Niekoľko otázok k plánom známok r. 2013

Pridať do obľúbených
  • 1_1 12. február 2013 @15:36

    1. Veľká Noc - Prečo je na veľkonočnej známke vajce, ktoré je len tolerovaným kresťanským symbolom? (Treba si uvedomiť, že Veľka Noc je výlučne kresťanský sviatok a ak sa už SP rozhodne vydať takúto emisiu, mala by sa poradiť s predstaviteľom väčšinovej cirkvi u nás o vhodnosti motívu. Motív vajíčka v kresťanstve stojí a padá len na LEGENDE o Márii Magdaléne a vajíčku, ktoré zmenilo farbu z bielej na červenú). Skôr som očakával Fullov obrázok http://www.webumenia.sk/web/guest/detail/-/detail/id/SVK:SNG.OP_13/Ľudovít%20Fulla
    2. Osobnosti - Prečo dve tohoročné známky nemajú jednotnú úpravu? "Holý" Tatarka na modrom pozadí evoluje skôr plavca, ako spisovateľa.
    3. Liečba rakoviny prsníka - Známka nie je príplatková, preto sa zmysel vydania stráca. Alebo SP urobí super promo v televízii a rádiu a na poštách rozvešia plagáty, že toľko centov z každej predanej známky pôjde na LPR?
    4. Národné kroje - Názov emisie nesúvisí s nápismi na známkach. Národný spev a umelecký súbor sa nerovná národnému kroju. Nejednotnosť motívu sa krásne skryla pri emisii Tatranské motívy, kde na jednej známke je chata (ľudský výtvor) v lete a na druhej je len skaly (prírodný výtvor) v zime, ale názov emisie to zjednotil.
    5. 150. výročie založenia Matice slovenskej - Prečo je namiesto celého znaku MSK zobrazená len jeho stredná časť, ktorá prechádza do nezmyselnej farebnej šachovnice? Vhodnejší by bol celý znak v ovale s nápisom v latinke, aj azbuke (v dobe vzniku sa ešte nevedelo, aké písmo budú Slovaci použivať). A namiesto kvetov, asi výšivky, by sa hodila 1. budova MSK. Takýto motív na známke nemá opodstatnenie. Odporúčam konzultáciu s uznávaným heraldikom.

  • peter 12. február 2013 @16:21

    Známka Veľká noc sa mi javí nezvládnutá nápismi. Keďže ide o ľudové motívy v diele Ľ. Fullu, meno autora návrhu v spodnej časti na celú šírku známky a rok 2013 je v takejto forme nenáležité. Neobvyklé umiestnenie nápisu SLOVENSKO v strede a názvu emisie hore (je vôbec ten názov potrebný?) farebným stvárnením nevyjadruje ich hierarchiu. Známka Veterný mlyn má naopak medzery v symbole nominálnej hodnoty. Správne má byť T2 50 g.