Krištáľová známka patrí Nízkym Tatrám

18.december bol už tradičnou oslavou slovenskej filatelie. Presne 18. 12. 1918 totiž vyšla prvá česko–slovenská známka, ktorej motívom boli Hradčany významného českého maliara Alfonza Muchu. Deň slovenskej poštovej známky a filatelie organizuje Slovenská pošta, a. s., v spolupráci s Ministerstvom dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR a Zväzom slovenských filatelistov.

Pri príležitosti osláv výročia prvej známky sa odovzdávajú ceny ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a cena generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, a. s.

Cena ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja bola udelená v troch kategóriách, a to: najkrajšia známka roka: „Ochrana prírody: Národný park Nízke Tatry – Skalienka ležatá“, najlepší výtvarný návrh: „Ochrana prírody: Národný park Nízke Tatry – Lomikameň pozmenený a Skalienka ležatá“ – hárček a najlepšia rytina: „Ochrana prírody: Národný park Nízke Tatry – Lomikameň pozmenený a Skalienka ležatá“ – hárček.

Cenu generálneho riaditeľa SP v podobe Krištáľovej známky a diplomu za najkrajšiu známku roka 2012 získal hárček poštovej známky Ochrana prírody: Národný park Nízke Tatry. Na tejto emisii spolupracovali viacerí umelci. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky je akademická maliarka Kamila Štanclová, autorom líniovej rozkresby je doc. Martin Činovský a autorom ryteckého prepisu poštovej známky je František Horniak.

Na podujatí bola SP oficiálne odovzdaná aj cena WIPA (Wiener Internationale Postvertzeichnung Ausstellung) za poštovú známku 400. výročie konania Žilinskej synody, ktorá získala 3. miesto v súťaži “Grand Prix de l’exposition WIPA“ v septembri tohto roka. Toto podujatie je považované za najprestížnejšiu medzinárodnú súťaž o najkrajšiu známku sveta. Na Dni poštovej známky odovzdal cenu WIPA generálnemu riaditeľovi SP Tomášovi Druckerovi člen organizačného výboru WIPA Erich Bober.

Poštovú známku 400. výročie konania Žilinskej synody v exkluzívnej hárčekovej úprave vytvoril v roku 2010 prof. Dušan Kállay, akad. mal., pri príležitosti 400. výročia vzniku evanjelickej cirkvi, a. v. v Uhorsku. Na známke sa autorsky podieľal doc. Martin Činovský, ArtD., ktorý akvarelom kolorovaný návrh známky transformoval do podoby miniatúrneho grafického diela vo forme oceľorytiny. Už koncom roka 2010 poštová známka získala prvé ocenenia na domácej pôde, pretože bola ocenená dvoma cenami Ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a získala aj ocenenie generálneho riaditeľa SP, a. s., – Krištáľovú známku za najkrajšiu známku roka. V apríli 2011 táto poštová známka pokračovala vo víťaznej púti po Európe, nakoľko získala pre Slovenskú poštu, a. s., po prvý raz 1. miesto v súťaži „Grand Prix de l’Art Philatlique“ v Bruseli v súťaži o najkrajšiu rytú známku Európskej únie. Tohtoročné 3. miesto v najprestížnejšej medzinárodnej súťaži o najkrajšiu známku sveta vo Viedni je len potvrdením mimoriadnej kvality slovenských poštových známok, ktoré sa každoročne umiestňujú na popredných priečkach v rôznych súťažiach po celom svete.

Komentáre

  • micka 14. jan 2013 @10:52

    Škoda, že na takom reprezentatívnom stretnutí tvorcov známok, pracovníkov pošty a filatelistov neodznela aspoň stručná informácia o úspechu slovenskej známkovej tvorbe za posledné roky, ktorý dostali naše známky na konferencii UPU na jeseň v Katare. Asi by stálo za uváženie to zverejniť osobitne na blogu, keď aj naša tlač je ku známkovej tvorbe Slovenskej pošty a jej úspechom nevšímavá.

  • Veronika Vančová (POFIS) 14. jan 2013 @11:08

    informácia o tomto úspechu bola zverejnená na blogu 15. októbra http://www.pofis.sk/blog/2012/10/15/dalsia-zlata-medaila-za-postove-znamky-slovenskej-posty

  • peterl 14. jan 2013 @17:01

    a bude sa dať niekde vidieť tento krásny úspech ????