Koniec predaja korunovej meny _?

Pridať do obľúbených
  • karol 11. február 2010 @22:21

    Slovenská pošta,a.s. oznámila, že od 1.1.2010 ukončila predaj....s nominálnou hodnotou v korunovej mene.
    Prečo teda ponúka súbor (set) UMENIE ?

  • Monika Podolská (POFIS) 12. február 2010 @11:26

    Set Umenie už nie sú ceniny, ale tovar (podlieha DPH). Poštové známky z tohto setu sú neplatné a nedajú sa kúpiť samostatne, len v spoločnom balení ako set.

  • m_gerec 12. február 2010 @13:44

    podľa Generálneho zákona o zavedení meny euro v Slovenskej republike ....
    § 42a
    Prechodné ustanovenia účinné
    účinné od 1. januára 2008

    \\"(2) Do 90 dní od skončenia platnosti poštových známok a poštových celín podľa odseku 1 je poskytovateľ univerzálnej služby povinný vykonať a dokončiť stiahnutie poštových známok a poštových celín, na ktorých je nominálna hodnota uvedená v slovenskej mene, a stiahnuté poštové známky a poštové celiny vrátane prípadných zásob takýchto poštových známok a poštových celín zničiť v spolupráci s ministerstvom.\\"

  • karol 12. február 2010 @14:15

    Za odpoveď ďakujem. Má svoje racio, ktorým budem argumentovať v klube. Prajem veľa zdaru - spokojný zákazník.

  • 11111 12. február 2010 @15:59

    Tak, ako set Umenie sa mohli predat vsetky korunove znamky a nie znicit ich. Je to chore. Polsko svoje ciste neplatne znamky s nominalmi v tisickach zlotych z devatdesiatych rokov po zmene meny, ked sa odpisali 3 nuly nabalickovalo a predavalo za smiesne ceny 20-50 korun. Boli to tematicke balicky s celymi seriami vratane harcekov, v kazdom balicku bolo 30-50 znamok. Mali by sme si od ni vziat priklad.

  • brky 12. február 2010 @19:37

    Chcem sa spýtať či sa skartácia týka aj razítkovaných známok, alebo tie bude SP ponúkať v predaji aj po 90 dňoch od skončenia platnosti v SK

  • Monika Podolská (POFIS) 12. február 2010 @19:48

    Ako sme už uviedli na našej stránke, skartácia sa pečiatkovaných poštových známok netýka.

  • jando 12. február 2010 @22:41

    Domnievam sa, že aspoň časť nepredaných (alebo nepredajných_?) slovenských známok v mene Sk sa mohla poštovo znehodnotiť opečiatkovaním a okrem predaja takýchto známok sa mohli poskytnúť na propagáciu zbierania aj ďalšieho využitia mladým filatelistom buď v tematických balíčkoch - šport, technika, osobnosti, kvety, umenie, Vianoce a pod. alebo aj vo väčších celkoch, blokoch a PL

  • m_gerec 15. február 2010 @07:37

    Prosim, mozete mi oznamit sucet nominalnych hodnot znamok v sete? Mozno je nieco aj na druhej strane - dajte na web aj obrazok druhej strany. Na obrazku vidim znamky za 331 Sk (cca 11 Eur) a to by bolo pod nominalnu hodnotu...
    Podla vyssie citovaneho zakona by ste tieto znamky mali znicit, v zakone ina moznost nie je! Alebo to beriete, ze ste este v 90-dnovej lehote? Potom vsak neplati Vase vyhlasenie o ukonceni predaja znamok v korunovej mene.

  • Monika Podolská (POFIS) 15. február 2010 @07:56

    Súčet nominálnych hodnôt neplatných poštových známok nie je pri tvorbe ceny setu rozhodujúci. Set sa skladá z poštových známok (12 ks), ktoré nie sú ceninou a nedajú sa použiť v poštovom styku, rovnako, ako napr. pečiatkované známky. Set je určený predovšetkým pre milovníkov umenia, nie len pre filatelistov. V sete sú známky, na ktorých sú zobrazené diela, ktoré sa nachádzajú v SNG a iných galériách na Slovensku. Známky zo setu sa nedajú zakúpiť jednotlivo, len spolu v sete!

  • m_gerec 15. február 2010 @08:17

    Tak, a je to tu!
    Presne tejto situacie sa filatelisti obavali - predaja pod nominalnu hodnotu. V case vydania tychto znamok sme si ich od Slovenskej posty kupili za 331 Sk, teraz ich ta ista Slovenska posta predava za 9,50 Eur (cca 286 Sk), nasa strata je 45 Sk.
    Ste neseriozni a porusujete zakon!
    Viem, ze je Vam luto znicit znamky s vysokou vyrobnou cenou, ale od terminov prijatia Euro-meny bolo dost casu na spotrebovanie tychto znamok.
    Prosim, odcitujte mi zo zakona pasaz, ktora umoznuje tento Vas postup!!!

  • karol 15. február 2010 @09:10

    Pán Gerec, každý kto Vás pozná si Vás váži. Ale tento Váš názor je o ničom. Uvediem Vám stovky príkladov predaja iného tovaru a jeho ceny pri uvedení predaja, ceny pri výpredaji a ich rôzné kombinácie (sety). Poštová známka v dobe platnosti je určená na úhradu poštových služieb. To, že ich zbierame aj my - filatelsti je naša vec. Ak niekto zbierá známky ako investíciu, tak mu vysvetlím, čo je investícia, a čo záľuba. Nestor slov.filatelie - pán Zrubec, už dávno povedal, že "hŕba tehál, nie je ešte dom !", a tak je to aj zo známkami v zásobníku. Známka v spojení s vhodnou obálkou, pošt. pečiatkou, dátumom, odosielateľom,... teda celistvosť je "domom" pre skutočného filatelistu.. Známka v zásobníku je len tehlou. Na emisnú politiku Slov.pošty mám vlastný názor, ale nekritizujem ju. Naopak, hľadám a navrhujem spôsoby, ako ju vylepšiť aj pre filatelistov. Váš publikovaný názor rozhodne neprispieva k získaniu nových členov, ale naopak, a tak to bohužiaľ
    vidím aj vo svojom okolí. Vašim názorom popierate samotný zmysel zbierania pošt.známok. Ale o tom niekedy aj pri osobnom stretnutí.

  • m_gerec 15. február 2010 @10:26

    Pan Karol, stojim si za kazdym slovom, co som napisal. Prosim vysvetlite, ako ste mysleli, ze moj nazor neprispieva k ziskaniu novych clenov? Ba dokonca, ze popieram zmysel zbierania postovych znamok!
    Pri zmene meny z SKK na Euro boli stanovene podmienky zakonom, tak aby nikto nebol poskodeny, predovsetkym fyzicke osoby. Nie som pravnik ale svojim zdravym rozumom vidim, ze tento zakon je poruseny.

  • Monika Podolská (POFIS) 15. február 2010 @10:59

    Cena je stanovená tak, aby tí zákazníci, ktorí si set kúpia neboli znevýhodnení, nakoľko to nie sú poštové ceniny, ktoré sa dajú použiť v poštovom styku, tak ako tomu bolo do konca roka 2009. Samozrejme, že z pohľadu Slovenskej pošty majú vyšiu cenu platné poštové známky, ktoré sú určené na výplatu poštovného. Známky v sete sú, ako aj pečiatkované známky, len tovarom.

  • m_gerec 15. február 2010 @12:01

    Prepacte, ale mna nezaujima ako ste vymysleli a zdovodnili cenu setu, ja Vas len upozornujem, ze predavate nepouzite znamky v korunovej mene, ktore podla zakona mate odovzdat na skartaciu. Ak chcete uspokojit milovnikov umenia, tak ich predavajte - ale jedine znehodnotene opeciatkovanim.
    Este sa opytam - ironicky - kolko by stal SET nasledujucich znamok: 100 ks tlacovych listov vyplatnych znamok Dubnica, Nitra, B. Bystrica, Presov, Trnava, Senica, martin, Trencin, Zilina, Kermarok, Levoca, Kremnica, Roznava, Holic, Poprad, Zvolen, Piestany, Komarno, Pezinok? Kolko by stal SET vsetkych 10 ton neplatnych korunovych znamok? Kolko stoji SET 1 kg neplatnych korunovych znamok?

  • karol 16. február 2010 @08:50

    Pán Gerec,
    k cene 331 Sk ešte pripočítajte členské ZSF a u filatelistov na dedinách a samotách bez KF aj poštovné, cestovné, atď. Presvedčíte potencionálneho záujemcu o filateliu argumentom, že odberom noviniek SP stráca peniaze ?, alebo skôr tým, že filatelia rozširuje poznanie a podporuje rozvoj osobnosti ?
    Bohatému závidia, ale múdreho si vážia, a to je argument pre získanie členov.
    Prečo rybár chytá ryby, keď na získanie 1 kg rybaciny vynaloží stovky až tisíce Sk ? Základný problém našej diskuzie je v ujasnení si pojmov cenina a tovar.
    Spomeňte si na menovú reformu v roku 1953, kedy zbierka známok od roku 1945 stratila na cene niekoľkonásobne. Alebo aká je cena základnej zbierky ČSR II. dnes vo vzťahu k nadobúdacím nákladom ?
    Prečo kritizujeme emisnú a obchodnú politiku SP ? Pripadá mi to rovnaké ako kritizovať súčastných maliarov, že nemaľujú to čo sa páči mne. Sám asi dobre viete aký mizivý podieľ máme na obrate SP už len v porovnaní s tým, čo SP predá v zahraničí. A viete aj to, že kým my chceme len oceľotlač, tak pracovníčky pri priehradkách nechcú malé TL, hárčeky,...pretože pre manipuláciu sú nepraktické !
    A ešte niečo, čo sa ale netýka Vás, ale mnohých iných filatelistov. Starý človek je niekedy ako malé dieťa. A každý je tak starý ako sa cíti a myslí. Ale človek by nemal zostarnúť skôr, kým nezmúdrie. Viac - niekedy osobne.

  • m_gerec 16. február 2010 @12:30

    Pan Karol (Mazik? z Panelaku?), drzme sa predmetu diskusie. Uvital by som nazor pravnika, ci predajom SET-u nepouzitych znamok UMENIE Slovenska posta Generalny zakon porusila alebo nie. Cita tuto diskusiu aj nejaky pravnik?

    Tiez by ma zaujimal nazor filatelistickych obchodnikov, ci nadalej povazuju SP za seriozneho partnera.

    Pokusim sa odpovedat na Vasu otazku cit. "Presvedčíte potencionálneho záujemcu o filateliu argumentom, že odberom noviniek SP stráca peniaze?". Takto, potencionalny zaujemca, pokial si pod filateliou predstavuje odoberanie noviniek SP si overi, ci SP dodrzuje pravidla. Ci po skonceni platnosti znamok tieto nepredava pod cenu. Rozhodne sa sam. Podla Vas, mame strcit hlavu do piesku ako pstros?

  • huno 16. február 2010 @15:28

    Kolko ludi - tolko nazorov. Nechcem o tom viac diskutovat, ale preco by sa nemal dodrzat Generalny zakon SR o zniceni korunovych postovych znamok, ktory ma platit pre kazdeho - bez rozdielu. Naco sa potom taketo zakony prijimaju, ked si aj tak niekto moze robit co chce.
    Tu nejde ani tak o peniaze, ale o to co si o tom mame "my obycajni ludia" mysliet. Ak Posta nemusi dodrziavat zakon, tak nech necha este platit korunove znamky aj nadalej a nech ich zo svojich zasob pouziva. Ked sme mohli rok prepocitavat koruny na eura, tak ich mozeme prepocitavat aj dalsie roky.
    Posta ma podla zakona vsetky znamky znehodnotit, taky je zakon a o tom niet co diskutovat, potom si moze robit rozne SETY a balicky.
    Je spomenute aj to, ze znamky uz nie su cenina, ale preco ich potom nevykupovala tak ako kolky, alebo nevymienala v prepocte za eurove znamky?
    Je to nekonecna debata, ide o to kto skor ustupi. Vsetci vieme preco to tak je, ale nikto nechce to pomenovat tak, ako to je v skutocnosti.
    BIZNIZ JE BIZNIZ, CO TAM ZAKON!!!

  • jando 18. február 2010 @21:27

    Dovolím si tiež prispieť názorom v tejto diskusii o "serióznosti" pošty, ak predáva sety umenia lacnejšie ako nominálna hodnota známok. A čo filatelista, ktorý inzeruje , že predáva niektoré vybrané známky, konkrétne dotlače a pod. za vyššiu cenu, ako ich nakúpil na pošte? Aj to je seriózne? Viem, odpoveď znie: cena záľuby. A tak je to aj so setom, keď nechcem, nekúpim, a ak som už prv tieto známky zaplatila novinkárovi za hodnotu na nich uvedenú, mohli byť vyfrankované a po nejakých rokoch by práve takto mali mať väčšiu zberateľskú hodnotu na celistvosti, lebo ich (takýchto) bude určite menej použitých na celistvostiach a riadne "prešlých" poštou, teda že splnili tú funkciu, ktorú poštová známka má mať...

  • m_gerec 18. február 2010 @23:33

    Pani Maci, inzerujuci filatelista kupil tieto dotlace za nominalnu hodnotu, predava ich zberatelom a cena sa riadi zakonom ponuky a dopytu - ak nie je zaujem tak cena klesa alebo naopak.

    Posta resp. Pofis ma znamky za vyrobnu cenu, ktoru odhadujem od niekolko halierov (ofset, rotacna ocelotlac) po niekolko korun (viacfarebna ocelotlac z plochych platni) za 1 kus.

    Vy sa necitite poskodena, ked v minulych rokoch ste za tieto znamky (v sete Umenie) zaplatili poste plnu cenu a teraz ich predava lacnejsie?

    31.12.2009 ste pocitali s urcitou hodnotou Vasej zbierky, 8.2.2010 zasahom Slovenskej posty tato hodnota klesla.

    Toto je precedens, poste sa zvysilo velke mnozstvo dalsich inych korunovych znamok...

  • m_gerec 18. február 2010 @23:45

    Dovolim si navrhnut ako situaciu riesit:

    a) striktne dodrzat zakon, t.j. vsetky nepouzite korunove znamky skartovat;

    alebo

    b) stanovit cenu setu Umenie ako sucet jednotlivych nominalnych hodnot znamok, ktore obsahuje (obchodnikom a SNG, pre ktoru je urceny mozno predavat s rabatom). Tak by neboli poskodeni zberatelia, ktori v minulosti za tieto znamky zaplatili nominalnu hodnotu;

    alebo

    c) vsetky znamky v sete oznacit vlastnickou znackou 'POFIS' (ktora sa kedysi pouzivala na cs. znamky a mozno ju este maju odlozenu). Tym by sa odlisili plnohodnotne a zlavnene exemplare a predajna cena moze byt lubovolna.