Dušan Kállay tretíkrát na najvyššom stupni v súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA

Pridať do obľúbených
  • peter 30. september 2012 @19:35

    V predchádzajúcich dňoch médiami prebehla správa, že známka k 400. výročiu konania Žilinskej synody podľa návrhu akad. maliara Dušana Kállaya, vydaná v roku 2010, získala v tohtoročnej súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA tretie miesto.
    Pre úplnosť informácie treba doplniť, že známka podľa návrhu Dušana Kállaya Poštové muzeum, ktorú vydala Česká pošta v roku 2010, v tohtoročnej v súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA získala prvé miesto!
    Teda majster Dušan Kállay, ako autor návrhov, na stupňoch víťazov získal v tomto roku dve miesta!
    Tohtoročné prvé miesto v tejto súťaži je už jeho tretie, keď predchádzajúce boli v roku 2002 (Dejiny poštového práva) a v roku 2009 (Bratislavský hrad).
    Zrejme akad. maliar Dušan Kállay sa stáva najúspešnejším autorom návrhov poštových známok, ocenených v súťaži Grand Prix de l’exposition WIPA.

  • peter 3. október 2012 @17:41

    WIPA GRAND PRIX za rok 2010

    Další ročník Velké ceny světové výstavy WIPA Vídeň proběhl počátkem září 2012. Hodnocen byl tentokráte známkový ročník 2010. Hodnotí se známky z celého světa, ale poštovní správy musí přihlásit maximálně jednu poštovní známku.
    Česká pošta, s. p. navrhla za rok 2010 výplatní písmenovou poštovní známku „Poštovní muzeum Praha“ od slovenského výtvarníka a grafika prof. Dušana Kállaye a s ryteckou rozkresbou Miloše Ondráčka.
    Se 122 body se česká poštovní známka umístila na 1. místě, před 2. Lichtenštejnskem (115 bodů) a 3. Slovenskem (99 bodů). V první desítce se na dalších místech umístily známky poštovních správ Švédska, Vatikánu, Ukrajiny, Chorvatska, Ruska, Německa a Islandu.
    V každoroční české anketě magazínu Práva a časopisu Filatelie jsou hodnoceny pouze české a jednotlivé známky, vytržené například z celkově graficky koncipovaného aršíku, aby bylo dosaženo „spravedlivého“ a hlavně jednotného hodnotícího hlediska. Stejný metr se tak dostává i těm známkám, co nemají to štěstí být umístěny v aršíku.
    Rakouské ocenění záleží naopak na jednotlivých poštovních správách, zda nominuje samostatnou známku anebo výpravný aršík. Tím spíše přichází z Vídně velké ocenění, když za rok 2010 vyhrála česká výplatní archová známka tištěná ofsetem. Svoji roli v tom jistě hraje zdařilý poštovně historický námět poukazující na společnou poštovní historii, význam a roli pražského Poštovního muzea a jeho sbírek. Hlavním měřítkem je ale excelentní grafický návrh a přidaná rytecká rozkresba, která je typická pro českou známkovou tvorbu posledních let. Svoji vynikající roli splnila i Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., která známku vytiskla ve vysokém rozlišení a kvalitě.
    Pohár Grand Prix a diplom bude předán České poště, s.p. v sobotu 1. prosince 2012 ve Vídni."