650 rokov košického erbu 7.5.2019

Pridať do obľúbených
  • jur1 3. november 2017 @21:55

    Emisný plán sa vytvára až 2 roky dopredu, takže ak nikto ešte nedal návrh na príslušnú komisiu, má možnosť. 7.5.2019 to bude 650 rokov, čo Košiciam, ako 1. mestu (právnická osoba) na svete udelil erb listinou uhorský kráľ Ľudovít I. z Anjou v meste Diósgyőr. Dovtedy erby vlastnili len šľachtické rody, či jednotlivci (fyzické osoby). Tým vznikla neriešiteľná situácia a udeľovanie erbov mestám sa na desaťročia prerušilo, kým sa ich používanie po právnej stránke nevyriešilo. Myslím, že taká udalosť by mala byť pripomenutá hárčekom. Na Hlavnej ulici v Košiciach stojí veľkorozmerná plastika-socha, spájajúca v sebe všetky 4 košické erby 1. a jeho 3 nasledujúce polepšenia. https://sk.wikipedia.org/wiki/Erb_Košíc

  • Monika Podolská (POFIS) 6. november 2017 @08:32

    Dobrý deň, Váš návrh, prosím, pošlite písomne (nie mailom) na Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV - odbor pôšt), alebo na vedenie SP. a.s., s odôvodnením celospoločenského významu tejto udalosti.
    Námetová komisia pri MDV sa Vaším návrhom bude zaoberať, keď bude pripravovať emisný plán na rok 2019.

  • rg 9. október 2018 @15:54

    V zverejnenom emisnom pláne na rok 2019 takáto príležitostná známka nie je. Pritom táto udalosť je jednoznačne POZORUHODNOSŤou SLOVENSKA! Ako Pozoruhodnosť Slovenska je na 15.3.2019 v pláne známka Slovenský orloj v Starej Bystrici. Bože, ako hlboko som klesla (Námetová komisia, Slovenská pošta, ...) !

  • jano1940 9. november 2018 @12:30

    rg
    Súhlasím s názorom, že hlboko klesla námetová komisia pri MDV. A čo zástupca ZSF v nej? Ozýva sa vôbec niekde v diskusiách?

  • jur1 15. máj 2019 @15:07

    V šťastí sme prežili 7.5.2019, kedy ubehlo 650 rokov od udelenia erbu Košiciam, ako 1. mestu na svete.
    Žiaľ známku naša pošta k tejto príležitosti nevydala.
    Ja som oficiálny návrh na vydanie známky neposielal, ale neverím, že to neurobil KF v Košiciach, alebo pán z Košíc, ktorý je predseda Komisie slovenských známok pri ZSF a spoluautor špecializovaných katalógov novodobých slovenských známok...a vehementný obhajca návrhu známky s prezidentkou.
    Ale zato toho roku vyjdu až 2!!! emisie venované Číne, pritom jedná z nich bola dodatočne vložená do emisného plánu.
    Naozaj neviem o tom, že kedy sa Čína stala takým veľkým priateľom Slovenska, že si zaslúži až 2 emisie v jednom roku, ale rád sa nechám poučiť.

  • rg 15. máj 2019 @16:15

    Ku predošlému príspevku od jur1:
    V októbri 2018 som podal upozornenie na toto 650. výročie a podnet na podanie oficiálneho návrhu na vydanie známky – ako podnet na zlepšenie propagácie Košického regiónu s nulovými (0,00 €) finančnými nákladmi – úradu Košického samosprávneho kraja. Podotýkam, že bolo tesne pred voľbami do mestskej samosprávy a teda nebolo komu poslať podnet na magistrát mesta Košice. Odpísali mi postupne dvaja páni, vedúci marketingu a pán z odboru kultúry a cestovného ruchu – ten doslovne „Váš podnet ma veľmi zaujal.. Zistím, ako presne by sme sa vedeli v tejto záležitosti pohnúť vpred“ No, vpred sa viditeľne v tejto záležitosti nepohli...
    Pre porovnanie, v susednom Poľsku minulý a tento rok chrlia množstvo známok aj iného filatelistického materiálu ku mnohým výročiam, medzinárodného, celoštátneho aj lokálneho významu, ktorých výtvarná úroveň aj technické spracovanie je pozoruhodné.
    Iné príklady neúcty ku vlastnej histórii: Academia Istropolitana Bratislava, 550. výročie, 2015, vyšla pekná známka. Ale Universitas Cassoviensis, Košice, 400. výročie, 2017, žiadna známka. V roku 2013 boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry. Čo ku tomu vyšlo? Kupón ku známke 20. výročie vzniku SR. Kto si pozrie Maďarskú známku resp celý aršík Kassa, Európa kulturális fövárosa, pochopí veľkosť našej malosti...

  • m_gerec 15. máj 2019 @20:28

    Pánovi jur1: Každý kto ma pozná, vie, že som za umiernenú emisnú politiku, čím menej známok (tohto roku už 28!), menej rôznych predražujúcich tlačových úprav, prvotná je poštová funkcia známky, žiadne suveníry bez poštovej funkcie (NL, PaL, CM) atď. Nemyslíte, že historických námetov máme až-až? Poslanie Komisie slovenských známok pri ZSF nie je známky navrhovať ani hodnotiť.
    Pánovi rg: Pripomínam, že ak sa "nepodarila" známka, mohla by byť prítlač na celine.