doruci posta pohladnicu s historickou znamkou?

Pridať do obľúbených
  • ontonoet 18. marec 2017 @17:42

    doruci posta pohladnicu s nalepenou starou znamkou v starej mene?
    nepytam sa ci znamka plati - neplati, ale ci posta doruci
    d.

  • jur1 19. marec 2017 @15:21

    Doručiť by mala, ale zároveň by mala pýtať aj peniaze za doručenie, zvyčajne viac, ako ja cena poštovného. Aspoň niekedy to tak bolo. Mne prišla pohľadnica s nalepenou známkou nižšej hodnoty, ako mala byť. Na pohľadnici bolo dopísané veľké písmeno T a za ním zlomok predstavujúci výšku doplatenia. O pár rokov sa možno vaša pohľadnica predá na aukcii ako rarita (poštovné v Sk zaplatené v roku 2017).

  • ontonoet 19. marec 2017 @19:06

    keby len v SK ale v KCS.)
    A museli ste ju ako adresat doplatit potom?

  • jur1 20. marec 2017 @19:06

    Nie, pohľadnica bola zaslaná z Poľska a tam aj napísali T so zlomkom a tu nikto nič nepýtal. Až po rokoch som sa dozvedel, čo vlastne to T znamená.

  • Tono 24. jún 2017 @17:57

    To nie je historicka znamka, ale neplatna znamka a prijemca by mal v plnej vyske doplatit sucasnu cenu hodnoty znamky na pohladnici podla platnych tarif TG alebo €, alebo vratena odosielatelovi. Z historickeho hladiska to nie je ziadna rarita, skor " nepodarok "..., spekulacia, ktora by sa nemala vobec hodnotit.

  • rsvitok 4. október 2017 @13:49

    Nie som si celkom istý ako bude história hodnotiť celistvosti prešlé poštou s neplatnou známkou, s rozlíšením čí už bol vybraný doplatok za neplatnú známku, alebo i bez doplatného.Nie je mi známe ako sa hodnotia také celistvosti spred 50, 100, či viac rokov. Vlastním jednu celistvosť, odoslanú zo Slovenska do USA v roku 1993, vyplatenú známkami kniežatá z roku 1944, podľa platnej tarify pre obyčainý dopis do USA 1993, ale v Ks z roku 1944 - nie Sk . Dopis je riadne orazítkovaný a sú na ňom čiarkové kódy slovenskej i americkej pošty. Nie je na ňom žiadne doplatné a ani požiadavka T na doplatné. Je mi ťažko posúdiť či išlo o špekuláciu alebo nie, ale pokiaľ je mi známe, odosielatelia boli vtedy už starí ľudia cez 80 rokov. Neboli filatelisti a neviem kde známky vyhrabali či ako ich získali. Keď som dopis získal, už dávno nežili a adresát mi tieto informácie nevedel poskytnúť.
    Je to možné pokladať za nepodarok, ako píše Tono, ale pre mňa je to zaujímavosť. Iba malá poznámka. Koľko nepodarkov pri tlačení známok, ktoré mali byť v skutočnosti ako nepodarky zlikvidované, sú dnes tie najdrahšie a najvzácnejšie filatelistické skvosty? Nemyslím si však, že práve celistvosti vyplatené neplatnými známkami by sa mohli stať vzácnosťami. Pri tom množstve známok, ktoré sú v obehu, by bolo vcelku jednoduché navyrábať veľké množstvo takýchto "vzácností", najmä na menších poštách či pri veľkom zhone i na väčších poštách. Aj žena za priehradkou je iba omylný človek ako sme všetci a umelú výrobu takýchto "skvostov" by som i ja pokladal za špekuláciu.
    Ozaj, známky z roku 1993 sú bez označenia meny. Bude pokladať začínajúca pracovníčka pri priehradke známky 1, 2, 3 Sk za 1,2,3 € a 50Sk za 50 centov, s tým že zabudli vytlačiť menu, či je to náhodná chyba, kde chýba vytlačený znak meny? Prišla by na špekuláciu? Domysleli v roku 1993 túto možnosť v budúcnosti?

  • rsvitok 22. október 2017 @16:25

    Pár slov k "špekulácii" a "nepodarku", tak ako ju nazval "Tono". Ide naozaj o špekuláciu, ak niekto nalepí známky v príslušnej hodnote, ktoré pošta vyhlásila za neplatné? Z hľadiska vyhlásenia pošty sú neplatné. Ale ak sa no to pozrieme podrobnejšie, to pošta svojvolne odmietla uskutočniť služby za ktoré jej občan zaplatil. Známka je v skutočnosti cenina, ktorou občan preukazuje zaplatenie služieb. Ak použije človek známky ktoré si kúpil na pošte, mala by mu pošta uskutočniť služby ktoré občan pošte zaplatil. Kto potom robí špekuláciu? Neurobila náhodou špekuláciu pošta, tým že vyhlásila niektoré známky za neplatné, odmietla občanovi urobiť služby, ktoré si občan kúpou známok zaplatil a zisk si nechala? Seriózne poštové správy sa správajú tak, že zaplatenú službu potom uskutočnia. Kdesi som čítal že francúzska pošta akceptuje všetky známky i zo staršieho obdobia a hodnotu nominálu prepočíta na aktuálnu menu. V konečnom dôsledku i naša pošta už pristúpila na "večné" známky a začala používať označenie T1, T2 . Tie s označením T predáva za aktuálnu cenu služby, ktorú príslušné T predstavuje. Inými slovami, za tú istú známku platíme stále viac v nominále na pošte, pretože služby pošty sú stále drahšie. Známky ktoré sme kupovali ešte za Sk, ak je ich hodnota označená T, je možné stále použiť, teda i dnes. Ak sme známku s označením T2 kúpili v 2008 za 10Sk, dnes predstavuje 50 centov, čo je 15Sk, čo je zdraženie služieb o 30% z pôvodných 10Sk.

  • OHAJ 23. október 2017 @18:53

    Nato bývali známky "DOPLATIŤ", v nejakej Hornej-Dolnej by možno i doručili, no s veľkou pravdepodobnosťou vrátia odosielateľovi. Ak nebude uvedený, je to len a len na zamestnancovi danej pošty, normálny pošle, bežne skôr hodia do scartu a známka skončí v balíčku na predaj do zahraničia. Prečo asi nezoženiete SK skart známok na Slovenskej pošte či POFISe?