Otázky začiatočníka

Pridať do obľúbených
  • barta.simon 5. február 2017 @10:52

    Dobrý deň,
    som v tomto fachu úplne nový a neviem nájsť nikde odpovede na tieto otázky:

    1. kúpil som si balíček známok, a okrem klasických jednokusových známok tam boli aj celé listy, niečo podobné ako napr: http://thumbs1.ebaystatic.com/images/g/0kQAAOSwPe1UIVBq/s-l225.jpg alebo https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ac/80/02/ac8002bc875036af82819525de2986bf.jpg - otázka je - mám si ich natrhať na jednotlivé kúsky a tak založiť do albumu alebo je lepšie / má vyššiu hodnotu, ak zostanú spolu spojené ?

    2. Medzi známkami, čo mi nechal starký, som našiel aj Kaiserliche Konigliche Osterreichische post 1 Krone, ale je nalepená na papieri, asi vystrihnutá z pohľadnice alebo čohosi. Mám ju tam radšej nechať nalepenú alebo sa pokúsiť ju odlepiť? Obávam sa, že k tomu papieru za tie desaťročia prirástla a nechcem ju poškodiť.

    Ďakujem pekne za odpovede.
    S pozdravom

    Šimon

  • tomita84 5. február 2017 @11:48

    Tie UTL (teda známky, čo sú "pokope" - volá sa to upravený tlačový list po slovensky, alebo laicky povedané hárček) určite netrhajte! Založte do albumu a takto to má peknú hodnotu, resp. tak to má byť Známky nalepené na papieri už nemajú prakticky žiadnu hodnotu, takže tam je to jedno. Lepenie známok na hocičo (okrem listov a pohľadníc) je už strata a trvalé poškodenie. Takto kedysi ľudia ničili známky, ale našťastie, už sa to nerobí.
    s pozdravom
    Štefan

  • barta.simon 5. február 2017 @12:52

    Vďaka za odpoveď Štefan.
    Ak som teda správne pochopil, zbytočne zoháňam a odlepujem známky zo všetkých domácich aj zahraničných zásielok, ktoré sa okolo mňa pohnú? :-) Resp. pre zberateľa takéto známky hodnotu nemajú?

    Btw, ktoré typy známok sa v zbierke cenia? Tie, kúpené v balíčkoch vo filatelistickom obchode? S pečiatkou? Bez nej? Nepoužité?

    Dúfam, že sa nepýtam prílišne hlúposti, ale nechcem začať zbierať bezhlavo všetko, čo vidím...
    S pozdravom,
    Šimon

  • Absolut4 6. február 2017 @08:11

    Dobrý deň. Skúste sa popozerať po internete. Ak chcete zbierať známky, rozhodnite sa čo chcete. Napr. Slovensko, Československo, alebo to bude tematika ako fauna, auta...atd. Najdrahšie známky sú tie, ktorých náklad je malý. Väčšinou. Ani tie z listov, nemusia byť zlé, ale je pravdepodobne, že si z toho zbierku kompletnú nevyskladáte.
    Myslím, že pre Vás najideálnejšie je začať si zbierať slovenské známky, je to asi najlepší začiatok. AAlbumové listy si kúpite na albumik.sk a známky na stránke POFISU. Bližšie info Vám rád poskytnem na Absolut4@azet.sk, alebo sa pozrite aj na stránku: http://www.etrend.sk/financie/znamky-nie-su-iba-kusky-papiera.html