Ako zbierat znamky

Pridať do obľúbených
  • dravec 9. január 2011 @16:58

    Dobry den,
    znamkam sa venujem od detstva, su pre mna konickom a zdrojom poznania. Znamky z obdobia Slovensko (1993-2005) mam vyzbierane kompletne podla albumovych listov (aj s roznymi kombinaciam). Rocniky 2006-2008 som uz nezbieral rozne kombinacie podla albumovych listov, pretoze zda sa mi nefilatelisticke znicit pekny harcek koli kombinaciam. Teraz sa mi zapacilo zbieranie FDC, ale zohnat vsetky FDC od r.1993 by bol asi nadludsky vykon.
    Viete mi niekto poradit, ako zbierat znamky dalej? Ci len ako FDC, alebo rocniky + UTL?. Aka zbierka ma podla vas vacsi vyznam a hodnotu?
    Za Vase nazory a odpovede vopred dakujem.

  • peter 13. január 2011 @21:18

    Zbieranie poštových známok je vysoko individuálna záležitosť. Zo skúseností môžem potvrdiť, že mnohí významní filatelisti svoju oblasť záujmu menili aj po mnohých rokoch zbierania... Podľa môjho názoru by ste mali pokračovať v zbieraní Slovenska a pritom vôbec nemusíte do zbierky zaraďovať samostatné známky z hárčekov a ich rôzne kombinácie. Albumové listy pri súčasnej úrovni počítačovej techniky sa dajú vytvoriť presne podľa vlastných predstáv... Zbieranie FDC má tiež svoje čaro. Predstavuje hlbší záujem o známku ako malé umelecké dielo. Doplňujúce kresby na obálkach spolu s pečiatkou dotvárajú vysoký estetický dojem. V podstate sa dajú doplniť všetky FDC od roku 1993, avšak práve ročník 1993 je o niečo finančne náročnejší... Čo sa týka hodnoty, v každom prípade má kompletná zbierka budovaná podľa nejakého scenára vždy vyššiu hodnotu, ako len nejaké jej časti alebo vytipované tlačové úpravy... Väčšinou každá emisia má svoje zvláštnosti, ktorými upúta zberateľa... Či už sú to výplatné známky, ktoré sa po vypotrebovaní viackrát dotláčajú a väčšinou sa dajú rozlišovať odchýlky, či už v papieri alebo vo farebných odtieňoch... Príležitostné známky všeobecne vychádzajú v menších nákladoch, a preto po ich vypotrebovaní stúpa ich filatelisticá hodnota... Teda už ostáva sa len rozhodnúť... A to rozhodnutie, ako som už spomenul, nemusí byť nikdy definitívne...

  • lubomir.marko 22. január 2011 @13:35

    Ponúkam k odpredaju kompletné FDC - Slovensko (1993 - 2009). Len seriózny záujem.

  • dravec 22. január 2011 @18:59

    pan marko napiste mi na Vas kontakt. moj mail je: mpirchala@gmail.com
    dakujem

  • lubomir.marko 23. január 2011 @12:46

    Dobrý deň. Môj mail je: lubomir.marko@zf.com