Ako pošta cestuje cez víkend (vlak)? Ako chodí do najbližších štátov?

Pridať do obľúbených
  • Athelas 10. február 2017 @20:29

    Ahoj,

    mám len takú otázku pomimo filatelie, ale možno niekto bude vedieť. Ako je to, prosím, so zásielkami cez víkend. Nemyslím expresné, ale napríklad normálnu poštu - prepravujú poštové vozne poštu aj v sobotu/nedeľu? ŽSSK ich zo svojich súprav asi nevypája, to by bolo asi viac roboty ako úžitku. Alebo hej? Na webovej stránke ŽSSK som sa dočítal, že vlastne fungujú ako nezávislý poštový prepravca pre kohokoľvek. Je Slovenská pošta len jeden z komerčných klientov alebo má nejakú formu "exkluzivity"? Časy romantických poštových vozňov s prepážkami pre jednotlivé mestá už asi pominuli... :-)

    No a ako cestuje pošta do najbližších miest, Praha, Varšava, Budapešť, Viedeň. Prepravujú poštu aj medzinárodné osobné vlaky (IC/EC)? Na pošte mi len povedia, že všetko v rámci Európy chodí letecky. Ale takým vlakom je to v Budapešti, Prahe a asi aj Varšave v zásade rýchlejšie, teda myslím tým celkovú logistiku. No a nechce sa mi veriť, že by pošta "lietala" aj do Viedne. Nehovoriac o tom, že ani s Prahou sme istý čas nemali letecké spojenie.

    Ďakujem, ak si na to niekto nájde čas.

    No a ešte trochu podstatnejšia vec, nefunguje vám vyhľadávanie. Možno by to technici vedeli dať dokopy. Vďaka!

    Athelas

  • tomita84 10. február 2017 @21:17

    Mňa toto tiež veľmi zaujíma, skôr by to bolo dobré na nejakú prednášku v rámci Poštového múzea v Bystrici, kde by podľa mňa radi urobili na to niečo. Našiel som celkom zaujímavý článok - bohužiaľ ale z roku 2003. Aspoň niečo, ale ja osobne budem po tom pátrať. :ň

    Štefan

    https://www.sme.sk/c/1013614/ako-funguje-posta.html

  • Athelas 2. september 2017 @22:14

    Jej, ďakujem. To je náhodou celkom dobrý článok a čo tam nie je napísané priamo sa dá celkom dobre vydedukovať. Veľká vďaka za tip!