Ďalšia zlatá medaila za poštové známky Slovenskej pošty!

Slovenská pošta, a. s., získala na 9. filatelistickej súťaži pre poštových operátorov z celého sveta, po druhý raz v histórii zlatú medailu. Súťaž sa konala od 25. 9 do 15. 10. 2012 počas 25. Kongresu svetovej poštovej únie v Dohe (Katar). Na výstave bol prezentovaný súťažný exponát s názvom „StampsTour around Slovakia“, ktorý prezentoval poštové známky vydané za posledných 5 rokov. Prvé významné ocenenie v tejto súťaži Slovenská pošta získala pred dvoma rokmi na svetovej filatelistickej súťaži PORTUGAL 2010 v Lisabone.

exponat

Výstava, ktorá je organizovaná Medzinárodným odborom Svetovej poštovej únie pre vydavateľov poštových známok, je zvyčajne realizovaná počas najvýznamnejších svetových filatelistických výstav. V tomto roku bola po prvý raz súťaž pripravená ako sprievodný program 25. Kongresu svetovej poštovej únie, ktorý sa koná raz za štyri roky a zúčastňujú sa ho delegácie zástupcov poštových operátorov všetkých členských krajín Svetovej poštovej únie.

Oproti klasickým svetovým výstavám mal tento ročník súťaže viacero špecifík. Zúčastnené poštové správy boli rozdelené do troch kategórií A, B, C podľa priemerného počtu emisií poštových známok vydávaných každý rok, tj. A do 30 emisií, B od 31 do 69 emisií a C nad 70 emisií. Slovenská pošta, a. s., ktorá ročne vydáva okolo 22 emisií bola preto zaradená do kategórie A, kde získala prvé miesto.Slovenský exponát „StampsTour around Slovakia“ s dizajnom vytvoreným na spôsob katalógu virtuálnej cestovnej kancelárie ponúkajúcej záujemcom 14 dňový zájazd po Slovensku, predstavil účastníkom kongresu vedu históriu, kultúru, prírodu a iné pozoruhodnosti našej malej krajiny v srdci Európy. Originalita prezentácie tzv. dvojrámového exponátu pozostávajúceho z 32 hárkov formátu A4 s vloženými známkami, ale samozrejme nebola hlavným hodnotiacim kritériom. Spomedzi ďalších, odbornou porotou hodnotených aspektov exponátu, boli technická kvalita vystavovaného materiálu, funkčnosť použitého materiálu v poštovom styku, všeobecný záujem o poštové známky v oblasti verejnej potreby, filatelistického záujmu alebo podpory veľkých humanitárnych činov. V neposlednom rade bola hodnotená aj vyváženosť medzi informáciami a vystavovaným materiálom, čitateľnosť informácií a estetický dojem.

Zlatú medailu a diplom prevzal 11. októbra na zasadnutí hlavného kongresu Dr. Ivan Lančarič, veľvyslanec SR v Katare.

foto doha

Komentáre