Príležitostné poštové pečiatky II

Pridať do obľúbených
  • peter 31. júl 2011 @12:41

    Medzi príležitostné poštové pečiatky sa dostala ďalšia (č. 46/11), ktorá popri nízkej výtvarnej hodnote vzbudzuje oprávnené otázky najmä o dôveryhodnosti textu. Iste, nikto nenamieta, že si netreba pripomínať všeobecne známe a aj dokumentované významné udalosti našej histórie. Avšak všeobecne známa je aj skutočnosť, že obdobie po príchode sv. Cyrila a sv. Metoda (solúnskych bratov) na naše územia, vrátane Metodovho ďalšieho pôsobenia na Veľkej Morave po Cyrilovej smrti, a najmä obdobie pokračovateľov ich učenia (sv. Gorazd a ďalší Sedempočetníci) má veľa bielych miest a mnoho konštatovaní vychádza len z domnienok, keďže neexistujú žiadne seriózne faktografické podklady.
    Z viacerých v súčasnosti dostupných www stránok vyplýva, že text v pečiatke: „Sv. Gorazd a sv. Angelár hlásali nerozlučiteľnosť manželstva“ nemá oporu v známych historických dokumentoch. Liturgická spomienka na sv. Gorazda a spoločníkov sa podľa kalendára Rímskokatolíckej cirkvi (ale aj gréckokatolíckej
    a pravoslávnej) slávi na Slovensku 27. júla. V pečiatke je dátum 28. júla...
    Pokiaľ takéto konštatovania a údaje autor použil, mal by zároveň uviesť prameň, z ktorého vychádzal a celý výtvarný návrh prenechať profesionálnemu výtvarníkovi.

  • karol 4. august 2011 @22:30

    S Petrom je možné súhlasiť. Oveľa dôležitejšie však je koľko PPP vzniká v Močenoku.
    A najdôležitejšie je snáď to, že po dlhej dobe POFIS stále nie je schopný doplniť chýbajúce ročníky PPP.
    Na starej web stránke boli všetky, aspoň takmer všetky. Možno by to chcelo niekoho, kto im to na Dohodu o vykonanej práci (o diele) doplní.

  • Monika Podolská (POFIS) 5. august 2011 @07:35

    Dobrý deň,
    nemáte pravdu, na starej stránke bolo možno viac ročníkov, ale boli bez obrázkov a ani neboli kompletné.
    PPP dopĺňame v spolupráci s Poštovým múzeom, ktoré nám priebežne posiela odtlačky pečiatok, ktoré na stránke chýbali. Je to zdĺhavá práca. lebo o starých PPP nemáme spoľahlivú dokumentáciu.