyka" dostane aj na 50 g liste "von". Už sa naozaj nemusíme báť. SP naše obavy vyriešila "k spokojnosti" filatelistom.

  • oravec.p 4. september 2018 @09:28

    Dobrý deň,
    súhlasím s kolegom pánom Štefanom. Je to nehoráznosť ! Včera som posielal doporučený list do Českej republiky a namiesto 2,35,-€ pri 50 gramovom liste som už zaplatil 3,60,-€. Ešte som sa pani pri priehradke opýtal, či sa nepomýlila ale ukázala mi nový cenník, no neskutočné !!! a zase to prebehlo pekne potichúčky ako vždy......

  • slavik 5. september 2018 @09:55

    Slovenská pošta sa zaradila medzi tie najdrahšie v Európe! Je napríklad drahšia ako nemecká! Nemecký kolega mi posielal dokumenty v prioritnom liste do 500g, stalo ho to u nemeckej pošty 3,7.-eur. Keď som tieto dokumenty posielal naspäť, slovenská pošta chce za prioritný list do 500g 4,2.-eur.
    Vzhľadom na priemerné mzdy zakazníkov (keď porovnám SK - GER) aj zamestnancov (SK voči GER), je to od slovenskej pošty nehorázne.

  • Tono 5. september 2018 @12:33

    Smutne je, ze na postach celeho Slovenska (5.9. 2018) zakaznici nemaju letacik o zmenach tarif do cudziny, nehoraznost, to nie je zdrazovanie, ale zdieranie Slovakov. Teraz nehovorim o filatelistoch, ale vseobecne o klientoch Slovenska, ktori " nutene " zlou statnou politikou maju, resp. musia mat clenov rodin na zarobkoch v cudzine ......Zalostna taktika, hanba Pofisu. Pofis...skuste to racionalne vysvetlit.

  • Monika Podolská (POFIS) 5. september 2018 @14:21

    Dobrý deň,
    POFIS nemá žiaden vplyv na určovanie a teda ani zvyšovanie cien za poštové služby.
    Pripájam link na tlačovú správu k zvýšeniu cien poštovného do zahraničia.
    https://www.posta.sk/subory/39414/ts_slovenska-posta-upravuje-ceny-za-medzinarodne-univerzalne-zasielky.pdf

  • jur1 5. september 2018 @21:16

    Ďakujem pani Podolská (viem že POFIS s tarifami SP nič nemá a je len takým prílepkom SP, ale nie je to kde napísať, lebo poštafórum po veľkej reklame po pár mesiacoch prestalo fungovať - prečo asi?) za kvalitne skrytý odkaz zverejnený 2!!! pracovné dni (ak nerátam deň zverejnenia) pred nehoráznym zdražením doporučených zásielok. V odkaze pani Macková nehovorí pravdu (predposledný odstavec), keď tvrdí, že porovnala ceny najvyužívanejších kategórií medzinárodných zásielok a to toho vyplýva, že "väčšina sadzieb Slovenskej pošty patrí medzi najnižšie, a zostane to tak aj po zmene od 1. septembra". Pritom si účelovo vybrala len 4 z 5 okolitých krajín, neviem prečo odignorovala podstatne lacnejšiu, ale aj väčšiu Ukrajinu (cena benzínu 0.90/1,00€ za liter, priemerný plat 200€, UA nemá dialnice), ale aj tak každá zo 4 vybraných krajín je podstatne väčšia a ľudnatejšia, preto sú tam aj vyššie prepravné náklady do hlavného mesta, ako u nás, nehovoriac o tom, že mimoeurópska pošta od nás putuje len do neďalekej Viedne, kým v okolitých krajinách je to podstatne ďalej. Pani tvrdí, že ceny najvyužívanejších kategórii medzinárodných zásielok budú patriť aj po zvýšení medzi najnižšie (nič nehovoriace a zavádzajúce slovné spojenie). Najvyužívanejšie tarify sú do 50g a do 100g v rámci Európy. Na SK obe 4,40€, v PL 16Zł/17Zł, čo je 3,70€/3,93€, v CZ 85Kč/109Kč, čo je 3,30€/4,23€. Podstatne lacnejšie sú tarify Ukrajiny, napriek jej účelovému vyradeniu SP z prieskumu: 42,74грн./85,48грн., čo je 1,30€/2.59€. Verím ,že niekto tu napíše aj ceny doporučeného poštovného Maďarska a Rakúska, ale už teraz viem, že neprevyšujú ceny nášho, pretože dostávam doporučené listy z týchto krajín.
    KAŽDÁ krajina platí ROVNAKÉ tzv. terminálne poplatky (odmeny zahraničným poštám za doručenie zásielok), verte, že susedné krajiny ich nemajú lacnejšie ako my, ale napriek tomu majú poštovné lacnejšie.
    Každý súdny človek si urobí obraz o našej pošte, ktorá poslednú dobu nenápadne a postupne, bez oznámenia niekoľko mesiacov vopred ako kedysi dvíha poštovné - najprv vnútrorzemské, potom do zahraničia a teraz doporučené až o neuveriteľných asi 75%.
    Odkazy na cenník CZ, PL, UA pôšt:
    https://www.ceskaposta.cz/sluzby/psani/zahranici/doporucena-zasilka-do-zahranici#cenik
    http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa_polecona.html
    https://a.ukrposhta.ua/calc/s/calc.html

  • Absolut4 8. september 2018 @15:10

    Je to problém. Ak by slovenská pošta dvihla platy svojím zamestnancom na úroveň platov napr. nemeckej pošty, tak je dvihnutie cien o.k.
    Ale podľa mňa platy sú ako pred zdražením. Smutné.

  • i.krizka 10. september 2018 @11:19

    Posielajte listy do zahraničia nie rekomando,stratia sa skôr,ako obyčajné. Mám 6o ročnú prax s výmenou známok v celom svete. Zbytočne upozorňujete na obsah listu.

  • jur1 10. september 2018 @19:40

    Mne sa pred par rokmi v priebehu 2 rokov stratilo niekde medzi 20-30 listami. Fotky obalok niektorych mi poslali odosielatelia, ked som ich po case kontaktoval, ci mi nezabudli poslat list zo znamkami. Kazdy z nich ma stal 5-25 eur. Ked som sa na poste stazoval, tak zistovali aku mam postovu schranku, kde je umiestnena, ci sa zamyka a nakoniec mi odpisali, ze oni postu triedia pod kamerami, takze vsetko je na ich strane v poriadku. Aj v sucasnosti sa mi stracaju listy a pohladnice, ale uz nie tak vysoky pocet ako vtedy. Preto posielam doporucene, ale zistil som, ze nasa R-nalepka sa da lahko odlepit pre slaby lep a podlepeny papierik, z ktoreho sa cast R-nalepky prilepi na zlty papierik - oznamienie o nezastihnuti adresata.

    Medzitym som zistil, ze nezdrazelo len doporucene postovne, ale aj obycajne do Ceska a Europy - aky bol dovod???
    Ako je mozne, ze z bohateho Nemecka mi pride pohladnica letecky za 0,90 EUR a od nas do Nemecka je to za 1,20 EUR??? Oni nemusia platit vysoke terminalne poplatky, len my??? Dokonca aj z USA na Slovensko je postovne len 1,15 USD, co je 1,00 EUR, naspat je to za 1,30 EUR!!!
    Navyse pracovnicky za priehradkou odmietaju lepit modre nalepky 1. trieda, lebo podla nich idu 1. triedou vsetky listy do zahranicia automaticky, no nedokazu pochopit, ze v Nemecku, alebo Francuzsku a uz vobec nie niekde v USA, alebo Hondurase ani len netusia ake su u nas tarify a tak sa listy bez nalepky tam zdrziavaju. Viete si predstavit, ze na kazdej poste by pracovnici vzdy ovladali vsetky aktualne tarify vsetkych krajin sveta? Podla pracovnicok nasej posty to mozne je, kedze odmietaju lepit modre nalepky 1. trieda na listy do zahranicia, dokonca aj si to vyslovne ziadam, rovnako mi odmietnu dat nalepky pre vlastnu potrebu. Co sa to deje v SP???

  • Tono 11. september 2018 @06:58

    Dlhodobo uz do cudziny zasielam zasadne len obycajne listy, lebo, ked som posielal RN list, ziadali pracovnicky na poste, ked som posielal list mimo Europu na iny kontinent, aby som na obalku a zeleny listok napisal co v obalke posielam, napr. slovo zberatelstvo - znamky, pivne tacky, servitky, pohladnice, brozura a pod., samozrejme v anglictine, to asi lakalo zlodejov a mnohe listy adresat nedostal. Ved zlodejicek to mal jasne na obalke napisane a vedel si vybrat, preco sa to musi na listy pisat nechapem....Takato je moja skusenost.

  • i.krizka 15. september 2018 @21:18

    Zelená nálepka je pre colníkov štátu kde ide list.Treba napísať "DAR (Gift) a obsah ja píšem philat.mater., alebo foto ,úplne stačí.Našeho úradníka to nezajíma.Každý list je doručený.Ak chcete podrobnosti meilom oznámte mi.

  • Tono 17. september 2018 @14:06

    To viem, ze zeleny listok je pre colnikov...ale list ide dalej a kde kto ma oci a cita....a kto chce, ukradne.

  • i.krizka 17. september 2018 @20:35

    Pán Tono nepíšte na lístok obsah len photo alebo stamps. Colníkom v zahraničí to stačí a zlodej nevie nič. Cenu len 5,- E bez ohľadu na obsah. Z
    ahr.colníci na to ani nepozrú.

  • OHAJ 3. október 2018 @15:46

    Nemám slov, tiež mi chodia listy zo zahraničia a také poštovné ako u nás a za také služby - USA má byť do týždňa, chodí to i mesiac ! Filipíny a oceániu to škoda i slov, to si pohadzujú a skôr dôjde z Číny z Aliexpressu. Vrchol drzosti, keď si na pošte narobia kôpky a doručujú po kvantách, alebo žlté papieriky o nezastihnutí i keď mám otvorenú bránu, že nemajú na poštách bežné T2/50g. známky to je ďaľšia čerešnička na torte, údajne kvôli minimálnym zásobám. To sa deje i vo veľkých poštách, chodia mi zásielky s napísaným "ZNÁMKA" , "Výplatné známkou", ale i tak tam je ODTLAČOK VÝPLATNÉHO STROJA, samozrejme odosielatelia vyslovene žiadali pracovníčku za priehradkou o nalepenie pošt.známky, čistá ignorácia. Ja ak môžem , tak R-ecomendam sa vyhybam, ušetrím si kopu času pri časenkách na pošte - napr. choďte ráno o 8:00 na hlavnú poštu Považská Bystrica 1 a zvolte si "POSLAŤ LIST", ak tam nestrávite min. pol hodinu, tak si môžte zatlieskať ! Keby daju nejake čipové R-nálepky fakt vysledovateľné online,kde to blúdi ... dobre, ale zvyšovať stále poštovné a služby idú dolu vodou, dokedy ?!

  • stefanhrbaty 3. október 2018 @21:03

    Som rád, že som otvoril túto diskusiu. Aj keď reakcie sa nie vždy týkajú toho riadneho zdraženia poštovného, ale sú naozaj zaujímavé. O úrovni známkových zásob na poštách ... tu sa človek cez slzy pousmeje. Keď som niekedy v BA, kúpim si v predajni POFIS-u nejaké známky na frankovanie. Snažím sa lepiť na obálky známky, pretože ich považujem za naozaj výborný spôsob propagácie SR. A keď začne pani na prepážke híkať, že aké pekné známky, že ona také ešte nevidela (sic!), tak naozaj neviem, čo jej mám na to povedať. Alebo "známka" z minulého roka: https://www.pofis.sk/katalog/produkty/znamka-2017-radvansky-jarmok... tri pracovníčky pošty museli dať "hlavy dokopy" aby sa jedna druhú uistila, že naozaj ide o známku (!) a nie môj súkromný výmysel a výrobok. Už som len čakal, kedy ma nahlásia za falšovanie cenín... Stále sa utvrdzujem, že pracovníčky za prepážkami obťažuje lepenie známok na zásielky, vraj ich to zdržuje od práce. Mám jeden návrh. Tak potom nech je pošta kuriérska služba s čiarovými kódmi na samolepkách a nech dajú túto koncesiu aj s celou známkovou tvorbou nejakej neziskovke, ktorú nebude obťažovať jeden zo základných pilierov pošty a poštového styku: obyčajný zúbkovaný papierik s názvom poštová známka!

  • jekrajciovci 16. november 2018 @18:50

    Zlaté časy socialistickej pošty 30 halierov list aj pohľadnica a to roky rokúce, ale to sa už nevráti. Aspoň zvýšte platy našim poštárkam, ktoré za každého počasie doručujú poštu alebo zodpovední choďte to skúsiť na pár dní.