POŠTOVÉ LISTKY CDV otazka

Pridať do obľúbených
  • kutka.tibor 31. január 2014 @14:28

    Dobry den, tato tema tu uz bola na fore zacata ale nikto na nu neragoval, tak skusim mozno mi niekto odpovie. Bol by som rad ak by niekto zodpovedal na moje otazky aj z POFISU

    1 Ako vznikol posun v cislovani postovych listkov hlavne skorsie rocniky(nesuhlasi cislo pofis s cislom na listku)

    2. Poštove listky (074 CDV, 177 CDV) som nenasiel na Vasej stranke, su to vydane listky a nemate ich vystavene alebo je to vynechane cislovanie.

    S pozdravom Kuťka

  • karol 31. január 2014 @16:44

    Pán Kuťka, obdivujem ľudí, ktorých zaujímajú detaily na vydávaných poštových ceninách, niektorí tomu hovoria úzka špecializácia. Môj názor však je, že aj na bankovke ma oveľa viac zaujíma nominálna hodnota, niekedy aj obraz a len výnimočne sériové číslo bankovky. Ale fandím ľuďom, ktorí hľadajú "mušince".

  • Vojtech Jankovič 3. február 2014 @15:09

    Dobrý deň pán Karol, identifikácia CDV (a iných materiálov) podľa identifikačných znakov vydavateľa je základom evidencie každého CDV. A okrem iného pomáha odlíšiť, ktoré prítlače na CDV boli realizované vydavateľom a ktoré sú "pirátske" zhotovené filatelistami. Preto je úplne normálne, že to niekoho zaujíma. Skôr je smutné, že si chýbajúce čísla niekto nevšimol a nepýtal vysvetlenie už skôr. I keď mám pocit, že už o tom niekde písalo, možno budú vedieť viac ďalší zberatelia. Aj napriek tomu, že sa tejto oblasti nevenujem, budem sledovať toto fórum, aby som vedel ako to v skutočnosti je a či sú chýbajúce čísla len nepozornosť alebo majú nejaký iný význam.

  • Vojtech Jankovič 3. február 2014 @15:20

    Užšia špecializácia je niečo iné. Môže ísť napríklad o hľadanie farebných odtieňov, posunov tlače alebo orezu, náhodných alebo typických tlačových chýb, alebo tiež, ako tomu hovoríte, o hľadanie "mušincov". Inými slovami o nájdenie akýchkoľvek odlišností od štandardného vydania, ktoré vznikli v priebehu prípravy a tlače CDV. Niekedy ide skutočne o mikroskopické drobnosti, často však o závažné odlišnosti (napríklad otočený hologram na CDV), ktoré sú zberateľsky zaujímavé a tým robia naše hobby zaujímavejším a "šťavnatejším". A je len na zberateľovi, či hľadá tlačové odlišnosti, zaujímavé poštové použitie alebo netradičné tematické stvárnenie. Opäť je to úplne legitímne, lebo, podľa môjho názoru, je zberateľstvo založené na tom, že zbieram niečo, čo je niečím zaujímavé a výnimočné.
    Takže nielen sledovanie obrazu na známke (a analogicky nominálu na bankovke) ale aj ďalších atribútov známky (a bankovky) je to, čo odlišuje zberateľa - zakladača do albumu od skutočného zberateľa, ktorý sa zaujíma o predmety svojho zberateľského záujmu hlbšie.

  • karol 4. február 2014 @13:15

    Chýbajúce číslo PL môže mať jednoduché vysvetlenie - PL s vyšším por.číslom bol zadaný do tlače, a medzitým sa zrušila tlač PL s nižším por.číslom. Ale to nie obhajoba pre POFIS, je to môj názor. A k zberateľstvu, základom je, že každý môže zbierať čo chce, vo forme a obsahu aký mu vyhovuje. A že odsudzujete PL s prítlačou, ktoré si pri rôzných príležitostiach vyhotovujú KF, je Vaša vec. Sú však verejnosťou oveľa viac príjmané, ako PL vydané Slov.poštou, i keď výtvarná úroveň klubových PL je často mizerná. Dokumentujú však osobnosti, historické výročia a udalosti v regiónoch a doplňujú témy vydávané Slov.poštou. Nekonkurujú jej, ale doplňujú s využitím tématicky vhodných poštových známok. A tie je možné takmer vždy získať od POFISu.

  • Monika Podolská (POFIS) 4. február 2014 @13:22

    Dobrý deň,
    nový systém registračných čísiel na filatelistických produktoch vydaných SP bol zavedený od roku 2003.
    Keďže číslovanie dovtedy vydaných poštových lístkov (aj ostatných produktov) bolo chaotické, zaviedol sa nový systém číslovania, kde okrem poradového čísla vydaného poštového lístka je aj číslo základného poštového lístka, na ktorý sa robí prítlač. Poštové lístky sa spätne od roku 1993 očíslovali v takom poradí, ako boli vydávané. Zrejme sa pri prečíslovaní číslo 074 nepridelilo žiadnemu poštovému lístku a teda to považujeme za vynechané číslovanie.

    Číslo 177 bolo rezervované poštovému lístku, ktorý ale nebo oficiálne vydaný, ale len suvenírom, ktorý bol pripravený pri ukončení platnosti korunových známok z poštového lístka s natlačenou známkou Devín, dolepenou známkou Kežmarok a opečiatkovaný príležitostnou pečiatkou 31.12.2009. Poštový lístok bol nepredajný a len sa rozdával filatelistom, ktorí ho mohli poslať v posledný deň platnosti korunových známok alebo si ho ponechať ako suvenír.