• MN 4. november 2013 @20:37

    Témou EUROPY 2014 sú národné hudobné nástroje. Na našej známke sú gajdy (škótsky národný nástroj). Argument, že fujara už na známke bola, je veľmi chabý. Ochranu prírody vydávame každý rok, rovnako aj osobnosti. A téma je NÁRODNÉ HUDOBNÉ NÁSTROJE. Gajdy na známke na Slovensku nepozná skoro nikto, o národnom hudobnom nástroji sa nedá ani hovoriť. A navyše, fujara je aj zapísaná v UNESCO. A keď bude na známke aj 2. krát, tak pochybujem, že niekto by s tým mal problém.

  • Vojtech Jankovič 21. november 2013 @12:04

    Myslím, že gajdy skutočne nie sú našim reprezentatívnym národným hudobným nástrojom, i keď je pravda, že sú relatívne rozšírené. V každom prípade neide o škótsky národný nástroj, sú krajiny, kde sú rozšírené omnoho viac. Ak si pozriete napríklad Wikipédiu (viď nižšie), zistíte, že podobne ako iné nástroje, vrátane "našej" fujary, pochádzajú z iných krajín a ich rozšírenie je širokoplošné.
    Keby bolo na mne, za slovenský národný hudobný nástroj by som vybral buď spomínanú fujaru alebo ľudové husličky, prípadne drumbľu, ozembuch alebo cimbal. A najlepšie by bolo stvárniť na známke nie jeden nástroj ale napríklad ľudovú kapelu, ktorá hrá na viaceré z nich súčasne a tým pádom odpadá úvaha, ktorý nástroj je a ktorý nie je ten pravý. A súčasne by sa tým spopularizovala aj naša ľudová hudba, čo je podľa mňa hlavným zámerom celej emisie EUROPA 2014 - Národný hudobný nástroj - nie sterilné zobrazenie nástroja ale dynamická propagácia ľudovej hudby.
    Prosím, aby administrátor tohto fóra môj návrh posunul aj na Realizačnú komisiu, ktorá síce už schválila prvotný návrh známky, nikdy však nie je neskoro, lebo: "Propagácii vlastnej kultúry sa medze nekladú!" :-)

    Niektoré tradičné ľudové hudobné nástroje na Wikipédii (existujú samozrejme aj iné zdroje):
    Gajdy: http://sk.wikipedia.org/wiki/Gajdy
    Fujara: http://sk.wikipedia.org/wiki/Fujara
    Drumbľa: http://sk.wikipedia.org/wiki/Drumb%C4%BEa
    Cimbal: http://sk.wikipedia.org/wiki/Cimbal
    Ozembuch: http://sk.wikipedia.org/wiki/Ozembuch
    (ak sa pri konkrétnom nástroji prepnete do iných jazykov vľavo v menu, získate ešte ďalšie bohatšie informácie)

  • nal 2. december 2013 @16:06

    p. Jankovič, osobne si myslím, že zo spomínaných tradičných nástrojoch by sme ostali len pri Fujare, ako pôvodnom SVK nástroji. Gajdy - pôvod v Grécku, Drumbľa - tzv. židovská harfa, Cimbal - maďarský nástroj, ozembuch - ťažko určiť priamy pôvod. ide o nástroj zo stredoveku.

    tak či onak, ak už nemať známku s motívom fujary, dá sa riešiť problém šalamúnsky - kapela s vami spoenutými nástrojmi. a nikoho neurazíte...

  • Vojtech Jankovič 5. december 2013 @12:20

    A tu máme ďalší argument pre zobrazenie kapely, dokonca by sa tým dal osláviť priamo zápis terchovskej muziky do UNESCO:

    http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/301521-unesco-bude-po-fujare-chranit-aj-terchovsku-muziku/

    Prosím, predostrieť na rokovanie Realizačnej komisie, taká príležitosť (dve v jednom) sa už nemusí tak skoro zopakovať!.

  • nal 11. december 2013 @22:29

    musím len súhlasiť s p. Jankovičom. lepšiu príležitosť a identitu so SVK nebudete mať.

  • burcostefan 12. december 2013 @08:45

    Zaujímavé bude porovnanie výtvarného stvárnenia s vydaním ČR. 30.4. vydajú "dudy"! a tie sú ich typickým hudobným nástrojom, veď v Strakoniciach sa konajú svetové festivaly.

  • Veronika Vančová (POFIS) 20. december 2013 @11:23

    Dobrý deň, reakciu na diskusiu nájdete tu:
    http://www.pofis.sk/blog/2013/12/20/gajdy-versus-fujara

  • peter.kanonier 8. január 2014 @10:25

    Prajem dobrý deň. Už niekoľko rokov sa pracuje na Inventarizácii tradičnej ľudovej kultúry. Vzniká pritom Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. V roku 2013 k radvanskému jarmoku, aušusníckym službám špaňodolinských baníkov, ručnému zvoneniu na zvony, fujare a terchovskej muzike (prvky vyhlásené v roku 2011) pribudli nové zápisy čičmianske ornamenty, banskoštiavnický salamander, tradičné bábkarstvo, gajdy a gajdošská kultúra. Z tohto dôvodu sa na známke objavili gajdy a gajdošská kultúry a nie fujara, nakoľko tá bola zapísaná už v roku 2011. Žiaľ je smutné ak nepoznáme kultúrne dedičstvo, čo vo mne rezonuje po tejto diskusii. Gajdy, ako organická súčasť tradičného inštrumentária, i celá gajdošská kultúra reprezentujú dlhodobú hudobnú tradíciu, prevažne roľníckeho a pastierskeho obyvateľstva Slovenska, ktorá sa zachovala dodnes. Slovenské gajdy sú svojou konštrukciou súčasťou širších stredoeurópskych kultúrnych kontextov, avšak viaceré ich atribúty sú vnímané ako identifikačné znaky domácej ľudovej kultúry. Ide napríklad o technologické postupy výroby, estetické stvárnenie nástrojov, rozmanité štýlové znaky gajdošskej interpretácie, piesňový a tanečný repertoár, rituály súvisiace s gajdami a pod. Podklad je čerpaný zo stránky: http://www.culture.gov.sk/aktuality-36.html?id=409.