Tarifa T1, T2

Pridať do obľúbených
  • ristvan 22. október 2014 @15:44

    Je možné produkty označené tarifami T1, T2 zasielať aj do zahraničia po doplnení ich nominálnej hodnoty o príslušný doplatok, alebo slúžia výhradne pre túzemské zásielky ? Napr. je možné celinovú pohľadnicu " Pony express " č.10 CPO 10/13 , doplniť známkou 0,45€ alebo T2 50g a zaslať ako listovú zásielku 2.triedy do európy ( poštovné 0,90€ ). Ďakujem.

  • karolnagy77 10. január 2015 @08:36

    Myslím, že pádna otázka. Škoda, že sa zatiaľ nikto, ani z laikov nevyjadril. Ja posielam napr. známku T2 50g Vianočná pošta 2014 do zahraničia bežne. Doplním ju známkami v hodnote 0,45 €. Zatiaľ som sa nestretol na pošte s námietkami.

    Podobné otázky:

    Ak sa nemýlim známky s označením T2 50 g boli vydané aj vtedy, kedy najnižšie poštovné bolo inej hodnoty, myslím, že napr. aj 0,40€. Treba v tých prípadoch doplatiť aj pri použití na poslanie pohľadnice vnútroštátne a 2. triedy? Treba doplatiť, keď už známka nie je v predaji na poštách alebo na tom nezáleží? V niektorých popisoch známok v katalógu Pofis som sa dočítal, že známka je platná v poštovom styku do odvolania. Nikde v katalógu som však nedočítal, že platnosť niektorej známky bola odvolaná. Existuje nejaký vestník, kde sa tieto veci oznamujú? Alebo, po prijatí € a skončení prechodných lehôt na používanie známok s označením Sk sú už všetky vydané známky s označením € platné? A ak áno, ako je to so známkami s označením T2 (T1), ktoré boli vydané ešte v korunovej ére?

  • tomita84 10. január 2015 @10:55

    Ja takisto bežne používam aj známky tarify T2 50g aj na zásielky do zahraničia, akurát pridávam viac na doplnenie požadovanej hodnoty zásielky. Použil som to aj na pohľadnicu,aj na dopis, dokonca aj na balík.Čo sa týka tej celinovej pohľadnice č.10 CPO 10/13- ja mám za to, že ak by sa to doplnilo známkou, mohlo by to byť použiteľné aj mimo SR. Ak nie,trak smúúúla. :)

    Štefan
    PRE KAROLNAGY: inak ja som sa webe telecomu.gov.sk dozvedel, že niektoré známky ani nemali tlač ukončenú! To je zaujímavé halvne pre nás, zberateľov, resp. ľudí, ktorí sa o to zaujímajú. Už hneď napr. pri známke Bratislava - 50 Sk z roku 1993 sa uvádza, že tlač nebola ukončená! Zaujímavé podľa mňa. Možno naozaj európske krajiny rátajú s tým, že to euro tu nebude večne a tak teda uvidíme no. Ale čo sa týka odvolania- myslím,že to nie je až taká dôležitá otázka, pretože to isté je aj v zahraničí- do odvolania sa myslí do ukončenia platnosti. Taká je aspoň moja vedomosť o tomto. A koruna predsa už skončila toho 31.12. 2008. Mňa zase zaujíma iná vec a to že mnohé eurové známky napr. aj z roku 2009 a hlavne výplatné, už dlhšiu dobu Pofis nemá na sklade, čo podľa mňa je škoda, veď sú aj zberatelia- ako ja :)- ktorí majú vždy zálusk aj na celý tlačový list a pri tých miliónových nákladoch by nebolo na škodu naskladniť tieto relatívne nové známky --určite by sa za nimi zaprášilo.
    No nič, dúfajme, že Pofis odpovie príp. sa zapojí do diskusie.

  • Monika Podolská (POFIS) 10. január 2015 @12:46

    Dobry den,
    Vsetky postove znamky s nominalnou hodnotou vyjadrenou aktualnou tarifnou cenou, napr. T2 50 g su platne v postovom styku na akukolvek sluzbu, teda aj do zahranicia. Ak je ich hodnota nedostacujuca, moze, respektive musi sa doplnit dalsou znamkou v pozadovanej hodnote. Ich oznacenie vyjadruje ich hodnotu (podla aktualne Tarify SP), rovnako ako je pri ostatnych znamkach hodnota vyjadrena ciselne, napr. 0,45 euro. Ich hodnota sa meni vtedy, ked sa meni Tarifna cena danej sluzby. Ked sa zvysilo postovne z 0,40 na 0,45 euro, ich hodnota sa zvysila o 0,05 euro.
    Ludovo povedane je to tzv. vecna znamka, ktorej platnost neskonci ani keby sa menila aktualna mena.

    Platnost nejakej znamky moze byt ukoncena vyhlasenim vo vestniku ministerstva a SP, alebo zakonom, ako to bolo v pripade ukoncenia platnosti znamok v SKK pri zavedeni eura. V tom pripade skoncila platnost vsetkych znamok, ktore boli vydane v SKK od roku 1993. Tyka sa to aj vyplatnych znamok, ktore mali uvedene ze nemali ukoncenu tlac.

    Co sa tyka predaja prvych vyplatnych znamok, ktore boli vydane v roku 2009, ich dotlac sa robila a robi len pre potreby postovej prevadzky, to znamena, ze tie nominalne hodnoty, ktore uz nie su potrebne, sa viac nedotlacaju (napr. 0,01 euro).

  • i.krizka 10. január 2015 @17:52

    Pani Podolská to vyjadrila veľmi výstižne "večná známka". Výhodou týchto označení je práve, že pri zmene tarify nie je potrebné tlačiť nové známky s číselným označením, lebo takto označené známky (T2 50) automaticky majú novú nominálnu hodnotu. Rovnakú prax používajú v USA, kde známky bez číselného nominálu označia ,ako "for ever". Čo je niečo také, ako na vždy. Takáto známka má vždy takú nomnálnu hodnotu, akú pošta v tomktoromroku určí. To znamená, že sa automaticky zmení. Dúfam,že som Vám poradil.

  • OHAJ 28. február 2015 @10:54

    Dovolím si oponovať, napr. známky USA - Forever - GLOBAL nalepovačky v tvare zemegule, majú v nápise NAVŽDY, že sú večné. Slovenské T-uzemáky majú iba zadelenie podľa gram-ov, čo je tiež mätúce, lebo ak bude v obálke napr. domino Šmolková kocka obálka bude mať pod 20gr., ale bude tlstejšia - a už Vám je známka T2/50g. figu platná, lebo chcú doplatiť alebo použiť T2/100g. !
    A kedže sme na Slovesku, u nás nastálo nieje nič, tak isto ako Skylink mení tarify a platnosť, tak isto dopadnú i tieto teraz "in" T1/T2; už len z jednoduchého dôvodu: niekto vykúpi celú emisiu T1+T2, počká na zdraženie a potom predá - no predal by, ak by tie známky naozaj boli večné a garantovala by to Slovenská pošta, ktorá by tu bola večne (asi tak ako SKK/EURO) ...

  • i.krizka 28. február 2015 @17:35

    Pán Ohaj mýĺite sa aj v USA "Forever" známky majú vždy nový nominál,podľa toho,aký určí pošta a ten sa mení.Rovnako Canada má "javorový list", ktorý mal napr. v roku 2013 nom.hodnotu 48c, vlani 63c a v tomto roku 85c. To znamená,že nezáleží, za čo ste známku kúpili, ale akú nom.hodnotu má v tomto čase.To je aj prípad našich Tečiek.