• peter 20. február 2011 @17:27

    Uverejnený emisný plán na rok 2011 umožňuje pozrieť už aj návrhy na tohtoročný emisný rad Umenie. Možno privítať, že sa trochu odlišuje od predchádzajúcich ročníkov, najmä známkou Tabuľová maľba Metercie z Rožňavy, keď je v hárčeku (a nie na TL so 4 známkami). Keďže ide o nový prvok v rámci tohto emisného radu, tak by sa žiadalo toto nové riešenie "dotiahnuť do konca", tobôž v situácii, keď ani nejde o pôvodný návrh, ale "odkukané" riešenie Českej pošty pri vydaní Umenia v roku 2009 reprodukciou známeho obrazu Františka Ženíška: Oldřich a Božena. A tiež ďalších emisií českej známkovej tvorby. Teda reprodukcia obrazu, jedinečného umeleckého diela neskorej gotiky zo 16. storočia, nemôže byť prerušená bielymi okrajmi známky. Tie narúšajú celkovú kompozíciu hárčeka a znižujú umeleckú úroveň emisie. Odvolávať sa pritom na argumenty, že známka MUSÍ zapadať do doterajšieho emisného radu UMENIE je nepríslušné. NEMUSÍ. Známka prináša nový pohľad na známy emisný rad a významne ho obohacuje. Netrúfnem si odhadnúť, koľko zberateľov bude cítiť potrebu známku vytrhávať z hárčeka... Toto nové poňatie si zaslúži, aby bol návrh prepracovaný, bez bielych okrajov, s adekvátnou úpravou nápisov, a dal vyniknúť jedinečnosti tohto výtvarného diela ako celku. V opačnom prípade pôjde o nevyužitú príležitosť dať možnosť vyniknúť slovenskej známkovej tvorbe v celosvetovom meradle.

  • 1_1 25. február 2011 @10:48

    Biela plocha znamky v takom pripade posobi naozaj rusivo, mozno by pomohlo, keby hlavny motiv ostal s presahmi do bielej plochy, ako je to teraz na navrhu, ale namiesto bielej farby by obraz pokracoval dalej az po zubkovanie, ale trochu zosvetleny, aby nekonkuroval textom na znamke. Podobny bol aj navrh na umeni v roku 2010 Korunovacia Karola Roberta, no zial sa nerealizoval. Preco?

  • dravec 25. február 2011 @22:36

    Nie velmi stastne riesenie znamky. Biely okraj posobi velmi rusivo. Ja by som doporucoval Sl. poste aby sa drzali vyborne zabehnutej tradicie slovenskych a ceskoslovenskych znamok, cize jednak technika ocelotlace z plochych platni a jednak format znamky. Pripadne by som dal za vzor znamky CSSR ked bol v hornej casti harceku vyobrazeny cely motiv vytvarneho diela a na znamke (pripadne dvoch znamkach) detail.