tematicke zbierky

Pridať do obľúbených
  • miroslavkoval 4. máj 2014 @20:36

    zaujimam sa o tematicke zbierky zbiera niekto Adolfa Hitlera na znamkach

  • karolmilan52 6. máj 2014 @10:38

    Téma Hitler na známkach je dlhodobo problematická a nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Aj len z českoslov. a slovenskej známkovej tvorby je možno vytvoriť pekné a zmysluplné zbierky a exponáty a pomerne lacno. Veľký prehľad tem je napr. na stránke www.postbeeld.com. Viac sa píše aj na stránke - postoveznamky.sk.

  • miroslavkoval 7. máj 2014 @18:13

    dakujem ale slovenske znamky roky1939-1945 a1993-2014 zbieram ale chcel som vediet či niekto nezbiera to iste tema mam zaujem o znamky talianske okupovane uzemia severna afrika Adolf Hitler na znamkach s benitom musolinim.

  • Vojtech Jankovič 9. máj 2014 @16:30

    Vaše rozhodnutie zbierať Adolfa Hitlera je úplne legitímne a nemusíte sa nikomu spovedať. Či ich zbierate tematicky podľa nejakého námetu, teritoriálne podľa nejakej krajiny alebo regiónu alebo poštovo-historicky podľa nejakého spôsobu poštovej prepravy alebo len tak podľa vkusu a záujmu. Filatelii sa medze nekladú! :-)
    Téma Hitler je možno dlhodobo problematická - použil by som skôr slovo veľmi citlivá, ale určite nie je pravda, že nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Má a obrovskú, či už v témach týkajúcich sa vojny a vojnovej mašinérie, ideológie alebo stratégie, holokaustu alebo napríklad v témach venovaných psychológii (a mnohým ďalším).
    Tematická filatelia je preto taká zaujímavá, že každá známka môže niekam tematicky zapasovať a každá akokoľvek nezvyčajná téma môže využiť známku, o ktorej by ste to na prvý pohľad nepovedali. Ak by som napríklad robil tematický exponát Vlasy alebo Fúzy (existuje špičkový exponát Brada), veľmi by sa mi portrét A. Hitlera do nej hodil. A nebudem vôbec riešiť kto to bol a čo spôsobil. Jednoducho využijem iné (vedľajšie) motívy známky.
    Takže zbierajte čo chcete a ako chcete, i keď - a to sa konečne dostávam k odpovedi na vašu pôvodnú otázku - nepoznám nikoho, kto by známky s A. Hitlerom zbieral. Ale ak chcete poradiť, kľudne sa na mňa obráťte a to buď cez spomínanú stránku www.postoveznamky.sk alebo mailom: vojtech.jankovic@postoveznamky.sk

  • miroslavkoval 9. máj 2014 @18:11

    veľmi pekne dakujem Jankovič

  • karolmilan52 10. máj 2014 @11:40

    Zbierať možno všetko - v tom má p.Jankovič pravdu. Ale účelom zbierania napr. poštových známok a iných filatelistických materiálov by malo priniesť nielen sebauspokojenie, ale aj získanie nových vedomosti. Nezanedbateľná je prezentácia zbierky pred priateľmi a verejnosťou. Preto pán Koval zvážte sám, čo pre Vás viac znamená - Hitler, brady, alebo flóra, fauna, šport, umenie, osobnosti a udalosti dejín,..... A nepriame dokumentovanie niečoho, čo na známke nevidím, je ako porovnávať násadu do lopaty zo štruktúrou atómu. Aj to spolu súvisí. A v tom mám pravdu zase ja. Pekný deň.

  • Vojtech Jankovič 15. máj 2014 @16:39

    Toto fórum je veľmi dobré miesto na diskusie, preto mi je veľmi ľúto, pán Milan, že to s vami nedokážem. Nie som schopný reagovať na vaše argumenty, ktoré si účelovo prispôsobíte. A nakoniec ešte musíte zdôrazniť, že vy máte pravdu. Čo je to nejaký súboj?
    Takže v tejto diskusii nebudem pokračovať, ledaže by mal niekto skutočne záujem a namiesto protitvrdení rozumne a konštruktívne argumentoval.

    Ale aby ste nepovedali, že mútim kalnú vodu, tak budem konkrétny, v čom mi vadí reakcia p. Milana:
    1. Nerozumiem prečo riešite za niekoho je vlastný účel zbierania?!. Pokiaľ tým neporušuje zákon a morálne pravidlá je to skutočne jeho súkromná vec, do ktorej vás absolútne nič nie je.
    2. Nerozumiem, prečo dávate niekomu otázku, aby zvážil čo pre neho viac znamená? Opäť mu zasahujete do jeho súkromia a nepriamo naznačujete, že by pre neho Hitler ako námet nemal znamenať toľko ako ostatné námety, ktoré vymenúvate. Prečo? Čo ak je historik? Alebo psychológ? Alebo ho len tak tento námet zaujíma? Je preto horší ako tí, čo zbierajú iné námety? Veď nič zlého nepropaguje (aspoň som žiadne náznaky nezaznamenal). Známky sú zberateľský artikel pre svoju podstatu ako poštová cenina.
    3. Neviem o tom, že by som niekde čo i len nenaznačil, že nepriamo dokumentujem niečo, čo na známke nevidím! Tak si prosím nevymýšľajte. A okrem toho, práve DOKUMENTÁCIA FAKTOV, ktoré ani nemusia byť na známke zobrazené ale MAJÚ SO ZNÁMKOU LOGICKÝ SÚVIS je ZÁKLADOM MODERNEJ TEMATICKEJ FILATELIE. A práve o tom som sa chcel v tejto diskusii baviť ale ste to akosi "zabili".

    Prosím, neberte to ako útok na vašu osobu. Poznáme sa osobne a viem, že ste slušný človek, ktorého si vážim. Len som musel reagovať, lebo nie vaše názory ale, prepáčte za výraz, pseudoargumentácia je niečo s čím nemôžem súhlasiť a čo podľa mňa robí filatelii (aspoň na tomto mieste) nie najlepšiu službu.

  • miroslavkoval 21. máj 2014 @13:38

    Dakujem pan Jankovič .Možno že časom rozširim zbierku o tyrani v svetových dejinách.