600.výročie J.Husa

Pridať do obľúbených
  • miloslav.figura 10. júl 2014 @13:36

    Dovoľujem si pripomenúť na tomto fóre 600. sté výročie upálenia majstra J.Husa v budúcom roku 2015. Predpokladám, že je namieste vydať známku, na pečiatku, FDC, PaL či PL je možný námet jediného krásneho starého pamätníka J.Husa na Slovensku, na Brezovej pod Bradlom, kde si každoročne slávnostne tento deň pripomínajú. Dúfam, že na SP budú toto 600.sté výročie "pripomienkovať" i z Pofisu a hlavne vedenie ZSF.

  • nal 25. júl 2014 @12:37

    s týmto plne súhlasím. Slovensko bolo previazané na husitské povstania.
    ročná príprava známky nie je práca pod stresom a vie si nájsť svoje miesto v emisnom pláne. (v rokoch 2013 a 2014 vyšlo/výjde 24 známok, pre rok 2015 je ich plánovaných 20).

  • 1_1 25. júl 2014 @22:01

    Chapem, ze husiti a Jan Hus mozu mat urcitu tradiciu medzi Habanmi, teda Cechmi na Zahori, ale na zvysku Slovenska husiti vyvolali doslova odpor medzi ludmi vdaka nejazdnicko-koristnickym vypravam, ktore nemali nic spolocne s krestanstvom a ani Husom. U nas tradicia Husa nikdy nebola, pretoze sa husitstvo tu neujalo. Uci sa o tom aj na ZS a SS na dejepise. Strucne o tom pise aj historik zaoberajuci sa tymto obdobim na: http://nss.sk/4952/husitske-vpady-na-slovensko Preto ani nevidim dovod na znamku, uplne postaci peciatka, alebo pritlac na listok.

  • miloslav.figura 12. august 2014 @12:44

    Opakovane primitívna anonymná ideológia....
    1, Na rozdiel od Vás. nemám nič proti Záhorákom.
    2, Podbradlansko-podjavorinský kraj sú Kopanice, obyvatelia sú Kopaničiari, tak ako u Vás Liptáci. Brezová pod Bradlom nie je na Záhorí !!!
    3, Majster J.Hus bol kňaz, mysliteľ a vysokoškolský pedagóg, ale hlavne KAZATEĽ a REFORMÁTOR.
    Kritizoval roztopašnosť a mravný úpadok katolíckej cirkvi. /Že je čo stále naprávať, nielen hovorí, ale aj koná pápež František./ Bol uznaný ako prvý veľký reformátor cirkvi, čo sa dotýkalo veriacich celej strednej Európy, vrátane územia dnešného Slovenska. Reformátor aj všetkých protestantských i pravoslávnych cirkvií.
    4, Katolícka cirkev ho zavraždila upálením v r. 1415 /OPAKUJEM v r. 1415 !!! /. V r. 1999 sám J.P. II. oľutoval upálenie a uznal J.Husa ako reformátora cirkvi.
    5, Príčinou vzniku protestov a radikálneho husitského hnutia bolo práve upálenie J.Husa. To čo spomínate, bolo dôsledkom cirkevnej spupnosti a inkvizície. / A.Hlinka bol súčasťou Hlinkovej gardy a jej činnosti?/
    6, Máte overené, či Vaši predkovia nepatrili tiež k prenasledovaným a týraným evanjelikom. ktorí pre záchranu života a strachu pred mučením prestupovali na katolícku cirkev pri surovej rekatolizácii a tvrdej antireformácii, pri odoberaní kostolov a ich majetku? Preto nechajte možnosť pripomenúť si KAZATEĽOV a REFORMÁTOROV aj iným filatelistom, nie len katolíckym /možno rekatolíckym/. Jednoznačne J.Hus patrí aj na slovenskú známku. Raz za 600. rokov!!!!!!! A k tomu prítlač pamätníka na Brezovej pod Bradlom. Doporučujem pri 600. výročí smrti J.P.II, aby vyšli na známke Vami spomínané nejaké relikvie, čo máte v Ružomberku.
    7, "Váš" historik píše, čo sa mu hodí. Pravdu "neupáli". Ale sa podpíše.