Rozlúčka z korunami

Pridať do obľúbených
  • 11111 20. november 2007 @13:59

    Pred časom som na tomto fóre čítal otázku, či SP neplánuje vydať známku na
    rozlúčku s korunami, keďže o rok príjmeme Euro.
    No odpoveď bola neurčitá.
    Bolo by to slušné s dôstojné, veď korunami sa na našom území platí viac ako 100 rokov.
    Emisia by mohla byť pojatá ako väčšia séria známok (ako pri olympionikoch v r. 2004) a boli by na nej robrazené všetky slovenské mince a bankovky, alebo hárček s 1 známkou s našimi peniazmi, no zaujímavé by bolo aj to, keby sa to spojilo s príchodom Eura a na 1. známke by boli koruny a na 2. eurá, samozrejme v hárčekovej úprave by to bolo určite krajšie a efektnejšie.

  • m_gerec 20. november 2007 @14:47

    Pán 11111, Vy asi nie ste filatelista, však? Filatelistovi by stačila jedna 10-korunová (T2 50g) známka, Vy iniciujete hneď celú sériu známok, ba dokonca hárček... Ste obchodník?

  • Monika Podolská (POFIS) 20. november 2007 @14:52

    Slovenská pošta neplánuje vydať poštovú známku, resp. známky na rozlúčku s korumani. Poštové známky s nominálnou hodnotou v Sk budú platiť len do konca roka 2009, takže by sa takáto séria mohla vydať len v minimálnom náklade, čo by bolo neekonomické. Poštové známky majú slúžiť predovšetkým na výplatu poštovného a Slovenská pošta preto musí v prvom rade rešpektovať potreby poštovej prevádzky. Nemôžeme predsa vydávať poštové známky, ktoré v zápätí stratia platnosť. Z tohto dôvodu SP v roku 2008 vydá viacero poštových známok s opisnou nominálnou hodnotou, ktoré budú platné aj po zavedení eura a skončení platnosti poštových známok v Sk. K príchodu (k zavedeniu) eura Slovenská pošta plánuje vydať 1.1.2009 príležitostnú poštovú známku s nominálnou hodnotou 1 euro v hárčekovej úprave.

  • mm 20. november 2007 @16:49

    Pofis mozno nepochopil, co 11111 myslel.

    11111 myslel, ze by bolo zaujimave napr. 1.1.2008 (zavedenie eura v SR) vydat postovu znamku v nominalnej hodnote v EUR, na ktorej by boli (obrazok) zobrazene bankovky SKK. Takze by to bola normalna postova znamka (alebo harcek), ktory by mal uvedenu hodnotu v Eurach (tj. znamka by platila neobmedzene), ale motiv znamky by boli slovenske koruny (len obrazok). Mne to pride ako celkom dobry napad!

    Mozne vylepsienie: mohlo by ist o tematicku znamku alebo seriu znamok historicke platidla na uzemi SR (nemam prehlad kolko ich bolo) - napr. denare (1 znamka, nominal v EUR), ... SKK (dalsia znamka, nominal v EUR) a posledna znamka zo serie by bolo Euro.

  • 11111 20. november 2007 @18:17

    Vazeny pan m_gerec a pofis, zial asi ste ma nepochopili, alebo nechceli pochopit.
    Na 1 harceku s nominalom v eurach nie je nic nenormalne.
    Tak, ako pripomenula mm islo by len o samotny motiv s korunami, nie o nominal, ten by bol v eurach.
    Pan m-gerec a ako sa vam paci kilometrovy harcek a tymi olympionikmi, ktory sa v celku ani neda vlozit do albumu, ci zasobnika? To nebol obchodnicky pocin SP?
    Pan m_gerec, ako pozeram, tak pozeram v emisnom plane na rok 2008 nenachadzam ani tu jednu 10-korunovu (T2 50g) znamku, o ktorej pisete.

  • m_gerec 21. november 2007 @07:53

    Harcek sa mi nepaci, povazujem to za komercnu zalezitost, pokus "v ramci ofsetoveho experimentu", jej iniciatorom bol pravdepodobne p. Smazak, obchodnik so znamkami.
    V EP na rok 2008 su teraz dve znamky T2 50g (P. Dobsinsky a Vianoce), predpokladam, ze Velka noc bude 10 Sk (zrejme sa cakalo na vyjadrenie Postoveho regulacneho uradu ku navrhu na zvysenie postovneho).

  • brky 21. november 2007 @15:49

    To aby začala SP na rozlučku s korunami vydavať známky s námetom bývalých bankoviek a mincí sa mi zdá ako výborný nápad,hoci každý rok jednu známku(ako češi vydávajú každý rok tradicia českej známkovej tvorby),s najbežnejšou nom. hodnoou.
    Ak má SP na svojom sklade toľko známok, že po skončení ich platnosti ich bude musieť skartovať, prečo ich nedá na pošty skôr a nie na poslednú chviľu. U nás v Handlovej je to s tými známkami často bieda, koľkokrát sa mi stalo že pošta nemala známky patričnej hodnoty a musela používať strojové pečiatky. V poslednej dobe síce nastalo mierne zlepšenie ale aj tak ten výber je niekedy biedny, alebo majú len výplatné známky, ktoré sú filatelisticky menej atraktívne

  • Monika Podolská (POFIS) 21. november 2007 @16:19

    Pošty dostali pokyn, aby predávali a vylepovali aj príležitostné poštové známky až do ich spotrebovania. Pri objednávaní potrebných nominálnych hodnôt dostávajú pošty tie poštové známky, ktoré má SP na sklade, čiže nie len výplatné. V prípade, že nemajú vhodnú nominálnu hodnotu, majú pokyn skombinovať ju aj z viacerých poštových známok a to aj napriek tomu, že takýto postup je pre prepážkových pracovníkov dosť zaťažujúci.

  • Milco 26. november 2007 @21:12

    Interesantna tema - no lem povedzte mi, kto sa to zrieka vlastnej monety?
    Ved to ani Velka Britania nespravi nikdy!!!!!

    Zato mi je nie pochopitelne preco to mi musime spravit! A ohladom znamok - nevidim nic "pekneho" a za historiu Slovenska dovoleziteho, vytlacit znamky z eoro obrazkom!

    Milco