Benediktínske opátstvo

Pridať do obľúbených
  • i.krizka 13. marec 2024 @15:22

    Aká je to významná udalosť pre Slovensko a svet. Naša krajina nie je religiózna,pritom väčšina známok v Emisnom pláne má náboženskú tématiku. Kde je známka k fotbalovému EURU 2024a naša účasť. Prečo len jeden hrad a nie séria šiestich.Pománajme turistickému ruchu a ekonomike. Návrhová komisia sa stále zaoberá udalosťami s pred 100 rokov. Aj teraz máme osobnosti: básnik Milkan FRúfus, Jozef Kroner, Lucia Pop atď. To bz yviditeľnilo Slovensko.

  • janči 14. marec 2024 @07:56

    Kresťanstvo budovalo kultúru na našom území od najstaršej doby. Kde by bola teraz Európa a Slovensko , bez ľudí ako Svorad a Benedikt, Cyril a Metod, Bernolák, Moyzes, Hlinka, ...? Dnes tomu síce veľa ľudí oponuje, a preto aj spejeme tam, kde to neveští nič dobré. A treba si prepočítať aj počet známok a potom hovoriť o väčšine. Nikdy nebudeme úplne spokojní s emisným plánom, ale výhrady treba uvážiť. Známka so Skalkou je vkusná a škoda, že nie je v hárčekovej úprave. Už tu môžete vidieť, že koľko zberateľov, toľko názorov.

  • i.krizka 14. marec 2024 @11:19

    Súhlasím,že osobnosti,ktoré spomínate ptria do našáich dejín a sú naozaj dôôležité, ale založenie opátstva? Prečo v osobnostiach nie je 100.výročie narodenia Jozefa Krónera ,umelec,ktorý preskávil Slovensko?

  • janslamka1969 14. marec 2024 @13:54

    suhlasim. zabudli na Kronera, Chudíka, atd... Nakoniec aj na M. Teréziu v roku 2017

  • Veronika Vančová (POFIS) 14. marec 2024 @14:03

    Dobrý deň, pošlite listom oficiálny návrh na vydanie poštových známok. List adresujte priamo na ministerstvo dopravy, ktoré má v gescii námetovú komisiu a teda námetovú skladbu emisného plánu.

  • rg 14. marec 2024 @15:58

    Dobrý deň, potvrdzujem, že to, čo napísala pani Vančová má zmysel. Som obyčajný "človek z ľudu" a v minulých rokoch som dvakrát napísal podnet - návrh na ministerstvo dopravy, v oboch prípadoch moje návrhy boli realizované. Raz to mám potvrdené čierne na bielom ďakovným dopisom z ministerstva. :)

  • janslamka1969 15. marec 2024 @08:43

    Ano, samozrejme nedá sa nesúhlasiť, znamená to však aj to že na ministerstve sám od seba nikto kompetentný nenavrhne nič? Prečo je Jurkovičová dôležitejšia ako Kroner? Sú na slovensku udalosti, alebo osobnosti ktoré by mali byť automaticky v emisnom pláne.

  • Svetlica 18. marec 2024 @10:08

    Milan Rúfus bude mať storočnicu v r.2028. Lucia Poppová sa narodila v r.1939. J. Króner, bezpochyby skvelý herec, bol na známke v r.2021 v úlohe filmu, ktorý dostal prestížne ocenenie Oscar. Mária Terézia bola na známke v r. 2000 a na r. 2025 je plánovaný jej školský poriadok. Na r. 2025 POFIS uvádza emisiu Významné osobnosti SND ako hárček. Bude sa na čo tešiť? Anička Jurkovičová bola naša prvá herečka.

  • i.krizka 18. marec 2024 @19:35

    Tomu členeniu podľa rokov nerozumiem, že chceme našu generáciu na znánke oboznámiť v podstate neznáme osoby,ako to zviditelní Slovensko. Podľa tohoto praidla, ak dostane náš vedec v strednom veku teraz nobelovu cenu, tak na slovenskú známku sa dostane tak cca o 50 rokov? Koho to vtedy bude zaujímať ,prečo sa nim nepochváliť hneď?

  • Svetlica 20. marec 2024 @11:51

    Nobelista by išiel na známku určite mimoriadne. Poznáte niekoho?

  • i.krizka 20. marec 2024 @15:29

    Tak potom to pravidlo všeobecne neplatí,lebo sú výnimky a kto ich výberá? Prečo Króner, alebo Chudík čo Popp nemôžu byť tiež výnimkou? Preslávili Slovensko a treba, aby to svet vedel o nich teraz, keď i ch ľudia poznajú.

  • Svetlica 21. marec 2024 @16:35

    Je výborné, že máme toľko osobností, a to nielen v oblasti divadelného a filmového umenia. Počkajme si na hárčekovú emisiu venovanú osobnostiam Slovenského národného divadla. A budeme iste príjemne prekvapení. Mali sme veľa skvelých hercov.

  • i.krizka 21. marec 2024 @18:22

    Samozrejme,že sa teším. Prečo, ale ešte nevyšla hárčeková úprava o pamätihodnostiach Bratislavy. Štáty EU sa doholi,že každý šáát takýto hárček vyda o svohom hlavnom meste. Doteraz ich bolo vydané už viac,ako 15. Prečo ho naša pošta ešte nevvydala doteraz. Cestovný ruch na to čaká. Zase váhame?

  • Svetlica 22. marec 2024 @14:30

    O Bratislave (jej dominante) máme prekrásny hárček vydaný v roku 2007 k 1100. výročiu prvej písomnej zmienky. Ktorých 15 emisií iných štátov EÚ máte na mysli?

  • i.krizka 23. marec 2024 @12:47

    Pozrite si ich Emisné plány.

  • jur1 24. marec 2024 @11:40

    Svetlica, prečo stále spomínate nejaké známky, ktoré sa nikde na pošte nedajú kúpiť a v prípade Bratislavy, či Márie Terézie sú navyše aj v neexistujúcej mene, nekúpíteľné a nepoužiteľné. To už rovno napíšte, že Rakúsko-Uhorsko vydalo Máriu Teréziu pred 120 rokmi, tak my ju už vydávať nebudeme. V roku 2017 5 štátov vydalo spoločné vydanie s Máriou Teréziou. Kde bolo zase Slovensko? Mám pocit, že ministerstvo s schvaľovacou komisiou nerobia nič, len vyhadzujú žiadosti o vydanie známok, aby sme vydali triezvych 20+ ročne. Pritom by stačilo pridať 10 a boli by sme tam, kde Česko. To nedávno vydalo list so Šafránkovou a Abrhámom - pekné, veľké, farebné známky. Len sa po ňom zaprášilo. Som naozaj zvedavý na blok SND, či bude zase sivý, alebo vyblednutý, alebo to bude pútavé prevedenie. Kde je séria štátne symboly? Skoro každý štát ju má, len my nie. Aj to pomáha pri budovaní patriotizmu. A tak by som mohol pokračovať v každej téme. Buď sa vôbec nevydá, alebo len jedna známka namiesto série a vždy iná veľkosť, písmo, tlačová technika... A hlavne extrémne vysoký nominál. Po tých nekonečných experimentoch som prestal pred 4 rokmi zbierať naše známky aj ja.

  • i.krizka 24. marec 2024 @15:18

    Pán jur1 plne s Vami súhlasím, naše známky stále zobrazujú osobnosti s pred 100 rokov, Prečo nie súčasné, ktoré majú terajším generáciam čo povedať. Pochválme sa nimi svetu, ako to robia iné krajiny. Aj vlajka na známke pri 30.výročí SR by sa iste viac hodila,ako ten vojak. Nie div,že si nás stále pletú zo Slovinskom,ktorého št. symboli sú vo svete známejšie. Som rád,že bude vydaný hárček s osobnosťami SND. No pán Króner preslávil nielen seba, ale celé Slovensko a preto si pri storočnici zaslúžil sólo známku, tak ako Dibarbora. Dá sa to ešte napraviť, iste je v emisnom pláne rezerva.