Ďalší úspech Slovenskej pošty vo filatelii!

Slovenská pošta obhájila zlatú medailu v medzinárodnej súťaži s názvom „International Competition Class for issuing postal authorities UPU members countries and their territories“. Tú organizuje Svetová poštová únia (UPU) každý rok na vybranej svetovej filatelistickej výstave. Tento rok SP získala prvenstvo na filatelistickej výstave SINGAPORE, ktorá sa uskutočnila od 14. do 19. augusta 2015 v Singapurskej republike.

výstava singapore

Od 25. kongresu Svetovej poštovej únie sa finalisti súťaže hodnotia podľa počtu ročne vydávaných emisií poštových známok. Slovenská pošta figuruje v súťažnej triede „A“ pre poštových operátorov, ktorí vydávajú menej ako 30 emisií poštových známok ročne a práve v tejto triede získala SP prvenstvo.

Na výstave bol prezentovaný súťažný exponát s názvom „Slovak PhilapediA: The free Slovak Philatelic Encyclopedia“, ktorý prezentoval poštové známky vydané za posledné 3 roky. Jednorámový exponát pozostával zo 16 hárkov formátu A4 a jeho koncepcia vychádzala zo známej elektronickej encyklopédie „WikipediA“, pričom primárne sa zameriavala na filatelistickú problematiku podľa emisných radov slovenských poštových známok.

V rámci tradičných kategórií, akými sú napr. umenie, ochrana prírody, Kultúrne dedičstvo Slovenska, Technické pamiatky, Šport, Osobnosti, Významné výročia a pod., boli vytvorené špecifické encyklopedické heslá. Tie boli zamerané na tlačiarenské technológie, perforačné systémy, dizajnérske prvky a technologické inovácie, ktoré sú verejnosti menej známe. Originalita prezentácie poštových známok nebola hlavným hodnotiacim kritériom. Ďalšími kritériami odbornej poroty boli technická kvalita vystavovaného materiálu, jeho funkčnosť v poštovom styku, všeobecný záujem o poštové známky v oblasti verejnej potreby, filatelistického záujmu alebo podpora veľkých humanitárnych činov. Hodnotila sa tiež vyváženosť medzi informáciami a vystavovaným materiálom, čitateľnosť informácií a estetický dojem.

Komentáre

  • m_gerec 22. sep 2015 @10:37

    Som veľmi rád, že triezva emisná politika Slovenskej pošty prináša aj takéto úspechy. Exponát by iste zaujímal aj našich zberateľov. Preto by bolo veľmi vhodné tento exponát prezentovať vo forme skenov resp. pdf-súborov na webe Pofisu prípadne na webe www.exponet.info. Blahoželám!

  • POFIS 30. sep 2015 @15:53

    Ďakujeme za uznanie. Pouvažujeme uverejniť exponát na našej stránke.

  • micka 12. okt 2015 @11:27

    Môžem iba blahoželať SP za ďalší svetový úspech slovenských známok. A navrhujem túto informáciu aj exponát umiestniť na web ZSF. Vidím, že Singapúr je nám "naklonený" v oceňovaní, veď tu získal pred niekoľkými rokmi ocenenie - na zasadaní komisie CM pri FIP - MVDr. J. Molnár za analogickú pohľadnicu L. van Beethovena ako najkrajšej CM na svete.