Emisia OH Londýn 2012

Pridať do obľúbených
  • micka 21. jún 2012 @15:07

    Chcem zablahoželať Slovenskej pošte ako i obom autorom známok za vystihnutie tematiky hier aj za ďalšie vydané produkty, najmä analogickú pohľadnicu. V informáciách MUDr. Osuského z kartičky mohlo byť uvedené, kto je zobrazený na prítlači FDC k paralympijským hrám, čo by prispelo k väčšej využiteľnosti obálok 1. dňa v exponátoch.

  • Monika Podolská (POFIS) 21. jún 2012 @15:11

    Dobrý deň,
    na príltači FDC je napísané meno Ludwig Guttman.

  • Veronika Vančová (POFIS) 21. jún 2012 @20:36

    V prvom odseku informacnej karticky je spomenute kto bo Ludwig Guttman, samozrejme v ramci moznosti rozsahu textu.
    Ale myslim, ze filatelia je aj o badani a na internete najdete urcite mnozstvo informacii. :-)

  • peter 22. jún 2012 @14:13

    Áno, môžem potvrdiť, že na internete je množstvo informácií. A čo tak súťaž "Bádame s internetom" ?

  • burcostefan 23. jún 2012 @10:09

    Skutočne po výtvarnej stránke sú poštové známky výborné. Podobne kladne môžeme hodnotiť i ich zaradenie do tlačového listu.Kladom je i ich kontinuita s predchádzajúcimi dvomi emisiami. Negatívom je opätovné nezaradenie olympijských symbolov, či loga LOH z dôvodu neochoty úhrady za ich použitie. Zaujímavé je, že iní vydavatelia na to majú (asi nemusia odmeňovať svojich riaditeľov astronomickými odmenami).

  • 1_1 24. jún 2012 @17:28

    Naozaj znamka vyzera dobre, len akosi sa zabudlo na tu najdolezitejsiu vec a to na nazov (teda dovod vydania), takto sa uplne minula zadanej teme, ktorou su LOH Londyn.
    Myslite si, ze filatelista v USA, ci niekde inde vo svete bude vediet, ze tato znamka zobrazuje LOH v Londyne?
    Ako zena-anjel s pochodnou a nejaky profil antickej busty suvisi s Londynom, alebo sa tato busta nasla niekde na uzemi tohto mesta, ci podobny nezmysel, ako sa vydal pri tohtorocnej znamke EUROPA?
    Filatelista a ani bezny pouzivatel nie je jasnovidec a nevie co autor takym navrhom myslel.
    Bol by som zvedavy ako autor obhajil svoj navrh a co to za komisiu tam sedi, ze nieco take posunu dalej.
    Mal tam byt nejaky sport, v ktorom bude mat Slovensko zastupenie na olympiade (to robi Moldavsko a ked sportovec aj vyhra medailu, tak sa na danej znamke urobi dotlac vo farbe kovu medaily), pripadne nejaky stadion, ci ina pre Londyn typicka architektura.
    Chybou je aj chybajuce logo, ale na tejto znamke chyba aj nazov. Myslim, ze Slovensko by neplatilo ziadne peniaze, keby na znamke bolo napisane LOH Londyn 2012.
    Moje hodnotenie je: navrh dobry ale nie k zadanej teme, teda praca nebola zvladnuta a mala by sa prepracovat nanovo, co samozrejme uz nie je aj z casovych dovodov mozne.

  • Monika Podolská (POFIS) 25. jún 2012 @07:59

    Dobrý deň,
    logo a názov OH v Londýne nie je na známke (nie však opätovne) z dôvodu neakceptovateľných podmienok Medzinárodného olympijského hnutia (IOC) na ich uverejnenie. Týka sa to tak loga, ako aj názvu, prípadne zobrazenia športovcov, ktorý sa na OH zúčastňujú, respektíve vyhrajú nejakú medailu.
    Rovnako postupovali aj iné krajiny (napr. Francúzsko) a olympijské symboly na známke nezobrazili, respektíve niektoré ani známku k OH nevydali.

  • burcostefan 25. jún 2012 @09:23

    Vďaka za odpoveď, ktorou ste sa snažili obhájiť neobhájiteľné.

  • Martin Vančo (POFIS) 25. jún 2012 @09:41

    Pre spresnenie, IOC (International Olympic Committee) pripravil novú zmluvu pre vydavateľov poštových známok na použitie olympijskej symboliky vrátane názvu, zobrazení športovcov a miesta konania hier na poštových známkach a filatelistických produktoch, pri akceptovaní ktorej by pošta musela zaplatiť 10% z ceny každej predanej známky a 16% z každého produktu. Preto napr. pri náklade 250 000 ks známok s nominálnou hodnotou 0,90 Eur, ako sme to pôvodne plánovali, by sme IOC odviedli 22 500 Eur a to je pre nás neakceptovateľný poplatok za použitie olympijskej symboliky. Navyše protest proti novým podmienkam IOC bol riešený na úrovni Svetovej poštovej únie, žiaľ neúspešne.
    Z tohto dôvodu je na slovenskej olympijskej známke všeobecná antická symbolika viažuca sa k počiatkom hier v starovekom Grécku, pričom prepojenie na Londýn 2012 je riešené formou spojenia s paralympijskou známkou na jednom tlačovom liste, kde je dominanta Londýna tzv. „London eye“, pretože na paralympijskú známku sa žiadne reštriktívne opatrenia nevzťahovali.
    Celý proces vydania poštovej známky bol vopred premyslený a koordinovaný s autorom výtvarného návrhu známky, ktorý dostal toľko obmedzení, že takmer nemal čo na známku nakresliť. Každopádne, názov emisie poštovej známky je Olympijské hry Londýn 2012 a pod týmto názvom si poštovú známku môže bez problémov vyhľadať na internete alebo vo filatelistickom katalógu ktokoľvek, teda aj potenciálny záujemca z USA.

  • 1_1 25. jún 2012 @19:09

    Dakujem za fundovane odpovede, ale vsetko nieco stoji a ked sa pustam do niecoho narocneho, tak sa to neda urobit z nicoho. Je to ako dialnica s drevenym mostom. Dal som si tu namahu a pozrel som si olympijske znamky Londyn ostatnych statov. Madarsko stojace pred krachom krajiny si to logo dovolilo dat. Ma ho aj jedna z najchudobnejsich krajin sveta Sv. Tomas a Princov ostrov, alebo Severna Korea. Ostatne krajiny maju aspon nazov. Len my a Grecko mame znamku bez popisu. Aspon vieme medzi ake krajiny patrime.

  • Vojtech Jankovič 27. jún 2012 @14:57

    Skutočne vieme? Maďarsko a hlavne Severná Kórea sa známkami odjakživa snažia zarobiť maximálne peniaze (v prípade Severnej Kórei sa nimi priamo "živia") a čo sa týka známok súostrovia Sv. Tomáš a Pricov ostrov, väčšina zberateľov vie, že ich nevydáva poštová správa ostrova, ale súkromná jednoznačne komerčne a teda na peňaženky zberateľov orientovaná firma (ktorá má v portfóliu viac ako 120 "chudobných" krajín).

  • Vojtech Jankovič 27. jún 2012 @14:58

    Pozrite si napríklad známky Švédska (http://www.posten.se/en/Stamps/Pages/Stamp-issues.aspx). Vôbec známky k LOH 2012 nevydávajú, ale rozhodli sa vydať známky s olympijskou tematikou. Neviem presne aký je dôvod, ale mám taký pocit, že si tiež zaumienili nedotovať MOV, podobne ako Slovenská pošta, Francúzsko a mnoho iných krajín (námatkovo som našiel Fínsko: https://verkkokauppa.posti.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&groupID=1434&action=viewPromotion&itemcode=106622, Dánsko: https://www2.postdanmark.dk/images/articles/frimaerkeprogram_2012_en.pdf alebo Nórsko: http://www.posten.no/en/products-and-services/stamps-and-collecting/stamp-programme-2012).

  • Vojtech Jankovič 27. jún 2012 @15:03

    Takže z môjho pohľadu je rozhodnutie Slovenskej pošty úplne v poriadku a je opodstatnené, určite nás nezaraďuje medzi nejaké "žiadne" krajiny. Zrejme si to dobre spočítali a rozhodli sa využiť (len) silu povedomia a nie priameho napojenia na LOH cez názov emisie na známke a loga LOH 2012. Pravdepodobne prídu o tých (svetových) zberateľov, ktorí zbierajú známky priamo k OH s vyobrazením loga a/alebo priamym textom, ktorých je aj u nás nemálo. Možno usúdili, že je to zanedbateľné percento, možno o tom vôbec neuvažovali.
    V každom prípade však venovali emisii náležité úsilia a naše známky patria k najvydarenejším. A nakoľko sa im podarí byť na tejto emisii aj profitabilní, sa ich môžeme opýtať koncom roka, keď sa bude vyhodnocovať ekonomický efekt jednotlivých emisií. Ak im vôbec (v dobrom slova zmysle) vôbec o profitabilitu pri vydávaní poštových známok ide.

  • Vojtech Jankovič 27. jún 2012 @15:06

    Ospravedlňujem sa za nesprávne linky (pravá zátvorka ich pokazila). Správne linky:
    Švédsko: www.posten.se/en/Stamps/Pages/Stamp-issues.aspx
    Nórsko: http://www.posten.no/en/products-and-services/stamps-and-collecting/stamp-programme-2012

  • peter 27. jún 2012 @19:59

    Dalo sa predpokladať, že emisia k OH Londýn 2012 prinesie takúto diskusiu. Argumenty však jednoznačne podporujú rozhodnutie Slovenskej pošty nepoužiť olympijskú symboliku. Na jednej strane SP možno príde o zberateľov, ktorí na známke musia mať päť kruhov, aby uverili, že ide o tematiku OH, na druhej strane skutoční záujemcovia o námet OH si pozrú katalóg a do zbierky zaradia aj také známky, ktoré túto symboliku priamo neobsahujú.
    Rozhodnutie nedať na známky päť farebných kruhov môže znamenať aj istý postoj k známkam pseudovydavateľov pseudoznámkových krajín, ktorí olympijskú symboliku zneužívajú len na obchodné účely, pričom vyobrazujú na známkach aj športy, ktoré nie sú v programe OH, prípadne sú spojené aj s inou symbolikou.
    Upozornením na problematiku vydávania známok s olympijskou tematikou možno postup SP zároveň považovať aj za istú ochranu zberateľov pred nežiaducimi vydaniami krajín, ktoré sa snažia len zlepšiť svoju ekonomickú situáciu.
    Naše známky k OH majú vysokú umeleckú hodnotu a dostatočne vystihujú olympijské myšlienky. Sútlač oboch známok zároveň vytvára synergický efekt, keď antické motívy spája dominanta Londýna.

  • 1_1 28. jún 2012 @08:54

    Panom spriaznym so SP a clenom slovenskych filaorganizacii, ktori sa tu ozvali: 120 "chudobných" krajín, ktore ma pod palcom 1 firma --- asi kazdy vie, ze na svete len 200 statov a dalsich mozno 50 uzemi moze oficialne vydavat svoje znamky, takze pan mal na mysli skor 20, ale aby to vyzeralo lepsie napisal 120 (su to niektore staty Afriky, Karibiku, ci Oceanie). "Neoficialne" znamky na svojich uzemiach pouzivaju len Karabach (aj medzinarodne), PMR, Summer Isles a Sealand. Ale pan ma na mysli asi "znamky" typu Kamcatka, Tatarstan a pod. tak mozno vyjde mu tych 120, niektori podnikatelia vydavaju dokonca vlastne znamky s nazvom existujucej krajiny. Zaujimave, ze ta udajna firma pouzila logo len pri 1 bananovej krajine, ked vydava 120 krajin.
    Nechapem preco vydavanie vacsieho poctu znamok ako je "triezvych" 20 rocne sa vola komercia a preco sa my sa tou "komerciou" neriadime (samozrejme ale ani nechcem sme vydali 200 znamok). Cielom kazdej firmy, ci sukromnej, alebo statnej je zisk a nie dlh, trochu vacsie otvorenie sa posty by jej len prospelo.
    Triezvost znamkovej politiky si spriaznenci predstavuju tak, aby sa nas emisny plan podobal tomu turkmenskemu, alebo gruzinskemu, ktore za cely minuly rok nevydali ani 1 znamku, t.z. nie su naklady, nie su ani vydavky a posta by bola v pluse.
    "Komercne" Madarsko uz 3x vyhralo svetove hlasovanie za najkrajsiu znamku EUROPA na stranke http://www.posteurop.org/index.jsp?isoCode=en&nodeId=0 , ktora je momentalne nefunkcna, ale o rok pred hlasovam sa opat spusti. Je to hlasovanie beznych ludi, nie nejakych uzavretych vyberanych komisii, ktore sa podobaju na sukromne uzavrete kluby, ktore maju vlastne kriteria krasy a hodnotnosti.
    KLDR vydava privela znamok, urovne bezneho pocitacoveho grafika, napriek tomu su jej znamky ziadanejsie, ako nase, asi preto, ze vydava znamky na kazdu temu.
    Aj keby som spomenul ktorukolvek krajinu, vy by ste ju skritizovali, lebo len nase znamky su tie naj.
    Nabuduce odporucam vydat k OH cistu bielu znamku, bez akehokolvek obrazku, ci napisu a aj tak sa najdu jej obhajovatelia, ktori budu vyzdvihovat fair play a cistotu hry, co bude vyjadrovat tato znamka.
    Je tiez pravdou, ze mnohe krajiny vydali znamky s olympionikmi davnych cias, alebo k olympiade v Londyne ale tej z polovice 20. storocia, co nie je tiez velmi vydarene, radsej sa nemalo vydat nic.
    Tiez neverim, ze by ten nazov, alebo logo za 20000 postu zruinovalo, ked jej riaditelka si za padak odnesie 10x viac, lebo uspesna a nekomercna posta mala dlh o tretinu nizsi oproti predpokladu.
    Mame jedno z najdrahsich postovnych na svete k vyske priemerneho platu (predbiehaju nas len niektore bananove, stredoazijske a zakaukazske staty, kde posta nenosi ziadne komercne letaky do schranok).
    Ja zbieram nase znamky len preto, ze su nase, ale vacsina z nich nie je nejaka vynimocna.
    Naozaj nemusite cakat na nejake katalogy, alebo vyhladavat stranky post roznych krajin sveta, pozrite si napriklad aukcnu stranku, kde su aj vyobrazene znamky a urobte si vlastny obraz http://stamps.delcampe.net/page/list/language,E,cat,18222,var,Stamps-Topics-Olympic-Games-Summer-2012-London.html

  • peter 28. jún 2012 @11:10

    Vážený pán 1_1,
    naozaj nikto Vám nebráni vysloviť Váš názor a zároveň nikto nikomu nikdy nepredpisoval čo má zbierať a ako má zbierať. Niekto zbiera vydania jednej známkovej krajiny, iný jeden námet (alebo viac námetov) vydaný rôznymi známkovými krajinami a prípadne aj iný materiál, ktorý s danou témou súvisí. A medzi také materiály môžu patriť aj vydania "známkových krajín", ktoré ceninami nikdy neboli, ale sú pekné a farebné, prípadne aj rôzne iné suveníry.
    V diskusii však neriešime vo všeobecnosti vydavateľskú politiku, ale ju vedieme o tom, či nezobrazenie symbolov OH na našich známkach považujeme zo strany vydavateľa za opodstatnené. Osobne ho považujem za plne odôvodnené, a to z dvoch príčin. Po prvé, že známky sami osebe dostatočne vyjadrujú olympijskú myšlienku, a po druhé, že v prípade zaplatenia poplatku za reprodukovanie týchto symbolov by sa ozvalo ďalších niekoľko hlasov,
    ktoré by namietali, že vydavateľ našich známok v súčasnej ekonomickej situácii zbytočne a nehospodárne vynakladá finančné prostriedky... Dovolím si pritom tvrdiť, že aj niektorí, ktorým tá symbolika dnes chýba, by sa potom pripojili
    ku kritike vydavateľa...

  • peter 28. jún 2012 @18:15

    Madarsko uz 3x vyhralo svetove hlasovanie za najkrajsiu znamku EUROPA na stranke

  • peter 28. jún 2012 @18:17

    Prosím pána 1_1 o bližšie infomácie, v ktorých rokoch to bolo a o aké námety išlo?
    Momentálne sa mi to nedarí zistiť.
    Ďakujem

  • 1_1 28. jún 2012 @21:27

    To je bomba, co? Ked si namyslame, ze sme filatelistickym pupkom sveta.
    http://www.metropol.hu/kultura/cikk/794900
    Tam sa pise, ze su to znamky EUROPA na temu Astronomia, Listy a Detske knihy.
    Ako ze ste o tom nevedeli?
    Staci trochu prekutrat internet a hned mate vacsi obzor., mate urcite kontakty na madarskych filatelistov.
    Hlasovalo sa do 19.5., ja som to dozvedel vecer predtym a hlasoval som len z patriotizmu za nas tanier, ale boli tam aj krajsie znamky a hlavne k teme.
    Posta o tom samozrejme vedela, lebo poskytla obrazok nasej znamky.
    Boli tam aj tvedy este nevydame znamky Ukrajiny (znamky su uz na svete) a blok Gruzinska, ktory este len vyjde, alebo mozno nie, kto pozna filatelisticke realie tejto krajiny, tak vie o com hovorim.

  • peter 29. jún 2012 @09:40

    Ani to nie až taká bomba, nemám kontakty na maďarských filatelistov, na internete sa tým smerom "nekutrem" a tá anketa, žiaľ, nemá u nás takú veľkú popularitu, akú by si zrejme zaslúžila, keď asi veľa hlasov našich filatelistov tam neprichádza... Možno by sa dala porovnať s našou anketou o najkrajšiu príležitostnú poštovú pečiatku spred niekoľkých rokov, keď zahlasoval jeden krúžok mladých filatelistov a víťaz bol jasný...

  • Vojtech Jankovič 29. jún 2012 @10:21

    Dobrý deň pán 1_1, v prvom rade vás chcem požiadať, aby vaša diskusia zostala na vecnej rovine a nezavádzali ste do nej osobné hodnotenia diskutujúcich typu: "Panom spriaznym so SP a clenom slovenskych filaorganizacii". Takéto napádanie diskutujúcich nesmeruje k vecnej diskusii ale k osobnému osočovaniu, čo špeciálne vo vašom prípade, keď publikujete pod pseudonymom nepovažujem za korektné. Ďakujem za pochopenie.

  • Vojtech Jankovič 29. jún 2012 @10:52

    Keďže som bol v príspevku (1_1 28. jún 2012 @08:54) obvinený z nepresnosti ohľadne počtu 120 "chudobných" krajín v mojom príspevku (Vojtech Jankovič 27. jún 2012 @14:57) a autor zapochyboval aj mojich ďalších odborných vedomostiach, dovoľujem si uviesť nasledujúce fakty. V prvom rade musím zdôrazniť, že nemám na mysli "neoficiálne" známky ale známky, ktoré sú oficiálne a väčšina zberateľov nemá ani potuchy, že pochádzajú z jednej dielne odkiaľ sú spolu s distribúciou na poštové správe správy príslušných krajín distribuované priamo do siete obchodníkov zo známkami! Agentúra, ktorú som spomínal sa volá IGPC a v súčasnosti reprezentuje viac ako 70 poštových správ po celom svete (viď: http://www.igpc.net/about.html ), nie je však jediná, ostatné majú v svojom portfóliu menšie počty krajín. Takže uznávam, že moja informácia nebola správna, lebo tých vyše 120 krajín nepokrýva jedna len agentúra, ale viac. Ostatné fakty, ktoré som uviedol zostávajú v platnosti, pre lepšiu informovanosť si dovolím upozorniť, že to, či je daná krajina oprávnená vydávať poštové známky alebo či obrázky, ktoré vyzerajú ako poštové známky sú platnými poštovými známkami, rozhoduje výlučne Svetová poštová únia (UPU) a nie zberatelia alebo obchodníci (prípadne katalógy známok). UPU na tieto účely ochrany pred obchodníkmi (a naivnými zberateľmi) zaviedla systém číslovania WNS (http://www.postoveznamky.sk/odborna_sekcia.php?section_id=27 ), z ktorého vidno, že poštových správ, ktoré to s vydávaním poštových známok myslia seriózne (a spĺňajú všetky potrebné náležitosti), nie je až tak veľa....
    Ďalšie informácie možno nájsť na filatelistickom portáli http://www.postoveznamky.sk alebo ich poskytnem osobne na emailovej adrese: vojtech.jankovic@postoveznamky.sk

  • micka 30. jún 2012 @15:33

    Nemyslel som si, že moja nevinná ale úprimná poznámka o hodnotení slovenskej známky k OH v Londýne vyvolá takúto diskusiu, ktorá miestami v názoroch jedného diskutujúceho takmer prekračuje hranice olympijských ideálov, vyslovených pôvodnými iniciátormi hier aj v olympijskej hymne o mieri , priateľstve atď.
    A tiež si dovolím navrhnúť z tohoto dôvodu správcovi siete alebo web stránky túto diskusiu ukončiť.
    A ja sa súčasne ospravedlňujem, že moja poznámka k doplneniu informácie vyplynula z toho, že som si prečítal iba údaje o olympijskej známke a nevšimol som si úplné a detailné informácie MUDr. Osuského ku známke paralympiády... Predpokladal som totiž, že ak ide o známkovú sútlač , tak druhá známka tieto informácie nemá. Moja chyba, ale aj tak ďakujem všetkým diskutujúcim za poučenie z ich príspevkov.

  • m_gerec 20. júl 2012 @10:48

    A čo takto použiť toto logo http://magazin.atlas.sk/galeria/?IdText=797499&pic=19

  • 1_1 11. august 2012 @15:25

    Dlho som rozmyslal ci napisem, ale predsa. Na objasnenie panovi, ktory pisal o firme, ktora vydava znamky 120 statom. Keby sa ten pan zaujimal aj o to kde su znamky tlacene, vedel by ze keby tam Slovensko dalo len jedinu objednavku na 1 znamku, firma da nasu krajinu do svojho portfolia a vystavi nasu vlajku na svoju stranku. Tak skoncilo aj Bielorusko, ktore si tam v prvych rokoch samostatnosti dalo vytlacit 2 emisie. A tak na stranke igpc visi aj stara bieloruska vlajka (dnes ma tato krajina inu). Dnes ma Bielorusko vlastnu tlaciaren a kvalitne tlaci znamky asi 10 krajinam. Dalsia z krajin, ktorej vlajka tam visi je Botswana. Neviem, ci pan vie, ale tato krajina vydava triezvych 20, alebo aj menej znamok rocne, ale v 3-4 nadhernych emisiach, aj tato krajina to mysli vazne s vydavanim znamok, a tak by som mohol ist krajinu za krajinou a nakoniec by ostalo len tych 20 statov, o ktorych som pisal uz skor, ktore znamky vydavaju bezhlavo typu Benin, ktory dokonca robi pretlace nominalov 50 rocnych nespotrebovanych znamok. Pre tieto krajiny je to vyhodne, lebo nemaju peniaze na zaplatenie autora znamky, nakup papiera, farieb, lepu, kupenie tlaciarne, zaplatenie vsetkych ludi a distribucie znamky... Ja tieto krajiny neodsudzujem, lebo sa snazia ziskat aspon ake-take peniaze. Boli ste uz niekedy v takej krajine? Videli ste tu chudobu? Lenze my sme v inej lige krajin a preto sa od nas ocakava nieco ine. WNS cislo je absolutne zbytocne a nic neriesi, nechapem preco sme sa na to dali, su to zbytocne vyhodene peniaze. Ked krajina chce, moze vydat aj 200 znamok a za kazdu zaplati poplatok, aby dostala cislo. Len mi niekde usiel zmysel toho. Nabali sa na nom firma, ktora vydava tie cisla. Je to vlastne online katalog. Ale takych katalogov su stovky vo svete v tlacenej, ci online podobe aj zadarmo. Slovensko nemusi siahat len po nasich autoroch, moze oslovit aj zahranicnych, moze urobit sutaz aj 10... vela nasich znamok akokeby zaspalo dobu, vychadzaju v style francuzskych znamok 60-tych rokov, pripadne ich kolonii z tohto obdobia, vdaka 1 cloveku, ktory sedi vo vyberovej komisii a je zaroven aj tvorcom nasich znamok (ktore navrhy asi presadi, svoje, alebo cudzie?). Ten clovek bol na 1 studijnom pohyte vo Francuzsku a to ovlpyvnilo celu jeho tvorbu. Su ludia, ktori absolvovali 10-ky studijnych pobytov a maju celkom iny obzor.

  • Vojtech Jankovič 14. august 2012 @10:15

    Dobrý deň pán 1_1 (stále mi trochu vadí, že zostávate v ilegalite, takže sa nebudem príliš rozpisovať, lebo sa mi nechce komunikovať s niekým, kto nie je ochotný zverejniť svoje meno - moje vidíte a napísal som vám aj emailovú adresu).

    Samozrejme máte pravdu s počtom krajín, ktoré uvedená agentúra zastupuje, majú tam uvedené aj vlajky krajín, ktoré reprezentovali jednorázovo. Ako som uviedol, existujú aj ďalšie, takže počet krajín, pre ktoré vydávajú poštové známky komerčne orientované firmy je určite podstatne vyšší ako vami uvádzaných 20. Chcem však upozorniť, že to nebola podstata nášho rozhovoru. Išlo o dôvody prečo Slovenská pošta neuviedla na známke olympijské kruhy a logo LOH 2012. Myslím, že moje vysvetlenie bolo dostatočne jasné - bol to môj názor, s ktorým môžete polemizovať, ale prosím slušne a korektne! A čo sa týka číslovania WNS, opäť je to vec názoru, musím vám však oponovať v tom, že takýchto online katalógov je na internete mnoho. Áno je, ale nedajú sa s týmto v žiadnom prípade porovnávať. Asi ste plne neuvedomili, že ide o aktivitu UPU, ktorá celú poštovú komunikáciu riadi a nie o aktivity obchodníkov alebo iných (samozvaných) tvorcov katalógu, ktorí nepodliehajú žiadnym regulám. Poplatky sa vloženie sa zdajú premrštené aj mne (a bude tam určite aj nejaký komerčný zámer), pomáhajú však odfiltrovať krajiny, ktoré to nemyslia úplne vážne. Podľa mňa ide o skutočne dobre mienený projekt, ktorého dlhodobým cieľom je odlíšiť známky vydávané poštovými správami na skutočné poštové použitie od ostatných komerčne zameraných zúbkovaných papierikov pre naivných zberateľov.

    Ako vidím, máte dosť vyhranené (a hlavne silne negatívne) názory na slovenskú známkovú tvorbu, pričom vystupujete ako znalec problematiky. Skutočne do toho tak dobre vidíte a máte také dobré informácie, že môžete ľudí a ich počiny takto kritizovať? Mám o tom mierne pochybnosti... Na druhej strane musím priznať, že ani mne sa niektoré veci nepáčia (vrátane spomínanej známky k 3. miestu slovenských hokejistov), zastávam však konštruktívny postoj v snahe pochopiť aj súčasný stav a podať konštruktívne návrhy na riešenie (jedným z nich je moja webová stránka http://www.postoveznamky.sk - súkromná nekomerčná aktivita zameraná na rozširovanie nášho hobby). Vy, žiaľ, preferujete až agresívny všetko kritizujúci prístup, ktorý - podľa môjho názoru - nikam nevedie a ktorý spôsobuje, že aj keď možno máte zaujímavé nápady, podávate ich formou, ktorú ostatní apriori odmietajú. Skúste preto zvážiť, či zmierlivejší tón a konštruktívnejší prístup neprinesie viac osohu a nepomôžete pohnúť slovenskú známkovú tvorbu správnym smerom. Lebo skutočne nemá žiadny význam, aby ste na tomto blogu neustále všetko kritizovali a "hrdili" sa tým ako sa do vás všetci navážajú. Takto sme sa hrali ako malí chlapci na piesku...

    Ak máte pocit, že vaše názory nie sú vhodné na verejné fórum, kľudne mi napíšte email, môžeme o tom diskutovať a pokúsiť sa nájsť spôsob ako veci riešiť.
    Moja emailová adresa: vojtech.jankovic@postoveznamky.sk
    Môj web: http://www.postoveznamky.sk

    Nech sa vám darí, Vojtech Jankovič