Pridať do obľúbených

Na sklade 7 ks

Ochrana prírody - Rys ostrovid Číslo emisie
FDC 242
Dátum vydania
10.07.2001
Nomin. hodnota
16.00 Sk
Predajná cena
1.20 €

Rys ostrovid (Lynx lynx L.) Najväčšia európska mačkovitá šelma, na väčšej časti územia však už vyhubená. Vyskytuje sa v súvislých lesných oblastiach Škandinávie, Balkánu, východnej Európy. V našich prírodných podmienkach sú to oblasti zmiešaných a ihličnatých lesov stredného a východného Slovenska v nadmorskej výške 700 - 1500 m. Zavalité kvadratické telo s dlhými nohami dosahuje dĺžku 80 - 115 cm, výšku v kohútiku 55 - 70 cm a hmotnosť 15 - 30 kg. Srsť je hustá, hrdzavo sivožltá s hnedočiernymi škvrnami. Spodok tela a brada sú belavé, ušné štetky a koniec krátkeho chvosta sú čierne. Na hlave má nápadné bokombrady. Hlavnou potravou u nás je srnčia zver, loví aj zajace, myši a menšie vtáky. Aktívny je najmä za súmraku a v noci. Jeho revír má rozlohu až 30 km2. Žije samotársky, iba v čase párenia (február - marec) sa zdržuje pri samici, ktorá v máji - júni rodí 2 - 4 mláďatá. Pohlavne dospievajú asi po 2 rokoch a dožívajú sa 16 - 18 rokov.

RNDr. Vladimír Janský
Zobraziť menej

Podobné produkty

  • Stránka z 22
  • Stránka z 22
Pripojte sa k nám na facebooku