Emisný plán 2011

Pridať do obľúbených
  • peter 20. február 2011 @16:40

    Pri pohľade na zobrazený skoro úplný emisný plán 2011 je vidieť, že autorom mnoho problémov spôsobuje umiestnenie nominálnej hodnoty (NH) do obrazu známku. (O jej nesprávnej polohe na známke V 4 som sa už zmienil v samostanom príspevku k tejto emisii.) Týmto problémom je vloženie NH so symbolom meny do jedného riadka. Najčistejšie grafické riešenie je na známke Svätý Jur, avšak protikladom je známka Veľká noc. NH je zbytočne roztiahnutá a symbol meny je schovaný pod ňou. Podobne rušivo pôsobí NH na známkach Europa, Historické vozidlá, Ochrana prírody, z vlaňajších emisí najmä obe známky emisie Krásy našej vlasti, Hrad Topoľčany, Ochrana prírody a Spoločné vydanie.
    Podobné problémy mali zrejme aj ďalšie štáty eurozóny, ale našli veľmi vhodné riešenie. Stačí pozrieť na známky najbližších krajín, v ktorých je menou euro - Rakúsko a Nemecko a riešenie je na dosah. Nominálnu hodnotu na známkach vyjadrujú v centoch bez akéhokoľvek symbolu. Ak je NH nad jedno euro, opäť je vyjadrená len v centoch, napr. 110. Teda na našu známku Veľká noc by stačilo dať vľavo hore číslo 40 a graficky by známka vyzerala omnoho lepšie... Podobne aj na ďalšie uvedené známky... Ak takto označujú NH viaceré štáty eurozóny, s ktorými sa môžeme v tejto oblasti považovať za rovnocenné, potom nemôže byť problémom prevziať tento systém čím skôr aj do našej známkovej tvorby.

  • burcostefan 21. február 2011 @09:23

    S touto poznámkou sa dá len súhlasiť a čím skôr návrh realizovať.

  • peter 21. február 2011 @09:45

    Ďakujem za podporné stanovisko.

  • 1_1 25. február 2011 @10:34

    Mne sa tiez viac paci ozncenie hodnoty na rakuskych a nemeckych znamkach, lenze su to zname a hladane krajiny. Podobne oznacenie meny ma aj Lotyssko, ktore je vdaka medzivojnovym znamkam stale ziadane. Slovenske znamky vo svete takmer nikoho nezaujimaju, nikto o nas netusi, ze vobec existujeme. Preto aspon v prvych rokoch by som pouzivane symbolu pre euro ponechal, aby si ludia vobec vsimli, ze u nas je euro a nie nejake inflacne peniaze. Zaroven by som odporucal tvorcom znamok, aby ho davali do jedneho riadku s hodnotou znamky v rovnakej farbe a velkosti, aku ma hodnota. Napriklad na EUROPE 2011 vyzera symbol eura, akoby sa tam vyskytol omylom.

  • peter 25. február 2011 @11:38

    Dôvodom návrhu na zjednodušenie označenia nominálnej hodnoty je práve to, že súčasné označenie je dlhé a robí problémy autorom pri zosúladení obrazu s nápisom a ďalšími textami. Umiestnenie znaku eura nad číselným vyjadrením alebo pod ním, kazí celkový estetický dojem.

  • 1_1 26. február 2011 @10:30

    Pozrite sa co vyda Estonsko 2.3. Ani oni si nevedia rady s oznacovanim hodnoty.
    http://www.ukrafil.com/ru/news/estonija-avtor-korotkih-rasskazov

  • peter 26. február 2011 @13:39

    Táto známka je podľa mňa úplne v poriadku, nápis aj hodnota so symbolom eura sú v jednom riadku
    a poloha známky je jednoznačne určená zobrazeným portrétom.

  • 1_1 26. február 2011 @21:13

    Podla mna nie je, je to rovnaky pripad ako nasa V4, rozdiel je len vo velkosti symbolu pre euro. S rovnakovelkym symbolom vysla znamka NKU 2009 a bolo ze to kritiky. Portret neudava spravne otocenie znamky, ale jej hodnota. Inac pozrite sa na vyssiezobrazenom linku na prve znamky Karabachu, ako maju zobrazenu hodnotu, zhruba v 30° uhle. Ako by sa spravne mali vlozit do albumu/zasobnika? Na roh? Myslim, ze vyse 100 rocny uzus by sa mal dodrziavat.

  • peter 27. február 2011 @21:28

    Symbol na označenie meny (znak eura) a symbolická kresba tvoriaca obraz známky sú dve rôzne veci. Na známkach NKÚ a V4 je ich námet stvárnený symbolicky a vzhľadom na umiestnenie nominálnej hodnoty došlo k nejednoznačnosti ich správnej polohy.