Vyplatne znamky mesta.

Pridať do obľúbených
  • VIKKAR 19. február 2012 @16:31

    Budu sa vydavať vyplatne znamky mesta aj ďalej,alebo je tato emisia ukončena?

  • Veronika Vančová (POFIS) 20. február 2012 @08:25

    Dobrý deň, výplatné známky mestá sa plánujú vydávať aj naďalej. Od roku 2009 sa táto emisia nazýva Kultúrne dedičstvo Slovenska. V roku 2013 to bude poštová známka venovaná mestu Hlohovec (Kultúrne dedičstvo Slovenska: Empírové divadlo v Hlohovci) .

  • ladislav.bistricky 8. marec 2012 @23:27

    Prepáčte, ale považovať emisiu Kultúrne dedičstvo Slovenska za pokračovanie emisie mestá nie je najšťastnejšie. Pre emisiu mestá bolo typické, že každá známka tejto emisie obsahovala aj erb mesta. Z tohoto dôvodu by sa dala považovať aj známka č. 16 - Dubnica nad Váhom - za známku z emisie mestá.
    Emisia Kultúrne pamiatky SR je už z pohľadu grafickej úpravy ako aj známkového motívu úplne nová emisia a nie pokračovanie emisie mestá.
    Teda otázka od VIKKAR a či sa bude pokračovať v emisii mestá, je pre mňanezodpovedanou otázkou.

  • ciroprvy 10. marec 2012 @21:21

    Súhlasím s názorom ladislava.

  • peter 11. marec 2012 @15:39

    Žiaľ, niektoré názory a vyjadrenia vydavateľa a filatelistov na niektoré špecifické otázky sa v istých prípadoch podstatne líšia. Osobne si to vysvetľujem skutočnosťou, že história filatelie sa začala písať už po vydaní prvých poštových známok sveta.

  • Veronika Vančová (POFIS) 12. marec 2012 @16:11

    Emisia Kultúrne dedičstvo Slovenska s nominálnou hodnotou v Eur je voľné pokračovanie výplatných známok z emisie Mestá, ktorých tradícia siaha až do roku 1965. Podobne ako v roku 1965, keď sa vydavateľ poštových známok rozhodol inovovať predchádzajúci rad výplatných známok z emisie Hrady a zámky, aj Slovenská pošta, a. s., využila príležitosť zavedenie novej Euro meny, k námetovej inovácii a dizajnovej aktualizácii výplatných známok. Každá nová poštová známka z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska reprezentuje pamiatky konkrétneho mesta, mestečka ale aj dediny, ktoré by sa inak v emisnom rade Mestá nikdy neobjavili, Dražovce, Boldog, Svätuše, Šivetice a pod.

  • peter 12. marec 2012 @18:58

    Nemôžem súhlasiť s konštatovaním, že emisia Kultúrne dedičstvo Slovenska je voľným pokračovaním výplatných známok emisie Mestá (od roku 1993 do 2008), a už vôbec nie s odvolávaním sa na tradície z roku 1965. Ak by sme sa naozaj chceli odvolávať na tradície, museli by sme sa vrátiť až do roku 1929... Emisia Mestá z rokov 1993 - 2008 má isté jednotiace znaky, o ktorých píše pán Bistrický. Emisia Kultúrne dedičstvo Slovenska má iné charakteristické znaky - grafická úprava, typ písma, euro a zobrazené pamiatky. Základne ide o to, že napr. Boldog (okres Senec), Svätuše (okres Trebišov) a Šivetice (okres Revúca) nemajú štatút mesta, sú to obce, ktoré majú do 1 000 obyvateľov, Dražovce sú mestská časť Nitry. A čo je podstatné, vôbec sa nežiada, aby sa tieto dve emisie nejako umelo spájali, každá má svoj osobitný význam aj z filatelistického hľadiska. Keď sa niekto zaujíma o poštové známky Slovenska, rovnako zaradí do svojej zbierky emisiu Mestá, aj ďalšiu emisiu Kultúrne dedičstvo Slovenska. Preto na otázku, či emisia Mestá z rokov 1993 až 2008 bude mať pokračovanie, by som odpovedal jednoznačne NIE, pretože jeden z jednotiacich znakov, korunová mena, bola nahradená eurom. Samozrejme, že nemožno vylúčiť v inej úprave vydávanie poštových známok s obrazmi miest a ich charakteristických znakov, ale to bude už iná emisia.

  • burcostefan 15. marec 2012 @13:45

    Nedá mi nesúhlasiť s názormi na vydávanie emisií "Mestá" a "Kultúrne..." Mňa však táto problematika zaujíma zo širšieho hľadiska, ako je napr. koncepčnosť vydávania poštových známok, námetov a výber autorov,prípadne spôsob tlače.Zaujímal by ma zoznam členov známkových komisií, ich činnosť...nikde som sa k týmto údajom nevedel dopátrať. Podľa môjho názoru aj keď sú komisie poradným orgánom vydavateľa, sú zodpovedné za dnešný stav-obraz slovenskej známkovej tvorby.

  • Veronika Vančová (POFIS) 16. marec 2012 @09:25

    Pekný dobrý deň pán Burčo, o procese prípravy a výroby poštových známok sme na našej stránke písali už v roku 2010. Nech sa páči tu je článok z BLOGU. http://www.pofis.sk/blog/2010/10/18/proces-pripravy-postovych-znamok-fdc-a-fdc-peciatok .

    Áno, máte pravdu, realizačná komisia, ako poradný orgán, je zodpovedná napr. za získanie 1. miesta v súťaži o najlepšiu rytú poštovú známku, zlatú medailu na výstave v Portugalsku a aj za ostatné medzinárodné úspechy slovenskej známkovej tvorby.